„Cei ce sunt iubiți, cită ea, nu vor muri niciodată…”

Cei ce sunt iubiți a fost o carte minunată! Am trăit alături de Themis această poveste. Am fost mereu cu sufletul la gură, cu emoțiile învârtindu-se în gândurile mele și-n interiorul fiecărei celule. Cred că mi-am găsit cartea lunii ianuarie.
O căutare continuă, o luptă neobosită și o femeie care a ars intens pentru ce a iubit. Themis nu este doar un personaj, este o definiție a reinventării și a curajului. Cei ce sunt iubiți este o infuzie de emoție și curaj, un omagiu adus celor care au luptat, au crezut și au îndrăznit să spere la o viață mai bună.
Cei ce sunt iubiți
Cei ce sunt iubiți

„Nimeni n-avea timp să zăbovească. Supraviețuirea era singura preocupare a oamenilor.”

Am o pasiune pentru cărțile legate de acest subiect, dar și pentru poveștile reale. Inspirată din istoria adevărată a Greciei, fără să urmărească viața unei persoane reale, Cei ce sunt iubiți oferă publicului său o poveste credibilă, autentică și încărcată de emoție și adevăr. Mi-ar fi plăcut ca Themis să existe în realitate. Mi-am dorit să găsesc la finalul cărții o notă în care autoarea să îmi spună că Themis a trăit, a visat și a continuat să iubească după ce războiul și-a încheiat defilarea ororilor prin viața sa.

„Hislop a făcut o cercetare minuțioasă și gestionează complexitatea istoriei Greciei cu abilitate și încredere. Daily Mail

O femeie cât o mie

Nu știu mare lucru despre istoria Greciei (profesorul de istorie m-ar certa acum). Știu lucruri generale, date reci și precise oferite de istorici. Dacă dai la o parte perdeaua faptelor prezentate de oamenii de istorie, rămân suferințele oamenilor, bucățile mari de fațade căzute în urma bombardamentelor, strigătele oamenilor mânați de foame și disperare. Rămân mamele care își plâng feciorii uciși, soțiile care au rămas să îngrijească rănile unor generații afectate pe termen lung, bătrânii care suspină după copiii care ar fi trebuit să le aline bătrânețea și chinul.

În sânul familiilor implicate în război nu este loc de liniște și de clipe irosite. E vorba numai despre supraviețuire, despre lupta pentru fiecare zi și pentru un nou răsărit sau pentru o bucată de pâine.

Știți sentimentul acela minunat când începeți o carte? Când simțiți căldura și legătura aceea magică ce se înfiripă instant? Așa am simțit eu cu acest roman. De la început am știut că voi primi o poveste care mi se va lipi de suflet și mi-am întins la picioarele ei emoțiile și inima.

Lupta pentru supraviețuire

Cartea asta nu este numai despre Themis. Dar eu vă voi vorbi mai mult despre ea, ea a strălucit și a oferit o valoare de necontestat acestei cărți.

Cei ce sunt iubiți este despre o Grecie ruptă în două, măcinată de concepte politice și de oameni care credeau în mai binele lor. Pe de-o parte îl avem pe Hitler și falsele lui simpatii, pe de alta avem comuniștii și susținătorii acestora, cei care doreau să simtă că Grecia este din nou patria lor.

Luptători înarmați cu arme reci și dorința de a câștiga, atacuri armate, parade ale mândriei, familii împărțite între mișcările de stânga sau de dreapta. După cum vedeți, fundalul este unul deosebit, potrivit și ofertant. Cadrul este unul amplu, cu spațiu pentru detalii și evenimente. Dar, așa cum v-am mai spus, dincolo de istorie și fapte rămase în cronici, vorbim despre oameni și despre lupta lor. Și despre Themis, cea care a strălucit în noaptea aruncată asupra omenirii de oameni conduși de orgolii uriașe.

Themis – o viață de sacrificiu

„Istoria văzută de Victoria Hislop seamănă foarte mult cu personalitatea ei: plină de compasiune și generoasă.“ Scotsman

Themis era cel de-al patrulea copil al unei familii divizate de certurile politice. Cu o mamă dusă la ospiciu și un tată care a uitat de existența lor, cei patru ajung să fie crescuți de bunica paternă, kyria Koralis. Bătrâna doamnă încerca să aducă armonia în viața lor, le oferea bucate multe și delicioase, dragoste și vorbe înțelepte. Dar erau prea puține elemente pentru a spăla din aciditatea lui Margaret și din înveninarea lui Thanasis.

 -Există un motiv pentru care i se spune „catastrofă”, spuse Fotini cu glas ferm. Pentru că a fost. Oamenii erau fericiți și dintr-odată, totul s-a schimbat. Tot ce era bun a dispărut.

Themis se afla de aceeași parte a baricadei alături de Panos, fratele ei. Doreau să îi vadă pe nemți plecați departe de pământurile lor și inima lor bătea alături de cei care își înființaseră armate micuțe și se refugiaseră în munți. Panos are un rol activ, Themis se alătură mult mai târziu.

Pe Margaret și Thanasis i-am antipatizat de la început. În timp ce Margaret a plecat fără să aibă timp să-și spele păcatele, Thanasis a rămas și mi-a intrat la suflet. A fost o călătorie lungă pentru el, dar mă bucur că a rearanjat piesele vieții sale. Ba chiar mi-a stârnit mila. Deși m-ar certa dacă m-ar auzi spunând asta.

Lupta unei eroine

A învățat să tragă cu pușca, a asaltat, a ucis, a crezut și a luptat. A fost prinsă și a devenit prizonieră pe o insulă populată numai cu cei care îi supăraseră pe cei din regim. Înfometați, obligați să se căiască și să semneze o declarație a pocăirii, bătuți, torturați și supuși unui tratament inuman. Femei lăsate la voia sorții și mici raze de speranță care pătrund dincolo de crusta dură lăsată de război și de semeni. Și o femeie care îi oferă o prietenie dincolo de cuvinte, o femeie cu al cărei destin se va împleti cel al lui Themis pentru totdeauna.

Un lucru absolut fascinant a fost acela că autoarea nu a oprit povestea la întoarcerea lui Themis. Nu ne lasă să ne închipuim adaptarea ei la viața de după prizonierat, nici dacă viața ei a mai fost vreodată la fel. Ne oferă multe clipe din destinul ei, ne oferă accesul la cine gălăgioase, căsătorii, pierderi, tăceri și secrete. Da, pot să spun că Vitoria Hislop ne-a oferit o imagine complexă, de ansamblu. O imagine plină de contraste, de tonuri cenușii și lumini, de bine și de speranță. Și viața unui personaj complet: Themis, o femeie cât o mie de cuvinte.

Nu știu dacă v-am convins, dar eu am fost impresionată dincolo de cuvinte de această poveste! O recomand cu mult drag și sper să o recitesc peste ani! Sper să mai primim cărți scrise de această autoare, are un stil absolut fascinant!

Cei ce sunt iubiți – a apărut la Editura Litera și poate fi comandată de aici. 

Data apariției: Dec 2020
Tip copertă: Broșată
Nr. pagini: 448
Traducător(i):Laura Runcanu
Colectie: Blue Moon

2 COMENTARII

  1. Buna Anca. Imi plac mult recenziile tale si nu de putine ori m-au ajutat in achizitionarea unor carti. Cand am vazut acuma autoarea , m-am bucurat enorm. In sfarsit s-a mai tradus o carte scrisa de ea. Abia astept s-o citesc si eu, deoarece am mai citit de aceasta autoare, cartea Insula. E extraordinara, despre Creta si istoria insulei Spinalonga. Ti-o recomand si tie, are un subiect unic , nemaintalnit (cel putin de mine) in nici o carte.

Lasă un răspuns