16652415_1415702131826072_354222257_n

E clar! Trebuie sa fac o pauza de la cărțile lui Sparks sau risc sa rămân fără lacrimi :).Tocmai am terminat de citit „Cel mai lung drum” și pot spune doar ca a fost o lecție de viață, am citit despre o frumoasă poveste de dragoste, iar numele cărții, era dat tocmai de parcursul celor doi îndrăgostiți pe drumul lung numit viață.

Trăind într-o epocă definită de ură și război, Ira luptă pentru ceea ce îl definește pe el: bunătate, dăruire și dragoste.

Povestea din carte debutează cu un accident de mașină în care este implicat Ira, un bătrânel simpatic, în vârstă 91 de ani, care mergea singur la locația aniversarii zilei în care i s-a schimbat viata. Ziua în care a cunoscut-o pe Ruth,o evreică din Germania, fugita cu părinții din calea naziștilor. De la început sunt convinși că vor fi împreună, chiar dacă războiul îi desparte o vreme, ei doi știu că sunt unul pentru celălalt tot ce puteau dori de la viață.

Ira rămâne steril, în urma infestării cu oreion, dar și asa Ruth îl acceptă lângă ea, sperând ca doctorul s-a înșelat în privința diagnosticului. Fiind mare iubitoare de arta, Ruth admira unele lucrări ale unor pictori debutanți și chiar dacă Ira nu se pricepe deloc la artă, iubește modul în care soția lui privește tablourile. Astfel încep sa cumpere pânzele pictorilor tineri,chiar dacă la momentul acela nu erau tocmai cunoscuți. Ajung pe durata vieții să aibă o întreagă colecție de tablouri, cotate acum la un preț exorbitant. Nu au copii, însă Ruth se atașează de un copil sărman, căruia îi schimba viața prin învățătură. Daniel, elevul lui Ruth, pleacă alături de fratele lui vitreg și vreme de foarte mulți ani, cei doi nu mai știu nimic de el.

Ruth moare în urma unui infarct și chiar dacă la momentul accidentului, era moartă de 9 ani, Ira nu știe sa trăiască fără ea și se agață de tablouri, simțind-o pe soția lui în ele. La ceva timp după moartea ei, primește o vizită de la soția lui Daniel, care în urmă cu ceva timp decedase și el, primind de la aceasta un portret de a lui Ruth, realizat de Daniel, iar Ira vede în el trăsăturile specifice lui Ruth: ochii blajini , privirea calda și hotărăște că acesta este cel mai de preț tablou pe care îl deține acum.

Între timp, ne este prezentată povestea de dragostea dintre Luke, un tânăr călăreț de rodeo și Sophia, o tânără studenta la arte. Accidentat în trecut de un taur furios, Luke hotărăște să se întoarcă la curse după o pauza de un an jumătate, pentru că risca să piardă ferma mamei lui. În urma intervențiilor de refacere și a internării lui în spital, mama lui e nevoită să pună ipotecă pe fermă, iar acum riscă să o piardă din cauza imposibilității achitării ratelor. Prins intre grija mamei lui, deoarece doctorul îi interzisese participarea la rodeo și dragostea pentru Sofia, Luke e decis acum sa renunțe definitiv și să găsească o cale de a o lua de la capat.

Dupa ce petrec un weekend romantic la o cabana în munți, pe drumul de întoarcere cei doi tineri, observa mașina ieșită din decor a lui Ira care era deja captiv de 36 de ore în mașină și îl duc împreună cu autoritățile la spital. Ira rezistase atât de mult în mașină, datorită amintirilor sale cu Ruth .

Revedea fiecare etapa a lor și nu poate muri pana nu citește și ultima scrisoare pe care i-o scrisese.Sensibilizați de drama bătrânului Ira, cei doi rămân lângă el pana reușesc sa ii redea scrisoarea destinată soției sale.

Cu ajutorul celor doi îndrăgostitț, Ira nu numai că ajunge la spital, dar dragostea lui pentru Ruth va salva dragostea dintre Luke si Sophia dar si relația dintre Luke si mama sa.

Cum? Vă invit sa descoperiți. Finalul mi-a smuls lacrimi și mi-a pus in suflet milioane de emotii.

Amprenta pe care o lași asupra unui om, îi poate marca viața pentru totdeauna, așa că fă -o să conteze. Nu lăsa lumea să te schimbe, fii tu exact așa cum vrei să fii. E o carte profundă, din punctul meu de vedere, încărcată de lucruri frumoase, cu replici amuzante si cu un stil care pe mine m-a cucerit definitiv. Vă recomand cu drag sa o citiți. Eu în povestea lui Ira și a lui Ruth am citit exact despre dragostea aia totală, despre complicitatea din cuplu, despre devotament și dăruire, este o poveste de dragoste și de viață.

5 COMENTARII

Lasă un răspuns