Ce să nu faci dacă devii invizibil este un roman amuzant, plin de o încărcătură emoțională aparte. Să nu vă încredeți în vârsta recomandată pe copertă. Romanul lui Ross Welford este bun pentru oricine. Adulți sau copii, toți avem câte o mică dramă în viața noastră. Nu încetăm niciodată din a căuta. Sensul vieții, fericirea, identitatea noastră, rădăcinile, oamenii care ne pot face viața mai bună. Căutăm întotdeauna, încercăm să descoperim, fiecare prin maniera proprie. Ethel caută și ea. Doar că, prin mâinile autoarei, căutarea ei este emoționantă, amuzantă și neobișnuită.

„Amuzantă, emoționantă și cu totul originală, cartea este încă o aventură captivantă pe care Ross Welford o construiește plasând-o într-o împrejurare extraordinară.“ Andrea Reece, Lovereading4kids.co.uk

Ce să nu faci dacă devii invizibil
Ce să nu faci dacă devii invizibil

Nu vom deveni invizibili cu adevărat. De fapt, cine știe ce ne rezervă viitorul. Hologramele au început să apară din ce în ce mai des. Dar, revenind la invizibilitate, nu suntem noi așa pentru unii oameni? Pentru societate? Nu sunt un pic invizibili copiii care nu își cunosc părinții sau rădăcinile? De unde știu ei de la cine au moștenit genele sau pasiunea pentru muzică? De unde știu de ce le plac combinațiile atât de ciudate sau ai cui culoare de ochi o poartă?

Poate că am mers eu prea departe cu interpretările. Poate Ross Welford a dorit să scrie chiar o poveste despre o fată care ajunge să aibă episoade de invizibilitate și atât. Oricum ar fi, povestea asta nu are cum să nu vă intre la suflet! Doar știți că poveștile pentru copii sunt din ce în ce mai puternice și mai elaborate.

„Nelipsindu-i poantele burlești, plină de patos și de dileme morale, această carte este o extraordinară parabolă a furtunilor emoționale care se produc la vârsta pubertății.“ Booktrust

Ethel și o soluție suspectă

Ethel avea aproape treisprezece ani și era crescută de bunica maternă. De când se știa, lumea ei era redusă la trei persoane: ea, străbunică și bunica. Știa că mama ei murise și avea de la ea numai o cutie cu amintiri diverse. Iar de tată nu știa mai nimic. O singură poză. Una care nu îi putea spune nimic despre cum fusese viața ei de dinainte de a locui cu bunica.

Și deși avea destulă dramă în viața ei, Ethel se confrunta cu o problemă care ne dă multora dintre noi dureri de cap: acneea. O formă severă și afurisit de încăpățânată. Ethel fusese nevoită să recurgă la numeroase remedii (apropo de asta, Ethel pune la dispoziția noatră câteva liste cu sfaturi diverse). Dar nimic nu funcționase. Ajunsă pe culmile disperării (colegii ei avuseseră grijă de asta), tânăra noastră apelează la ultima soluție: un praf dubios din plante și un aparat pentru solar. Praful îl cumpără de una singură (aviz tuturor: nu faceți asta!!!) și ascunde aparatul în garajul plin cu vechituri. Habar nu avea că acest amestec: o lingură maaaare de praf și o ședință lungă la solar = invizibilitate.

Ce să nu faci dacă devii invizibil

Teoretic, dacă devii invizibil, nu ai voie să sperii oamenii sau să folosești asta în favoarea ta. Practic, cine se poate abține? Mai ales când este în joc reputația ta și singura prietenie la care ții cu adevărat.

De parcă nu ar avea și așa destule probleme pe cap, Ethel descoperă o nișă către trecutul ei. Bunica o mințise. Ea nu era cine spunea că este, numele ei real nu era acesta și mama ei ascundea mai multe lucruri despre care ea habar nu avea.

De ce bunica ei păstrase acest secret atâția ani? De ce trebuia ca Ethel să rămână invizibilă pentru lume?

Mi-a plăcut mult această poveste. Este amestecul perfect dintre aventură, morală, amuzament și prietenie. Toate încununate cu speranță și mai bine. Există un sentiment de liniște care te copleșește la finalul cărții și asta este super puterea unei cărți bune.

Cărțile pentru copii sunt refugiul ideal. Când le citesc, chiar și eu devin invizibilă. Mă refugiez în lumea mea, retrăiesc propriile aventuri și mă trezesc suspinând după jocurile copilăriei.

Ce să nu faci dacă devii invizibil este o carte extrem de simpatică despre prietenie, despre lucrurile care contează cu adevărat, despre visuri și despre familie. V-o recomand cu tot dragul!

Ce să nu faci dacă devii invizibil a apărut în colecția Smart Age, la editura Corint Junior și poate fi comandată de aici.  

Autor: Ross Welford

Colectie: Smart Age

Editie: Necartonata

Nr. pagini: 384

Traducator: Antonia Girmacea

Varsta: +10 ani

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns