Casa pe jumătate arsă are multe secrete de spus. Își poartă istoria impregnată în straturile groase de zugrăveală și umbre, în urmele lăsate de oameni și de timp. Nu o să-și dezvăluie trecutul de prima oară. Nu toată lumea ar fi pregătită, nu toți ar înțelege atmosfera sumbră închisă între cei patru pereți. Nu toate urechile ar auzi zgrepțănatul sinistru, nici vaietele pe care adevărul le-a presărat aici de-a lungul vremii. Nici oftatul a resemnare, nici durerea care împresoară și sugrumă fiecare vaiet, fiecare șoaptă.
Cândva, aici ar fi putut fi un cămin fericit. Cu doi părinți care ar fi transformat fiecare cameră într-un loc al dragostei și al împlinirii. Cu chiote de bucurie care să facă pereții să se zguduie, nu cu strigăte de groază. Acum, în această casă pe jumătate arsă, rănită și plină de secrete, locuiește cineva. Un cineva care știe despre istoria casei, care adună obiecte legate de un criminal în serie local, care are motive bine ascunse în spatele fiecărei acțiuni, care privește lumea și se joacă de-a Dumnezeu.
„O lectură care te captivează și te face să uiți de tot și de toate. Un roman în genul horror classic, însă care te surprinde prin ingeniozitatea sa.” (The New York Times)
Casa pe jumătate arsă – există o legătură între personaje?
Nu sunt la prima întâlnire cu Alex North. Am citit toate romanele apărute la noi în țară și tot nu am habar de următoarea mișcare a autorului. Poate surprinde, tăia în carne vie, ascuți muchii, întoarce pe dos fiecare acțiune. Poate lăsa, ca și în cazul acestui roman, o atmosferă sângeroasă să se desfășoare în fundal. Poate că nu descrie cu multe cuvinte, poate că nu șochează cu detalii macabre. Dar lasă un ceva sumbru să își ascută colții permanent, să atace și să lase urme.
„Există lucruri care nu pot fi reparate, indiferent cât de mult ai încerca, există răni care nu se vindecă niciodată, există cicatrici care nu se estompează niciodată.”
Povestea nu ne oferă toate indiciile pe tavă, nu de la început. Cu o arhitectură bogată, plină de personaje care par să nu aibă vreo legătură comună, Alex North stabilește un tur al casei apăsător și întunecat. Angrenează în mecanismul acțiunii sale elemente care par scoase din context, nepotrivite, care nu ar putea alcătui o construcție solidă, cu o fundație puternică. Însă, fix atunci când ne așteptăm mai puțin, protagoniștii se adăpostesc sub același acoperiș, ușile sunt deschise larg și adevărurile sunt strigate pe toate holurile.
Cronica unei morți anunțate?
Alan Hobbes este personajul care apare cel mai puțin în această poveste. Dar el conferă cea mai mare greutate întregului scenariu. În jurul lui se vor strânge cele mai complexe și mai strânse noduri, asupra morții lor vor plana cele mai grele și mai sumbre întrebări. Alan Hobbes nu dăduse nimănui voie să-l cunoască, nu cu adevărat. Pentru cei din jurul său ar fi putut trece drept un bătrân excentric, cu o avere considerabilă și o înclinație către dramatism. Nimic nu era normal în viața lui Alan Hobbes. Nici zilele, nici lucrurile, nici amintirile, nici obiceiurile.
Alan Hobbes este ucis cu brutalitate chiar după ce-și concediază personalul. Poate că poliția ar fi tratat moartea sa ca o crimă din răzbunare, dar apariția unui personaj controversat în imaginile surprinse de camera de supraveghere aruncă toată ancheta în aer.
Chris Shaw, bărbatul din imaginile ridicate de poliție, nu avea un trecut liniștit. Copil problemă, cu un trecut punctat de violență și consum de droguri, Chris dispăruse de pe harta propriei familii. Dar apăruse din nou pentru o vreme, își vizitase mama și îi ceruse iertare. Nu la fel făcuse și-n cazul lui Katie, sora lui. Măcinat de vinovăție și regrete, Chris nu putuse să apară și-n fața surorii mai mari. Lăsase timpul să așeze iertarea și acceptarea. Dar oare nu era prea târziu?
Casa pe jumătate arsă – căutări și răspunsuri
Deși are o familie de care trebuie să se îngrijească, tânăra Katie știe că nu-i poate întoarce spatele propriei mame. Femeia îi semnalase o noua dispariție de-a lui Chris și o rugase să îl caute, să îl aducă acasă și să îl ajute să rămână în siguranță.
„Totuși, asta era și ideea: nu copiilor speciali trebuia să le întinzi o mână de ajutor, nici celor mai răi dintre cei răi, ci tocmai celor pe care îi observai că se prăbușesc și au nevoie de un imbold.”
Pentru că nu putea să-i spună adevărul soțului său, Katie păstrează secretă misiunea sa de a-l găsi pe Chris și de a descoperi legătura acestuia cu moartea filozofului Alan Hobbes. Însă, în neștiința ei, Katie habar nu avea de cât de periculoase aveau să fie drumurile sale, cât de întunecate vor fi camerele trecutului lui Chris și ce secrete ascunde filozoful Alan Hobbes.
Mi-a plăcut romanul pentru tensiunea pe care a pus-o pe umerii mei. I-am dibuit unele jocuri încă de la început, am așteptat doar ca timpul să-mi confirme sau să-mi infirme bănuielile. Suspansul a fost la el acasă și în această poveste, a acoperit fiecare ungher cu o tensiune densă, alimentat de himerele și traumele trecutului. Este potrivit pentru momentele în care aveți nevoie de adrenalină în stare pură și de șocuri puternice.
Un thriller cu vibrații paranormale, o povestire unică, inteligentă și captivantă, ce vă va face să întoarceți paginile mai repede.
Casa pe jumătate arsă – alte detalii
Casa pe jumătate arsă se va bucura de recenzii și pe Literatura pe tocuri, Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Fata cu cartea, Ciobanul de azi, Citește-mi-l, Falled, Analogii, antologii.
Romanul Casa pe jumătate arsă a apărut la Editura Lebăda neagră și poate fi cumpărat de aici.
Colecție: Black Spot
Data apariției: Iulie 2024
Traducător: Alexandra-Maria Vrînceanu
Pagini: 400