Căsătorie din dragoste este unul dintre romanele la care mi-am dorit neapărat să ajung în toamna asta. Îmi plângea sufletul după o poveste de iubire, înmuiată în cerneala cenușie a vieții, a cotidianului, a fărâmelor normalului pe care fiecare dintre noi ajungem să-l recunoaștem. Nu știu cum sunteți voi, dar eu caut, măcar din când în când, o poveste în care nimeni să nu facă lucruri fantastice. În care, atât cât îmi este permis, să mă descopăr, să mă recunosc, să mă simt acasă.

Căsătorie din dragoste
Căsătorie din dragoste

Lumea nu este plină de întâmplări deosebite. Este plină de oameni care fac lucruri extraordinare, corect, dar este plină și de oamenii care echilibrează balanța, care fac lucruri extraordinare pentru viața lor, pentru colțul lor de lume – ăla necunoscut altora, ăla în care zdrăngănitul vaselor anunță o cina bogată, în care o rochie colorată amintește de o mătușă excentrică, în care mirosul unei cafele parfumate trezește nostalgia unei discuții cu o vecină. Poate că traseul nostru, al oamenilor care nu sunt născuți să lase urme în lume, nu contează pentru mersul lucrurilor importante. Dar contează pentru noi. Pentru familiile pe care luptăm să le ținem laolaltă, pentru oamenii cărora le dăruim un zâmbet sau un umăr, o secundă din povestea noastră sau un pahar cu apă.

M-am recunoscut în povestea scrisă de Monica Ali. Nu complet, nu peste tot. Dar m-am regăsit acolo, printre certurile iscate din nimic, printre privirile piezișe dictate de sentimentul apăsător de rușine. Mi-am regăsit părinții, copiii, mama, tatăl, cunoscuții. Fiecare dintre noi a ascuns ceva, a păstrat o fărâmă de adevăr în suflet sau un ciot de secret. Uneori, după cum bine știți, e mai greu să fim sinceri întocmai cu oamenii pe care-i iubim cel mai mult. Sinceritatea noastră ar putea sfărâma mitul idealului masculin. Sau ar putea demola încrederea că mama este centrul lumii întregi. Sau ar putea dărâma (numai cu ajutorul câtorva cuvinte) o poveste de iubire. Monica Ali, cu talent deosebit și cu stăpânire de sine, reușește să adune bucăți de lume și de viață, să fuzioneze două culturi, două familii, doi oameni. Și ne permite nouă, celor suficient de curioși pentru a deschide sipetul greu, o poveste balsam, o poveste cât o mie de vieți.

Căsătorie din dragoste – iubire, ciocniri, scântei

„Nu dependența este problema de bază. Dependența este mereu o încercare de a rezolva o problemă. Este încercarea inconștientă de a scăpa de durere. Deci întrebarea, Joe, nu este: de unde e dependența? Ci: de unde e durerea.”

Centrul acestei povești rămâne familia, din punctul meu de vedere. Dincolo de legăturile de iubire sau prietenie, familia rămâne pilonul central al poveștii. Familii deja formate, familii în curs de formare, familii care își duc traiul după alte reguli, foarte diferite de cele ale pământului ales drept acasă. Familii care își înăbușă propriile traume și se conduc după reguli care nu devin aplicabile de îndată ce depășesc spațiul comun.

Pentru că știm deja că în familii nu există o dinamică perfectă, că există loc de plictiseală, conflicte, discuții în contradictoriu, scântei și iubire, vom găsi și în acest roman „universul” familiei. Cu derapaje, confesiuni, dezamăgiri, planuri năruite, adevăruri incomode, trăiri mai puțin familiare. Toate înglobate într-o poveste care ne aruncă dintr-o familie în alta, de la un cumul de sentimente la altul, așteptând și căutând fericirea deodată cu ei.

Nu o să vă spun că a fost o poveste perfectă. Sau că nu ar fi putut autoarea să sară anumite etape, să ardă mai intens episoadele întâlnirilor. Au fost multe pagini pe care le-am citit cu sufletul, le-am trăit intens, resimțind pe pielea mea fiecare apropiere. Dar au fost și pagini unde am simțit cum îmi cresc firele albe de păr, tot așteptând să se întâmple ceva. Nu, nu am uitat că am zis că voiam o poveste din care să lipsească excepționalul. Vreau doar să subliniez faptul că au fost prea întinse anumite momente, prea exploatate și aruncate neglijent în poveste.

Căsătorie din dragoste – despre traume, iubire și neînțelegeri

Căsătorie din dragoste nu este doar o poveste romantică. Să nu plecați la drum ancorați într-un astfel de scenariu. Nu veți regăsi discuții siropoase, încununate de iubire și promisiuni. E mai mult un fel de ciocnire: între destine, familii, așteptări, caractere, societăți, culturi. Un fel de taifun care rade tot în calea sa, indiferent de câtă frumusețe trebuie să dispară.

Personajele sunt imperfecte, fix așa cum suntem și noi, mânate de porniri pe care nu mereu le pot stăpâni sau înțelege. Tocmai de aceea, deși am avut un potențial preferat, am ales să rămân spectator în spectacolul vieții lor. Am rămas pe margine, detașată emoțional, pregătită pentru deciziile pe care intuiam că le vor lua.

Sunt sigură că unii vor spune că Yasmin Ghorami și Joe Sangster au avut doar familiile împotrivă. Dar eu spun că a fost mai mult de atât. Sunt nesiguri, ancorați în propriile obiceiuri și comportamente.

„Într-o relație părinte-copil sănătoasă, dragostea părintelui este eliberatoare, hrănește, ajută la creștere. Când un părinte – motivat de singurătate, de un gol interior sau de o căsnicie cu probleme – face din copil un partener-surogat, dragostea poate părea ca o închisoare, apăsătoare. Sufocantă…”

Căsătorie din dragoste

Treptat, din atenția noastră dispare povestea de iubire și se instaurează ciocnirea tuturor celorlalte elemente și teme. Mi-ar fi plăcut ca povestea să-i aibă mai mult în centrul ei pe cei doi tineri, amândoi conduși de nesiguranțele și fricile lor. E drept, îi acceptăm pe cei iubiți cu trecutul lor, însă uneori e mai bine ca acesta să rămână în urmă. Nu și în cazul lui Joe, e adevărat. Că acolo sunt probleme pe care numai un psiholog le poate rezolva. Mă refer la toate celelalte mixuri, care nu au avut o contribuție uriașă în tabloul final.

Una peste alta, povestea a fost una pe care mă bucur că am descoperit-o, dar de la care așteptam un picuț mai mult. Este o poveste numai bună pentru tranziția dintre anotimpuri sau pentru momentele în care doriți doar să vă cufundați într-o poveste care să vă absoarbă cu totul.

Căsătorie din dragoste a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de aici. 

Nr. pagini var. tipărită: 608

Anul apariției: 2024

Titlul original: Love Marriage

Limba originală: Engleză

Traducător: Paul S. Grigoriu

Lasă un răspuns