Cele două vieți ale Lydiei Bird – un roman dulce amărui. Ce alegi? Realitatea unei vieți sau visul unei iubiri? Preferi să răzbați prin marea de tristețe sau să te scufunzi printre amintiri?

Cu Josie Silver nu sunt la prima întâlnire literară. Plecam acum ceva timp în călătorie cu O zi de decembrie. Deși sunt o romantică hrănită cu siropoșenii, dragoste și întâlniri presărate cu sclipici izvorât direct din vârful săgeții lui Cupidon, romanul acela nu a reușit să mă facă să zbor. Iubirea te învăluie, te ridică, te face să plutești, să crezi și să speri. Iubirea te face să te tot sculptezi, te ajută să devii un om mai bun și mai empatic. Nu te poți juca cu ea. Nu te poți folosi de numele ei pentru a obține avantaje pe termen lung.

Doar că, iubirea vine așa cum vrea ea, când vrea ea. Și se comportă deseori în cel mai capricios mod cu putință. Dacă am depinde toți de iubirea pe care alții ne-o poartă, cred că multe întâmplări ar fi șterse în totalitate. Dar nu depindem. Oamenii iubiți dispar și ei, lăsând în urmă cel mai periculos cocktail: dragoste și dor.

Cele două vieți ale Lydiei Bird
Cele două vieți ale Lydiei Bird

Pierdere și alinare

Josie Silver a scris o carte despre pierdere. Dar, asemeni persoajului său, a ales să nu se piardă pe piramida doliului și cele cinci etape ale sale. Din mai multe puncte de vedere, lectura m-a dus deseori cu gândul la Biblioteca de la miezul nopții, dar am rezonat mai mult cu Lydia. Poate doar pentru că suferința ei nu a fost cauzată de alegerile sale, poate pentru că m-a durut prea tare să mă pun, fie și pentru câteva minute, în locul ei.

„O carte care-ți frânge inima. Cu o proză bogată, o intrigă inteligentă și personaje complexe, Silver ne oferă un portret dureros de real al durerii în urma pierderii persoanei iubite. Cititorii o s-o țină minte mult timp după ce o închid.”
Publishers Weekly

Josie Silver oferă o altă structură suferinței. Modul în care a condus-o pe Lydia, felul în care a ales să ambaleze tot mi s-a părut mult mai prietenos și mai ușor de acceptat. Nu este ușor să fii martorul cuiva care și-a pierdut busola în viață. Nu știi niciodată ce să spui celui care-și conduce pe ultimul drum pe cineva. Dar Lydia ne-a permis să evadăm alături de ea, să ne hrănim cu lumea ei colorată în rozul binelui. De ce spun asta? Păi…

În seara care ar fi trebuit să fie una dintre cele mai fericite zile din viața ei, chiar de ziua ei de naștere, Lydia primește cea mai năucitoare veste: Freddie, logodnicul ei de mai mult de zece ani, moare într-un accident de mașină. Îl rugase să nu meargă după Jonah – cea de-a treia roată a relației lor -, îi ceruse să vină acasă la ea. Dar el o rugase să îl înțeleagă, se abătuse de la drum și îi spulberase Lydiei liniștea.

Trează și adormită – două realități diferite

Avea familia alături de ea. Primea înțelegere de la cei din jurul său. Dar sufletul îi era plin de Freddie, casa era albumul lor de amintiri și lucruri adunate cu grijă, planurile de viitor erau mai vii ca niciodată în mintea ei.

Din dorința de a se liniști, Lydia ia niște pastile. Ceea ce trebuia să fie portalul către somn se transformă în portalul în care realitatea din viața ei nu se mai aplica. În lumea nouă, lumea din somn, Freddie o aștepta, pielea îi mai mirosea la fel, serile erau pline și gălăgioase și planurile de nuntă continuau. Cine ar mai fi dorit să se întoarcă la lacrimi și la așternuturi reci? Cine nu s-ar fi bucurat de prezența omului iubit?

Doar că, Lydia află repede că nici cealaltă viață, cea care prinde contur de viață ideală, nu era lipsită de pierderi și tristețe. Așa cum a subliniat Haig în cartea sa, oamenii sunt o sumă a deciziilor. Toate alegerile noastre ne definesc sau ajung să o facă la un moment dat.

Lydia s-a lăsat purtată de durerea sa, de inima suferindă și de aspirațiile puse pe pauză. Captivă între realitate și o lume imposibilă, Lydia se pierde pe ea din vedere. Cum rămânea cu ea? Ce avea să facă de aici încolo? Cine era cu adevărat Lydia?

Cele două vieți ale Lydiei Bird – o abordare diferită

Spre deosebire de Josie Silver din O zi de decembrie, Josie Silver din Cele două vieți ale Lydiei Bird are o abordare mult mai matură. Atacă o dragoste mult mai închegată și mai serioasă. Simți durerea Lydiei, te tulbură vizitele ei la mormântul lui Freddie și te alină escapadele ei nocturne. Îi înțelegi starea și alegerile. Îți dorești vreo pastilă minune, vreo cale ca Freddie să rămână lânga ea pentru totdeauna.

„Am citit-o cap coadă într-o zi, am plâns, am râs, am ținut cu protagonista, care ne aduce aminte că oamenii pe care îi iubim ne schimbă viețile și că nu suntem niciodată aceiași la începutul poveștii și la finalul ei.”
Jodi Picoult

Și să nu mă certați acum pentru asta: eu nu am iubit finalul. Nu am vrut așa. Nu era cazul pentru mutarea asta. Nu spun că nu este posibil, că nu este aceptabil. Dar nu-l voiam așa. Sunt curioasă dacă autoarea chiar a crezut în el sau a oferit finalul pe care ar fi putut publicul să și-l dorească.

Mi-a plăcut de Lydia. Am simțit-o reală, umană. Sunt tare curioasă să văd ce subiecte va aborda Josie Silver pe mai departe!

Cele două vieți ale Lydiei Bird a apărut la Editura Nemira și poate fi cumpărat de aici. 

An aparitie: 2021

Autor: Josie Silver

Colectie: Damen Tango

Editura: NEMIRA

Nr. pagini: 408

Titlu Original: The Two Lives of Lydia Bird

Traducator: Irina Ornea

Lasă un răspuns