”Clipe de viață„ a fost alegerea mea de zilele trecute. Aveam nevoie de o carte care să mă binedipună, să îmi ofere o mică doză de optimism. Coperta este minunată! Mie îmi place foarte, foarte mult!

Viața e alcătuită din nenumărate clipe. Clipe care ne fac ceea ce suntem. Dar dacă nu se întâmplă așa cum ne dorim? Dacă te urci în autobuzul greșit, sau nu vorbești cu persoana potrivită la o petrecere, sau rămâi într-un loc de muncă care nu este pentru tine? Vei pierde singura ta șansă la fericire? Sau fericirea te va găsi în cele din urmă, la momentul potrivit?

Clipe de viață
Clipe de viață

Clipe de viață – în căutarea dragostei

Toată viața ne căutăm locul. Casa pe care să o putem numi cămin, locul de muncă unde putem fi împăcați și mulțumiți, omul lângă care putem îmbătrâni. Nu toți facem alegerile perfecte de la început. Lucrurile materiale pot fi înlocuite foarte ușor, dar ce ne facem cu sufletul pereche? Ne amăgim și construim fericirea „imperfectă” alături de cineva sau căutăm pe ACEL cineva care ne-ar putea face să ne simțim întregi? Riscăm totul sau ne mulțumim cu locul călduț pe care ni l-am construit?

Într-o zi, riscând, poţi să rămâi fericit pentru toată viaţa. – Eduard Peter 

Mi-am dorit mult cartea asta, îmi transmitea un vibe pozitiv. Numai că, povestea nu a fost chiar pe placul meu. Mi-a plăcut ideea pe care a dezvoltat-o Natalie Winter, mi-a plăcut că a stat cu personajele sale de la primele lor clipe de viață. Dar nu mi-a plăcut deloc faptul că a tras atât de mult de lucruri. Prima parte a cărții este plină de personaje, abia mai poți face diferența între familii. Lucrurile încep să prindă contur mai târziu, dar autoarea a redat întâmplările acestea într-un ritm galopant, sărind peste ani și evenimente. Prea târziu, mult prea târziu îi aduce împreună.

Dacă ești singur, aflat în căutarea dragostei, dornic de a-ți descoperi perechea și dai peste cartea asta, nu știu dacă nu cumva îți va dărâma tot optimismul și toate speranțele. Da, dragostea te va găsi oriunde te vei afla. Dacă îți este scris să îți întâlnești cândva sufletul pereche, să fii sigur că-l vei întâlni. Dar nu atât de târziu.

Dragostea – la fel, dar atât de diferită!

Pe Matthew și Myrtle  îi cunoaștem din primele lor cipe de viață. Născuți în familii diferite, dar făcuți anume pentru a se întâlni unul cu celălalt, cei doi ne vor invita în călătoriile lor înspre maturizare.

Myrtle crește într-o familie în care dragostea are alte valențe. Cu mama ei nu se înțelegea foarte bine, numai tatăl îi era sprijin real. Numai că, dragostea dintre părinții ei se ofilește și fata ajunge zona tampon dintre cei doi. E un întreg proces acolo și autoarea a știut cum să evidențieze anumite lucruri, reunind sub o singură cupolă atâtea feluri de dragoste. Dragoste de părinte, de copil, de bărbat pentru femeie, de femeie pentru femeie, dragostea pentru faimă sau dragostea pentru cel apropiat.

Myrtle a avut noroc și a găsit un suflet căruia îi poate spune despre durerile sale. Deși a negat apariția lui Patti în viața lor, Myrtle a ajuns să o aprecieze foarte tare. Și avea și de ce. Patti a fost personajul care a adus liniștea după furtună. Și mie mi-a plăcut foarte mult de ea!

Pe Myrtle o însoțim în călătoria ei. Alegeri greșite, momente prețioase, dragoste cu scântei, pierderi, decizii importante. Nu am simțit vreo legătură specială cu ea. Mi-a plăcut,  dar nu atât de tare încât să o includ în galeria personajelor mele preferate.

Clipe de viață – alegeri și pierderi

Matthew are o poveste și mai tristă. Familia lui a fost perfectă până când tatăl lui a avut un accident. Deși rămăsese în viață, Luke, tatăl lui Matthew, nu mai era deloc prezent. Era asemeni unui copil mic, trebuia să fie asistat și însoțit mereu. Matthew a fost martorul luptei mamei sale, dar nu a înțeles-o când a ales să fie fericită lângă un alt bărbat, pe care l-a adus chiar în casa lor.

Matthew a fost nevoit mereu să adune cioburile vieților lor, să încerce să le repare fără să uite că și el are dreptul la propria fericire.

Amândoi meritau să trăiască dragostea aia intensă, consumatoare. De asta m-am înfuriat și am acordat doar trei steluțe cărții. Da, nu toată lumea își întâlnește sufletul pereche, nu toți gustă fericirea completă. Nu știu dacă aș fi vrut o carte plină de siropoșenii, dar autoarea ar fi putut oferi alt destin personajelor sale.

Au fost paragrafe emoționante, clipe în care am avut nevoie să analizez lucrurile și să mă întreb dacă așa ceva ar fi posibil și în viața reală. Dar au fost puține, autoarea trăgând de toate limitele poveștii sale.

Una peste alta, Clipe de viață poate fi o lectură accesibilă atunci când aveți nevoie de ceva foarte ușor.

Clipe de viață a apărut la Editura Rao și poate fi cumpărată de aici. 

An aparitie: 2020

Autor: Natalie Winter

Categoria: Romane de dragoste, Carti romantice

Editura: RAO

Nr. pagini: 400

Traducere: Graal Soft

Lasă un răspuns