Chiriașa tăcută este unul dintre romanele care vă vor condimenta și tulbura toamna. Disponibil din patru septembrie pentru publicul larg, romanul de debut al autoarei Clemence Michallon vă va zdruncina liniștea din temelii, vă asigur. Scriitura este una puternică, molipsitoare și la fel de apăsătoare precum a devenit dorința de supraviețuire a Chiriașei tăcute. I-am simțit teama, disperarea, dezolarea. Și am avut nevoie să îmi aduc aminte cum să respir. Ritmul propriei respirații o luase razna și simțeam cum se strânge ceva în jurul încheieturilor mele, simțeam bolnavul și nefirescul unui om cum încearcă să se insinueze sub pielea mea, cum încearcă să mă facă să mă îndoiesc de mine, cum încearcă să mă reducă la o masă de carne, mereu aflată la dispoziția lui.
Am primit în avanpremieră trei dintre cele mai așteptate romanele ale toamnei (mulțumesc încă o dată, Editura Litera ❤️) și am știut imediat care va fi primul la citit. Deși mi-au plăcut toate descrierile, aceasta parcă a trezit ceva aparte în sufletul meu. M-a izbit povestea lui Rachel încă din primele rânduri. Acesta mi se pare cel mai potrivit cuvânt: izbit. Pentru că asta face. Te lovește și te lasă fără cuvinte, te șochează, te îngrozește, te face să empatizezi și să-ți uiți locul. Te face să te uiți peste umăr chiar și în siguranța casei tale, te face să tresări atunci când auzi cum se răsucește mânerul ușii, te face să te simți vânat și obligat să trăiești după alte reguli.
Chiriașa tăcută – manipulator, criminal, răpitor
„Chiriașa tăcută a lui Clémence Michallon este un roman fascinant, încurajator și amăgitor. Un bărbat periculos și crimele sale abominabile stau, aparent, în centrul său, dar în mâinile agile ale lui Michallon, romanul se dezvăluie curând ca o poveste despre forța, viclenia, profunzimea și puterea feminine.” MEGAN ABBOTT
Am fost uluită de presiunea pe care am simțit-o încă de la primul rând. Așa cum v-am spus în postările de pe rețelele sociale, am avut nevoie de câteva ori să îmi aduc aminte că ușa nu se închide în urma mea, că nu eu primesc mâncare cu porția, că nu în jurul încheieturilor mele se vor închide cătușele reci. Dar am simțit până în cel mai fin por teama din magazia groazei, nevoia de a rămâne în viață și de a povesti despre atrocitățile unui monstru cu chip de om.
Am fost uimită de tensiunea psihologică pe care o autoare debutantă o țese atât de precis și de sigur. Șantajul emoțional este redat extrem de fin, frica devine subtitrarea unui film regizat de un om bolnav și victima este tot mai și tot mai supusă agresorului său. Iar autoarea nu scapă deloc frâiele din mâini. Picură suspans, adaugă presiune, exploatează punctele nevralgice ale unei existențe aflate mereu sub securea morții.
Cinci ani de teroare, de chin, de mâncare cu porția, de sete, de viol și expunere. Cinci ani trăiți într-o magazie de unelte, mereu la dispoziția celui care te-a răpit, te-a distrus și te-a transformat în jucăria lui personală. Cinci ani în care ți s-a adus aminte permanent de cât de puțin însemni pentru lumea de afară și cât de puțin valorezi pentru oricine. Cinci ani în care a trebuit să suporți greutatea altui om peste tine, să dormi pe o podea tare și să îți uiți propriul chip. Ai mai găsi voința de a supraviețui unei alte zile? Ai mai îndrăzni să speri că vei reuși să evadezi?
„Regula numărul unu ca să rămâi în viață în magazie: el învinge întotdeauna. Timp de cinci ani a avut grijă să fie așa.”
Monstru cu chip de om
„Regula numărul doi ca să rămâi în viață în magazie: întotdeauna el are dreptate și întotdeauna ție îți pare rău.”
Aidan Thomas nu este la prima victimă. Prima femeie răpită și omorâtă l-a ajutat doar să se perfecționeze. Nu a fost prins. A avut grijă de asta. Însă a învățat cum să devină mai bun și mai atent. Au urmat alte opt. Iubește să dețină controlul, să se răzbune pe soarta care-i dăduse câteva lovituri și căuta să devină arhitectul dezastrului, cel care trasa linii și muchii fix acolo unde dorea el, cel care deținea drept de viață și de moarte și puterea de a decide până unde și cum trăiește cineva.
Era tată, era soț, era iubit în comunitate, neprețuit atât în familie, cât și în societate. Când îi moare soția, răpusă prea devreme de o boală nemiloasă, întreaga societate îi vine în ajutor. Era respectat, ajutat și considerat un cetățean model. Dar perfecțiunea lui ascunde cel mai întunecat hău și cele mai bolnave intenții. Aidan era criminal în serie, violator, răpitor, manipulator. Alte femei îi căzuseră victime, alte destine fuseseră frânte și peste toate acestea se așternuse liniștea. Acum, „minunatul” Aidan mai are o candidată pe lista morții: Rachel, o femeie pe care o ține închisă în magazie.
Chiriașa tăcută – groază, disperare, abuz
Pe Rachel cred că o păstrase în viața doar ca pe un trofeu. Era bun, deținea controlul și rămânea neprins. Trecea drept cetățeanul model, văduvul îndurerat și tatăl preocupat al unei fetițe. Cine l-ar fi putut privi altfel? Rachel. Rachel îl vedea așa cum era: un monstru. Și era convinsă că toți monștrii puteau fi trași la răspundere. Dar cum? Era permanent supravegheată, terorizată și controlată. Și totuși… Apare o mică, mică posibilitate.
Chiriașa tăcută este o lectură dureroasă, smulsă din cel mai întunecat scenariu și redată într-o manieră inteligentă. Clemence Michallon a dat glas femeilor din viața lui Aidan în acest roman și le-a lăsat pe ele să-i prezinte acestuia adevăratul portret. Luminile au fost acaparate complet de umbre și crăpăturile unui suflet defect au ieșit la iveală. O lectură zguduitoare, plină de momente dureroase și de clipe cu puternic impact emoțional.
Personal, aș fi vrut un pic mai mult la final. Aș fi preferat un final mai bine executat și mai atent redat publicului cititor. Deși știu că ar fi adăugat și mai multă spaimă, aș fi vrut ca și celelalte victime ale lui Aidan să-și fi primit o parte mai mare de poveste. Am simțit că trece un pic prea repede autoarea peste episoadele respective. Însă, după cum v-ați dat seama deja, Chiriașa tăcută este o carte pe care v-o recomand și abia aștept să ajungă la voi!
Chiriașa tăcută poate fi comandată de pe site-ul Litera, dar comenzile vor fi livrate din septembrie.
Data Apariției : 4 sept. 2023
Colectie : Buzz Books
Autor(I) : Clemence Michallon
Traducator(I) : Dana-Ligia Ilin
Tip Coperta : Broșată, cu clapete
Format : 145×215
Numar Pagini : 400