Ciudata Sally Diamond – pfff, ce mai carte! Mi-am atins cu ea targetul de pe Goodreads și cred că nu puteam face o alegere mai bună (oricât de ciudat pare acest „bună” în toată ecuația Sally Diamond).

„Sunt în admirație – o carte vie, ritmată, tensionată, dar foarte emoționantă.” (Marian Keyes)

Am citit cartea în avanpremieră, la fix pentru a vă convinge să o cumpărați de la standul editurii, în cadrul târgului de carte Gaudeamus București. Dacă nu ajungeți la târg, cartea vă va fi expediată începând cu data de 22.11. Vă asigur că nu veți regreta că ați pus-o în coș! Considerați-vă avertizați și în legătură cu subiectul. Este greu, apăsător, răvășitor, plin de o încărcătură emoțională aparte.

Cum am primit-o, efectiv la câteva secunde, am și citit primul capitol. Cine i-ar fi putut rezista?!? Jur că am rămas năucită, bulversată în legătură cu tot ce se putea întâmpla pe mai departe. Curiozitatea mea atingea cote alarmante și-mi venea să abandonez totul numai pentru a mă bucura în tihnă de povestea țesută de Liz Nugent.

Ciudata Sally Diamond
Ciudata Sally Diamond

Ciudata Sally Diamond – saltul printre miile de emoții

Subiectul, după cum vă spuneam mai sus, este unul care capătă amploare și greutate de la pagină la pagină. Ar fi avut oricum partea lui de glorie. Însă, ceea ce aduce un plus valoare – dacă mă întrebați pe mine – este modul în care autoarea împletește destinele unor oameni născuți de aceeași parte a baricadei, însă care primesc altă pornire în viață. Interesantă este această cupolă psihologică sub care autoarea plasează destinele celor doi protagoniști principali. Și a fost uluitor să urmăresc efectele unor alegeri care nu au ținut absolut deloc de personajele principale, să văd cum floarea răului înflorește, distruge, paralizează, transformă.

„Liz Nugent scrie superb și se numără printre cei mai buni povestitori dinlume.” (Donal Ryan)

Au fost pasaje sfâșietoare, care au făcut ca să mă doară carnea de pe întreg corpul. Strângeam din pumni și simțeam cum mi se înfig unghiile în carne. Închideam ochii strâns și refuzam să las imaginile pe care mintea mea le tot creiona să se perinde prin fața ochilor mei. Tresăream la fiecare cuvânt, la fiecare lovitură, la fiecare abuz. Era prea mult, prea dureros, prea agonizant.

Sally Diamond – muchii ascuțite și o lume alcătuită doar din alb și negru

Poate vă întrebați deja dacă toată cartea este așa. Dacă tot sfârșie, sfâșie, sfâșie și toacă emoții, gânduri și limite. Nu. Există momente de o sinceritate absolută, una vecină cu trauma, o sinceritate izvorâtă dintr-un joc pe care adulții îl joacă după bunul plac. Există momente de tandrețe, de prietenie și de „uite, sunt aici pentru tine.”

Sally Diamond a fost o victimă. A avut acest statut încă de la naștere. Doar o fărâmă de noroc a făcut ca ușa hambarului în care era ținută alături de mama sa să fie spartă. O altă fărâmă de noroc, o doză de vinovăție, o porție de curiozitate – un cocktail destul de interesant deja, nu? – o salvează cumva pe Sally. Dar nu complet. Nu de tot. Mintea ei fusese prea afectată, traumele adânci își târâseră ghearele lungi și ascuțite pe toți pereții interiorului său.

Nu înțelegeți prea multe, nu? Hai să vă spun direct. Cartea începe așa:

„– Să mă duci la tomberon! spunea el de obicei. Când mor, să mă duci afară, la tomberon. O să fiu mort, așa că oricum nu o să știu care-i diferența. Tu o să plângi de-o să sară cămașa de pe tine…

… Când a sosit vremea, în 29 noiembrie 2017, într-o miercuri, i-am urmat sfaturile. Era mic și fragil și avea deja optzeci și doi de ani, așa că a fost ușor să-l fac să intre într-unul dintre sacii noștri mari pentru gunoi.”

Pe cine a băgat Sally Diamond în sac? Pe tatăl ei decedat. De ce? Pentru că așa i-a spus el. Și nu vă grăbiți să o condamnați. Nu o priviți ca pe o ciudată. Pentru mine, și sunt sigură că așa o să fie și pentru voi, Sally devine o eroină. Una ciudat de sinceră, a naibii de directă și de tăioasă. Dar o eroină. Sally învinge, fără ca măcar să își dea seama la timp, întunericul care-și făcuse cuib în sufletul ei. Lumea toată avea linii clare. Nu existau nuanțe și tonuri, nici emoții, nici empatie, nici compasiune. Existau niște ordine urmate strict și niște refuzuri care-i aduseseră o pace de moment.

Ciudata Sally Diamond – un personaj greu de uitat

Sally este ușor de iubit. În ciuda tuturor muchiilor sale și a culmilor ascuțite, Sally este un personaj pe care vrei să-l cuprinzi și să-l asiguri că lumea nu este așa. Că nu e normal să fii născută dintr-o mamă ținută în captivitate, că nu este normal să nu întâlnești alți oameni asemeni ție, că nu este normal să fii pusă în contact cu lumea după ce întreaga ta lume încăpuse într-o cameră cât o cutie de chibrituri.

Vă spun că Sally mi-a lăsat niște urme adânci în suflet. Iar pasajele cu și despre mama ei au fost pline de o încărcătură emoțională greu de descifrat și de descompus. Dar exact pasajele alea m-au ajutat să înțeleg.

Vă spuneam mai sus că avem de-a face cu două personaje născute de aceeași parte a baricadei. Unul este Sally. Cine este cel de-al doilea? Un bărbat pe nume Peter. Unul care a primit mai multă libertate de mișcare, care și-a recâștigat viața treptat și care a reușit să șteargă urmele răului înainte ca acestea să lase urme imposibil de eliminat. Sally a fost forțată să privească răul în ochi. Peter i-a evitat privirea, a lăsat capul în jos, a reținut și a aplicat din cele învățate.

Ciudata Sally Diamond – fațetele răului și loviturile vieții

Ciudata Sally Diamond este un roman complex, plin de tensiune, durere, disperare, rău, minciună, abuz, intimidare, umilire, groază. Dar este un roman pe care nu trebuie să-l ocoliți. Păziți-vă însă sufletul! Lăsați o portiță deschisă pentru Sally, are nevoie de locuri în care iubirea este mai puternică decât prejudecata. Nu îi va fi deloc ușor, deloc, deloc. Dar este o eroină. Una cu haine demodate și basca roșie, cu replici tăioase și smocuri de păr smulse în momentele de disperare.

Dacă sunteți curioși, vă invit pe blogurile colegilor mei: Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Falled, Ciobanul de azi, Citește-mi-l; Analogii, antologii; Fata cu cartea.

Ciudata Sally Diamond a apărut la editura Crime Scene Press și este disponibilă pentru precomandă aici.

Titlul original: Strange Sally Diamond

Traducător: Liviu Szoke

Anul apariției: 2023

Nr. pagini: 416

 

Lasă un răspuns