Cineva cunoscut este un alt roman de la autoarea bestsellerurilor Cuplul din vecini și Străinul de acasă. Și toate romanele scrise de Shari Lapena au apărut în limba română la Editura Trei.

Descrierile lor mi-au stârnit de fiecare dată curiozitatea, dar am tot amânat citirea lor. Dar de îndată ce am pătruns în universul lui Lapena, mi-a fost clar că voi reveni și că îmi va fi tot mai greu să îi păstrez poveștile necitite pe raft. Poveștile acestei autoare nu sunt pline de răsturnări complicate de situație, nici nu abundă în mister sau în anchete cu zeci de probe și suspecți, dar au ceva al lor și mă bucur de fiecare dată când editura Trei anunță o altă apariție.

O intrigă construită cu viclenie. Lapena aduce suspansul la maxi¬mum cu cele două fire narative care se intersectează în cele din urmă, dar și cu ceva distragere abilă a atenției.” – Publishers Weekly

Cineva cunoscut mi se pare cea mai echilibrată carte a autoarei. Toate celelalte mi-au plăcut, dar întotdeauna am găsit mici cusururi. De data aceasta, pot să afirm cu siguranță că am fost total cucerită. Am citit cu sufletul la gură și abia spre final am început să întrezăresc un vinovat. Asta nu înseamnă că nu am păstrat câțiva suspecți pe lista de rezervă. Toate personajele mi-au stârnit bănuieli și toate aveau motive pentru a face rău. Dar să fie toate capabile de crimă?

 

Cineva cunoscut
Cineva cunoscut

Cineva cunoscut – secrete care cad precum piesele de domino

Știți că se spune că este nevoie de o scânteie pentru a aprinde o vâlvătaie, nu? Exact așa s-a întâmplat și cu cartea asta. A fost nevoie ca un puști să intre prin efracție pentru a da complet peste cap liniștea unui întreg cartier. Acest incident a fost doar declanșatorul unui șir lung de mărturisiri și minciuni. Habar nu avea bietul băiat că a deschis cutia Pandorei…

„E o carte numai cu întorsături de situație. Shari Lapena te amețește pe măsură ce încerci să înțelegi minciunile din jurul familiilor din acest cartier. Și tocmai când crezi că ai priceput, probabil că greșești.” – Suspense Magazine

Raleigh nu intra în casele vecinilor săi pentru a fura. Intra acolo pentru adrenalină, pentru a intra în computerele lor, pentru secundele alea în care avea impresia că deține întregul control și că este invincibil. Găsise secrete nebănuite, telefoane cu cartele preplătite și emailuri incriminatoare. Dar să fie tot el vinovat pentru moartea unei femei din vecini? Sau el declanșase reacția criminalului?

O crimă, niște scrisori care prezintă scuze și minciuni

Olivia, mama lui Raleigh, știe că puștiul său a greșit, dar știe și că se simte vinovată moral pentru acțiunile acestuia. Așa că, din motive sincere și de conduită morală, scrie câteva scrisori pentru a le trimite celor „vizitați” clandestin de fiul său. Una dintre casele vizate îi aparținea lui Robert Pierce, un bărbat care se mutase recent în cartier. Poate că altă dată ar fi fost doar supărat de gestul copilului, dar acum Robert este îngrozit de-a dreptul.

„O intrigă construită cu viclenie. Lapena aduce suspansul la maxi¬mum cu cele două fire narative care se intersectează în cele din urmă, dar și cu ceva distragere abilă a atenției.” – Publishers Weekly

Era sigur că, în incursiunea sa, Raleigh a găsit și telefonul de rezervă al soției lui. Și nici acesta nu ar fi fost un lucru atât de compromițător. Numai că, Amanda – soția lui Robert – fusese dată dispărută de acesta. Discuțiile din telefon ar fi putut să îl plaseze pe Robert direct în capul listei de suspecți. Și el nu dorea asta.

”Ce ar spune un soț normal? Robert își drege glasul.”

Dispariția Amandei – un șir lung de destăinuiri

Amanda este găsită, dar prea târziu. Moartea ei îi șochează pe cei din cartier, dar aruncă o umbră de vinovăție asupra tuturor celor care intraseră în contact cu Amanda. Femeia fusese cunoscută pentru micile flirturi, dar erau acestea suficiente pentru o crimă cu sânge rece?

De aici înainte povestea se transformă într-un pește. Stați așa, să nu râdeți de mine! Ați văzut cât de greu este să țineți strâns un pește după ce l-ați scos din apă? Este greu, alunecos și agitat. Așa a început să fie ea: extrem de alunecoasă. De îndată ce simțeam că apuc cumva povestea, o scăpam din nou printre degete. Încercam să creionez un scenariu plauzibil, dar picau toate piesele la câteva pagini mai încolo. Vina s-a strecurat de la un personaj la altul, minciunile și-au țesut rețeaua complicată și eram din ce în ce mai mirată de dedesubturile fiecărei acțiuni și de viteza cu care se propagau acuzațiile.

Shari Lapena a construit cu viclenie fiecare pas. Rețeaua răului s-a întins asemenea unei flori de gheață. A atins fiecare personaj, a lăsat umbrele reci să îl înfășoare strâns și a trezit suspiciuni la fiecare pas. Mie nu mi-a fost ușor să deconspir identitatea criminalului. Și asta aproape de final, atunci când vălul confuziei mi-a fost înlăturat de mărturisiri grele și apăsătoare.

Cineva cunoscut – un roman surprinzător

Cineva cunoscut a fost un roman surprinzător, împănat cu acțiuni riscante, minciuni fățișe, amantlâcuri și polițe grele de plătit. Mi-a plăcut tensiunea în care Shari Lapena a îmbrăcat întreaga poveste. Nu și-a slăbit deloc cititorii, i-a purtat într-o cursă contra cronometru pentru stabilirea adevărului. Personal, consider că nu există un singur vinovat. Toți au avut partea lor de vină, mai mică sau mai mare, dar au contribuit cu toții la acest deznodământ fatidic.

Dacă mă întrebați pe mine, deși sunt sigură că am mai spus asta și mai sus, Cineva cunoscut este cel mai reușit roman al autoarei.

Cineva cunoscut a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărat de aici. 

Autor: Shari Lapena

Nr. de pagini: 336

Titlul original: Someone We Know

Limba originală: engleză
Traducere de: Dora Constantinovici
Anul apariţiei: 2021

 

Lasă un răspuns