Casa de sare și amărăciuni, un loc al pieirii și al lacrimilor. Nimic nu ar fi mai potrivit și mai reprezentativ pentru cei din familia Thaumas. Poate ar trebui chiar să își regândească imaginea blazonului. Blestemați sau născuți sub o stea lipsită de noroc? Pioni pe tabla de șah a vieții sau victime alese anume? Destin sau răzbunare?
„Suntem făcuți din Sare, trăim cu Sare și în Sare ne vom întoarce…”
Corinteens ne-a răsfățat! Mie mi-a fost teamă, trebuie să recunosc. Eu citesc fantasy, dar nu am întotdeauna dispoziția necesară pentru acest gen. Pentru că nu a fost unul dintre genurile mele preferate, am început destul de târziu și mi s-a părut că nu pot desluși hățișurile lumilor fantastice. Termeni pe care nu îi stăpâneam, magie, creaturi cu puteri supranaturale. E o lume în care nu există limite, o lume potrivită pentru cei cu imaginație bogată.

Cu acest roman mi-a fost teamă. A venit după Șarpe și porumbel, roman pe care l-am iubit tare, tare mult! Mă gândeam că nu voi avea atâta noroc… să primesc iar o poveste pe placul meu, un fantasy care îmi va permite să îl cunosc treptat. M-am grăbit cu judecata! Casa de sare și amărăciuni mi-a oferit toate astea și un pic mai mult. Suspans, elemente de thriller, personaje puternice și bucăți demne de basmele care ne-au înfrumusețat copilăria.
Casa de sare și amărăciuni – pantofi de bal sau haine cernite?
„-Înaltul Marinar spune că Pontus a creat insulele noastre și oamenii de pe ele. A luat sare din valurile oceanului pentru putere. A amestecat-o cu viclenia rechinului-tau și cu frumusețea meduzei-lună. A adăugat fidelitatea căluțului de mare și curiozitatea delfinului-brun. Când creația lui a prins formă – două brațe, două picioare, un cap și o inimă -, Pontus a suflat viață peste ea, făcând primii Oameni din Sare. Așa că, atunci când murim, nu putem fi îngropați sub pământ. Alunecăm înapoi în apă și ajungem acasă.”
Casa de sare și amărăciuni este inspirată din basmul fraților Grimm (Cele douăsprezece prințese dansatoare), basm pe care nu l-am citit, dar am văzut desenele animate. 🙂 Mulțumiri, dragile mamei! Datorită vouă am știut despre pantofii de zâne și balurile secrete. Erin A. Craig duce povestea un pic mai departe. Îi oferă un twist întunecat, un strop de glamour și o picătură de suspans.
Binele și răul sunt prezente întotdeauna în jurul nostru. Binele ajunge însă să fie un termen necunoscut celor din familia Thaumas. Tentaculele reci ale morții se înfășuraseră strâns în jurul acestei familii și răpea membru după membru.
Odinioară erau douăsprezece surori. Dar au pierit patru. Una a pierit de ciumă, alta a căzut pe scări, una s-a înecat și o alta a căzut de la înălțime. Era soarta lor sau cineva le voia anihilate? Întâmplări firești sau răzbunare?
„Niciun priveghi. Nu era un moment în care să le sărbătorești viața. Doliul s-a așternut din nou peste noi ca o a doua piele.”
Moarte și fantome
Tensiunea este starea care s-a lipit de mine ca o a doua piele. Nu știam când moartea avea să lovească din nou și nu știam cum se va întâmpla de data aceasta. Surorile erau prinse între durerea de a-și îngropa ființele dragi și ciclicitatea vieții. Doreau să se îndrăgostească, să danseze și să nu mai poarte haine de doliu. Dar cine ar fi putut iubi ființele acestea blestemate? Cine s-ar fi încumetat la o dragoste care stătea sub semnul morții?
Odinioară fuseserăm douăsprezece: Duzina Thaumas. Acum stăteam într-un șir restrâns împreună cu cele șapte surori ale mele și mă întrebam dacă nu cumva exista vreun sâmbure de adevăr în speculațiile acestea sinistre. Oare mâniaserăm zeii cu ceva? Oare bezna ne însemnase familia, luându-ne una câte una? Sau era pur și simplu doar o serie de ghinioane și coincidente cumplite?
Blestem și moarte
„Aprind felinare de hârtie și le înalță spre cer. Oamenii Stelelor cred că în lunile următoare, dacă văd o stea căzătoare, e dorința lor ce se întoarce la ei.”
Annaleigh nu era Om al Stelelor, era om al mării, om care părea să fie predestinat să verse lacrimi. Sarea făcuse parte din viața ei de la început. Locul ei era aici, pe malul mării, acolo unde briza îi dansa prin păr și îi săra obrajii și buzele. Dar locul acesta devenise și mormânt pentru patru dintre surorile sale. Annaleigh era a șasea născută. Când va veni rândul ei?
Care dintre noi avea să urmeze?
Annaleigh este prințesa care se remarcă printre celelalte surori și am iubit-o de la primul rând. Incisivă, încăpățânată și curajoasă, inteligentă și vocală. Annaleigh este convinsă că moartea lui Eulalie, ultima soră decedată, nu a fost una dictată de zei. Crede că o mână criminală se ascunde în spatele acestui tragic incident și vrea să găsească răspunsurile potrivite. Dar nimeni nu înțelege punctul ei de vedere. Familia crede că în spatele convingerii sale stă de fapt refuzul acceptării morții lui Eulalie și groaza că ar putea fi următoarea pe listă.
Erin A. Craig scrie destine întunecate pe cuvinte catifelate. Stilul ei este atât de captivant și de …plăcut. Deși atmosfera din carte numai plăcută nu este. Accentele de thriller din final, morțile violente și viziunile lui Annaleigh mi-au oferit duzine de fiori.
Casa de sare și amărăciuni – casa plângerilor
Nu ar fi un basm (fie el și „modern”) fără o mamă vitregă și un târg propus de un împărat. Tatăl celor douăsprezece surori era un duce, dar avea și el un ducat de lăsat moștenire. Ortun, tatăl fetelor, trăia alături de Morella o nouă poveste de dragoste. Femeia avea să îi dăruiască un fiu sau o fiică. Poate că noul membru ar fi putut aduce liniștea în familia Thaumas. Deși dădea impresia că și-a acceptat soarta, Ortun ascunde propriile secrete întunecate.
Vă întrebați care este târgul propus de Ortun? O fată de soție și … fără jumătăți de împărăție, dar cu un conac și o moștenire frumoasă. Ortun voia să afle misterul din jurul pantofilor fetelor sale. Nu plecau nicăieri. Atunci de ce distrugeau atâția pantofi?
Casa de sare și amărăciuni este un roman plin de tensiune și magie. Eu m-am bucurat de orele petrecute în compania lui și de aceea vi-l recomand și vouă!
Casa de sare și amărăciuni a apărut la Editura Corint/Corinteens și poate fi cumpărat de aici.
AUTOR(I): ERIN A. CRAIG
TIP COPERTĂ:SOFTCOVER
AN APARIȚIE:2020
NUMĂR PAGINI:400
TRADUCERE:MARIA ADAM
[…] sunt sigură că nu sunt singura pățită! Cu Ultimul voiaj al lui Poe Blythe, roman apărut la CorinTeens, m-am trezit pe neașteptate în gânduri și am zis că nu există semn mai potrivit pentru a […]
De câteva zile, tot spun ca o citesc, dar mereu o aman. Trebuie sa o citesc si eu curând.
Buna Aceasta este prima mea impresie pe un blog. Abia aștept sa am și eu aceasta cărți cică minunata. Mulțumesc pentru recenzie
De multe ori ma atrag cărțile după ce citesc mai multe recenzii despre ele, mai ales dacă cititorilor le-a plăcut mult cartea.
O zi frumoasa!
O am si eu în așteptare. Mersi pentru impresii.