„Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo” are o poveste înfășurată în strălucire, minciună, compromis și dragoste. Numai că, personajul central al poveștii, Evelyn Hugo, a purtat prea mult pe umeri pelerina formată din toate aceste stări. A îmbătrânit, a obosit și ar vrea ca lumea să îi cunoască adevărata poveste de viață.

Deși m-am gândit să nu vă scriu despre ea, iată-mă aici, la butoane, încercând să vă ofer un strop din tot ce a fost Evelyn Hugo în această carte. Am mai citit cărți scrise de Taylor Jenkins Reid și mi-au plăcut. Dar niciuna nu a fost la fel de minuțios alcătuită, nicăieri nu a fost atâta informație încapsulată în decizii și cuvinte care au căzut în lăcașuri perfecte.

Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo
Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo

Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo – dincolo de strălucire

Înainte de toate, aș dori să vă cer scuze dacă încercarea mea de a scrie despre carte se va dovedi stângace și se va contrazice pe alocuri. Și să știți că dau vina pentru asta tot pe Evelyn. Ea m-a făcut să o îndrăgesc, apoi m-a plictisit cu toate indispozițiile sale, m-a înfuriat atunci când a gândit totul cu precizie, m-a înduioșat atunci când a început să se lepede de toate secretele.

Am admirat-o pentru curajul său, pentru determinarea și oportunismul său. A știut ce vrea și nu s-a sfiit din a stoarce de la lume tot ce putea.

„Când ți se dă ocazia să-ți schimbi viața, fii gata să faci orice e necesar ca să realizezi schimbarea! Nu lumea ne oferă una sau alta, nu le luăm noi. 

Dacă e să înveți un lucru de la mine, atunci ăsta ar trebui să fie.

Dar am avut grijă să nu fiu orbită de strălucirea blitzurilor aparatelor de fotografiat și am ținut minte să o privesc pe Evelyn femeia. Bine, sinceră să fiu, misiunea mea a fost și mai ușoară. Am avut-o pe Monique, tânără ziaristă în fața căreia Evelyn și-a dezvăluit toate fricile și toate secretele. I-am călcat pe urme și am ciulit bine urechile.

Viața de dincolo de luminile camerelor

Pentru mine, cartea asta a „strălucit” prin final. Înduioșător, emoționant și neașteptat. Exact genul de final după care mă topesc.

Deși cartea a început foarte bine și mi-a stârnit interesul pentru a o cunoaște mai bine pe Evelyn Hugo, pe parcurs mi-am pierdut interesul. Poate că, pentru un om obișnuit să fie în lumina reflectoarelor, nu ar fi nimic nou. Toate acele decizii, toate acele încercări de a distorsiona adevărul, toate acele pregătiri pentru perfecțiune și pentru a arăta cât mai bine. Dar mie mi s-a părut obositor și repetitiv.

Viața ei nu mi s-a părut că a strălucit prin ceva anume. Viața ei de artistă, la asta mă refer. Deși autoarea a avut grijă să contureze un personaj pe care nu doar o dată mi-am dorit să îl caut pe Google (atât de reală mi s-a părut), a pierdut la capitolul poveste.

E drept, în lumea lor, în goana după senzațional și atenție, nu este loc de emoții și de trăiri pe care omul de rând le caută și le experimentează altfel. Trebuie să fie foarte obositor să fii mereu atent la cum te îmbraci, unde mergi și cu cine te afișezi. Să lupți pentru un rol, pentru o replică în plus, să iubești sincer și să fii iubit pentru cum ești, nu pentru ceea ce ești.

Monique – o șansă primită o dată în viață

Monique este o ziaristă tânără, ambițioasă și un pic nefericită. Viața ei profesională merge destul de bine, dar pe plan personal, viața ei e un dezastru. Urmează să divorțeze de bărbatul pe care l-am iubit până acum și speră ca viața ei să reintre pe un făgaș normal.

Vivant, publicația unde Monique lucrează, este aleasă de minunata Evelyn Hugo pentru un articol. Dar această doleanță vine la pachet cu o condiție: doar Monique poate să îl scrie. Deși nu prea e de acord, Frankie – șefa lui Monique – îi încredințează această sarcină tinerei și speră că ea va fi capabilă să stoarcă informații prețioase de la legenda filmului și fata cu vino-ncoa’ a anilor ’60, simbol al strălucirii și al rafinamentului. 

Ce nu știe Frankie este că Evelyn Hugo are un motiv extrem de important pentru care o alege pe Monique. Și că nu un articol vor scrie împreună. Ci o biografie. Una plină de secrete, adevăruri și mărturisiri importante.

” – Și tu, Monique! Ai un viitor excepțional înaintea ta. Ai să-i smulgi ce-i mai bun lumii ăsteia. Chiar o cred.”

Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo – momentul adevărului

Așa cum v-am spus și mai sus, cartea asta a strălucit pentru mine prin final. Genul ăla de emoție care te copleșește instant, care te determină să privești totul dintr-un alt unghi și sub o altă lumină. M-am lepădat de tot ce însemna strălucirea Hollywood-ului și am îmbrățișat povestea unei femei care a iubit întreaga viață. Fără măsură.

„Nimeni nu merită nimic. E doar o chestiune care ține de cine e dispus să se ducă și să-și ia singur…

Nimeni nu-i doar victimă sau doar învingător. Toată lumea e undeva între. Oamenii care se tot distribuie într-unul dintre aceste roluri nu numai că se amăgesc, dar sunt și dureros de lipsiți de originalitate.”

Mă ținusem tare până acolo și îmi formasem deja o părere despre Evelyn. O privisem cu un ochi critic, neînțelegându-i pragmatismul, sângele rece și deciziile. Dar am simțit toate astea prăbușindu-se în final, obligându-mă să o apreciez și să o compătimesc. Dacă e să îi pun o etichetă lui Evelyn Hugo, atunci aceasta e: fără măsură. A iubit, a mințit, a trăit, s-a dăruit fără măsură. Și era timpul ca oamenii să îi cunoască adevărata poveste. Evelyn, eu mă bucur că te-am cunoscut! Încântată!

Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo a apărut la Leda Bazaar/Editura Corint și poate fi cumpărat de aici.

O legendară actriță de film, care amintește întrucâtva de Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor, reflectează asupra neobositei sale ascensiuni, precum și a riscurilor pe care și le-a asumat, a iubirilor pe care le-a pierdut și a secretelor pe care le-a ținut departe de ochii și urechile admiratorilor înfocați. Ajunsă la apusul vieții, vedeta este gata să dezvăluie cine a fost cu adevărat marea ei dragoste.

AUTOR(I): TAYLOR JENKINS REID

TIP COPERTĂ: SOFTCOVER

EDITURA: LEDA BAZAAR

AN APARIȚIE: 2021

NUMĂR PAGINI: 448

TRADUCERE: LOREDANA FRĂȚILĂ-CRISTESCU

 

Lasă un răspuns