Cele mai frumoase povești clasice poate fi o alegere nemaipomenită dacă sunteți în căutarea unui cadou sau dacă doriți să vă determinați copilul să citească. Știți că eu citesc întotdeauna cu plăcere cărți pentru copii, mai ales pentru că poveștile sunt din ce în ce mai elaborate și mai pline de personaje greu de uitat.

Pentru că fac parte din garda „old school”, mă întristez când văd că poveștile vechi, cele care m-au făcut om mare, intră puțin câte puțin în geamantane vechi, uitate prin podurile prăfuite ale memoriei. Nu fac parte din ceata copiilor norocoși. Nu am devenit cititor în poala părinților mei. Dar mi-am văzut mama citind și i-am ascultat îndemnul când m-a îndrumat spre bibliotecă.

Cele mai frumoase povești clasice
Cele mai frumoase povești clasice

Mi-aduc aminte de prima vizită. Mirosea biblioteca a carte veche, a praf și a aventură. A iarbă verde și a vânt. Și mi-a plăcut. Mi-am pierdut pașii printre rafturi pline cu cărți vechi și pagini zdrențuite. Nu mă atrăgeau cele noi. Le voiam pe cele răsfoite de mâini grăbite. Mi-i imaginam deja acolo, pe tărâmuri fantastice, înfruntând creaturi magice și  zmei puternici.

Black Beauty m-a făcut să plâng mereu. Și să îmi botez mânzul cu numele ăsta, chit că era fată și era albă ca spuma laptelui. Mie mi-a plăcut povestea. Și deja mă lansam în polemici cu tata când încercam să pun pe tapet sentimentele vietăților din ograda noastră. Alături de Coliba unchiului Tom, Black Beauty rămâne cartea de căpătâi a copilăriei mele. Black Beauty este povestea unui căluț, dar nu doar atât. Este o poveste plină de emoție, sensibilitate și lecții de viață. Eu am adunat câteva variante ale acestei cărți pentru că îmi doresc tare mult ca Maria mea să le citească. Se sperie încă atunci când vede pagini întregi pline de litere mărunte. A citit deja o variantă prescurtată, dar intenționează să citească întreaga poveste.  Aceasta a fost numai pentru Ami. Cea care a continuat zile întregi să mă întrebe despre căluț.

Alice în Țara Minunilor – deși este catalogată drept o carte pentru copii, Alice este o carte care poate fi citită la orice vârstă. Dincolo de fanteziile alături de Pălărierul Nebun, Marea Ducesă și Iepurele Uriaș,  rămân lecțiile de viață, truisme care pot fi mai ușor înțelese de adulți. Fetele mele sunt îndrăgostite de lumea închipuită în acest tărâm magic și mereu îmi cer să mai citim câteva rânduri. Chiar dacă este a zecea oară când parcurgem aceste pagini.

Heidi – pe cine nu a încântat această poveste? Cine ar putea rămâne imun la frumusețea acesteia? Heidi nu este numai despre dragostea dintre oameni, despre relația dintre bunic și nepoată. Este despre dragostea pentru natură, despre relația cu mediul înconjurător, despre frumusețea prieteniei și despre încredere.

Vrăjitorul din Oz – tare, tare dragă mi-a fost povestea asta! Și mă bucur că, de data asta, partenerele mele spre tărâmul Vrăjitorului au fost chiar fetele mele. Maria iubeste Leul, Amalia iubește Omul de Tinichea. Spune ea că „nimeni nu are nimic dacă nu are inimă să iubească”. Putem combate asta? Vă aduceți aminte de peripețiile din această poveste? Voi ce personaj preferat aveți?

Veți mai găsi Grădina secretă, Comoara din insulă sau Vântul prin sălcii. Și dacă nu le veți folosi drept pârghii către propria copilărie, vă asigur că le veți folosi pentru a petrece timp de calitate în prezența copiilor voștri. Sunt perfecte pentru a fi citite înainte de culcare sau în orice moment al zilei. Au imagini atractive, ce n-aș da eu să fi avut asemenea cărți în copilăria mea! Limbajul este unul accesibil, cuvintele sunt alese cu grijă și chiar fragmentele din carte sunt îngrijite atent pentru a nu îi încărca pe micuții noștri.

Cel mai mult mă bucură imaginile vii. Deși Amalia a început să citească cuvintele simple sau doar pe silabe, deschide cartea și își închipuie noi povești. Fie că folosește detalii cunoscute din poveștile cuprinse în carte sau inventează unele noi, Amalia se distrează alături de păpușile sale atunci când nu are stare de povești citite de mama sau de Maria.

Cele mai frumoase povești clasice este o alegere perfectă! Colecția de povești a apărut la Corint Junior și poate fi cumpărată de aici. 

Descriere:

Cele mai îndrăgite personaje, care au încântat generații întregi de copii, se întâlnesc în aceasta delicioasă colecție: de la Alice și Iepurele Alb la Dorothy și Vrăjitorul din Oz, de la Oliver Twist și Maestrul Șmecheriilor la Broscoiul și Sobolul.

Perfecte pentru a fi citite cu voce tare, aceste povești clasice sunt scrise într-un limbaj accesibil copiilor, însa au și darul de a le îmbogăți vocabularul și de a le stârni imaginația.

Transmite bucuria lecturii cu ajutorul acestor povești fascinante, ilustrate atrăgător și prezentate într-o formă captivantă pentru cei mici!

 

 

4 COMENTARII

Lasă un răspuns