Castelul de la malul mării este locul în care mi-aș dori să fiu acum. Bineînțeles, aș pleca numai după ce mi-aș face plinul de cărți de pe Libris. Degeaba mergi la mare dacă nu ai ce să citești. Dar mi-aș dori să călătoresc acum, în prezentul meu, în castelul – aka farul – familiei Petrei. Deși îmi doresc tare mult să îi cunosc pe Pet, Mags, pe mama și tatăl lor, pe Joe Fantomaticul, nu vreau să fac parte din bucata aia de lume, o lume care seamănă tare mult cu ce se întâmplă acum în prezentul nostru.

Vreau să merg acum, când e pace și liniște acolo, în zile cu soare, senine și îmbelșugate. Pet și Mags, eroinele acestei povești, au fost obligate să se maturizeze forțat, aruncate în bătaia puștii și în lumea care devenise ringul de luptă al oamenilor mândri, mânați de orgolii și ură.

Castelul de la malul mării
Castelul de la malul mării

Castelul de la malul mării – pericol și legende

Îmi plac mult cărțile pentru copii. Au lecții importante ascunse în spatele cuvintelor care pot părea simple la prima vedere. Au o inocență, o căldură și o duioșie aparte. Îmi stârnesc sentimente atât de frumoase, îmi înnoadă legături cu propria copilărie și îmi aduc aminte de cât de frumoasă și de simplă era viața pe atunci.

Castelul de la malul mării are o poveste frumoasă, încărcată totuși de durere, de pierderi, de submarine și avioane inamice. Copiii din vremea aceea primeau măști de gaze și erau învățați cum să le folosească. Erau trimiși de acasă pentru a rămâne în viață și viața lor era un șir lung de foamete, luptă și chin.

Pet și Mags aveau marea lor, bucata lor de cer, de pământ și de far. Erau fiicele paznicului de far și se bucurau de tot ce primeau de la viață. Până când au început să fie privite strâmb de oamenii din sat. Hitler declanșase un război în altă parte de lume, dar războiul amenința să capete tot mai multă putere și limitele frontului de luptă se lărgeau cu fiecare răpăit de mitralieră.

Lumea lor, încărcată de legende, de briză și de aer sărat, devine prea mică pentru toate ororile lumii și pentru toată furia care pare să înflorească brusc în inimile anumitor oameni. Mama celor două fete – Mutti a lor – era de origine germană și asta o făcea dintr-odată inamicul tuturor. Era o femeie simplă, care iubea să deseneze și să aibă grijă de fetele și soțul ei. Numai că, atunci când poliția londoneză este informată că un spion trimite informații trupelor inamice, Mutti este și ea arestată și dusă la secție.

Castelul de la malul mării rămâne fără regină

Pet este micuță și răsfățată de toți ai casei. Dar să nu cumva să credeți că nu este puternică. Petra noastră – alintată Pet – știa că rădăcinile ei sunt aici, că locul ei este printre stâncile Fiicelor de piatră, că marea cânta în anumite zile pentru ea și că farul o va călăuzi întotdeauna către casă.

Dar și copil fiind, Petra tot este atentă la tot ce se întâmplă în casă. Este atentă la plecările lui Mags și ale lui Mutti, la discuțiile lungi pe care polițistul le are cu tatăl său și la acțiunile celor din sat. Că w mai greu să pună piesele în lăcașul lor e adevărat, dar reușește și Petra crește în ochii cititorului precum voinicul din poveste.

Castelul de la malul mării are o poveste tare frumoasă, încărcată de speranță făcută fărâme, de compromisuri, de regrete și sacrificii. Recunosc, nu mă așteptam să apară o lacrimă în colțul ochiului. Dar a apărut. Finalul a fost încărcat de emoție și de cuvinte care nu mai izbuteau să ajungă la suprafață. Dar liniștea aia a spus atât de multe …

Povești pentru copii și oameni mari

Castelul de la malul mării este o poveste pe care o recomand celor mici și celor mari. Pe cei mici (și aici mă refer la copiii de peste 13 ani, după părerea mea) îi poate ajuta, mai ales că asupra lor se răsfrâng atât de multe lucruri noi și grave în perioada asta. Limbajul este unul accesibil, întâmplările sunt ușor de urmărit și personajele ușor de îndrăgit.

„Războiul e un monstru, m-am gândit. Uneori, distruge lucrurile fățiș și violent, altă dată tentaculele sale se strecoară prin crăpăturile unei vieți normale și te sugrumă în tăcere.*

Mie mi-a plăcut mult povestea și m-am bucurat de timpul petrecut în compania ei. A trezit în sufletul meu o furtună de emoții și am fost mereu curioasă să descopăr deznodământul. Vă invit și pe voi să cunoașteți întâmplările prin care trec cele două fete, dar și să descoperiți legenda Fiicelor de piatră.

Castelul de la malul măriiLucy Strange – poate fi cumpărat de pe Libris. 

Categoria: Literatura Universala

Colectie: OPERE XX

Autor: Lucy Strange

An aparitie: 2022

Editura: RAO

Nr. pagini: 296

Lasă un răspuns