Casă de piatră este romanul care m-a atras ca un magnet. Vinovat de această atracție este precedentul roman al autoarei – Un an nou fericit. Bine, mai am eu câteva puncte bonus în favoarea atracției irezistibile. Dar o să le scot din mânecă la momentul potrivit. Important este să rețineți că m-am bucurat teribil că am participat la această nuntă!
Nu am oferit cadouri, nu am cheltuit mai nimic – asta dacă nu puneți la socoteală băutura servită în timpul lecturii -, nu am fost de partea nimănui. Dar am trăit intens fiecare moment. Și mi-am plimbat privirile de la unii la alții, atentă la fiecare cot în coaste, la fiecare ocheadă, la fiecare gest. Păcat este că nu am fost acolo, în mijlocul invitaților. Am trăit intens de acasă, din locul meu preferat de citit.
„Autoarea Malin Stehn a scris încă o dată un roman cu suspans de primă clasă – Casă de piatră este la fel de bun ca Un An Nou Fericit. Aceasta este o carte pe care ar trebui să o citească oricine intră într-o nouă relație.” – Smålandsposten (SE)
Casă de piatră – trecut și prezent
Nunta din romanul lui Malin Stehn este una la care chiar aș fi vrut să particip fizic. Nu de alta, dar sub cupola elegantă, în mijlocul decorurilor de vis, s-au adunat toți oamenii măcinați de secrete. Sub imperiul politeții mascate, dincolo de gândurile reale, toți invitații lansează urări de bine pentru tinerii căsătoriți. Dar ce se ascunde cu adevărat în sufletul lor? Ce gândesc în realitate?
Emily a visat întotdeauna la o nuntă ca în povești. Grație potenței financiare a viitorului soț, Emily și reușeste să își aducă visurile la realitate. Are un castel minunat drept locație de nuntă, un decor aranjat până în cele mai mici detalii, toți oamenii dragi alături ea. Desigur, ca viitoare mireasă, Emily are și câteva neliniști: vremea, pe mama iubitoare de licori bahice, pe Erik – fratele ei.
Știa că vor fi acolo pentru ea, dar vor putea oare și îngropa securea războiului? Putea fi începutul ei sfârșitul unor ani plini de întrebări și resentimente? Sau nu va face decât să agite și mai tare cuibul de viespi?
Casă de piatră – punct sau de la capăt?
„Malin Stehn este o maestră a suspansului – iar Casă de piatră este un thriller cu adevărat savuros, pe care îl vei devora într-o singură noapte. Autoarea țese atât de bine fundalul povestirii, ritmul și oamenii încât rămâi hipnotizat de ce se va întâmpla mai departe.” -Skånska Dagbladet
Vă spuneam mai sus că am puncte bonus. De fapt, sinceră să fiu, Malin Stehn le are. Știe să te facă să te îndoiești de personaje, să le privești cu scepticism și să îți păstrezi bine încuiată rezerva personală de încredere. Și mai știe să nască tensiune, să o lase să plutească peste tot, să învăluie și să suspende orice altceva în afară de acțiunea sa, de personajele și întâmplările plămădite.
Asta am simțit și în acest roman: tensiune. Mi-a fost clar încă din primele rânduri că stau pe un butoi de pulbere. Că, mai devreme sau mai târziu, liniștea va fi spulberată și rănile nevindecate vor ieși la suprafață. Că oamenii, așa neiertători și purtători de traume, își vor lăsa durerile personale să vorbească, să rănească, să întoarcă pe dos. Și nu vor avea limite, nici milă. Nu mă așteptam să lase toate astea să iasă la iveală în cadrul unei nunți, dar când aduci laolaltă martorii trecutului, doar nu te aștepți la pace, nu?
Casă de piatră – momentul adevărului
„Cu același sentiment înfiorător și intensitatea apăsătoare că un lucru este foarte, foarte greșit din Un An Nou Fericit, Casă de piatră este un roman greu de pus jos.” – Barometern (SE)
Deși simțeam că totul se va complica de îndată ce nunta va fi pe cale să înceapă, nu mă așteptam să fiu transportată încă de la început înapoi, pe firul timpului și al durerii. Cu opt ani în urmă, un teribil accident de mașină a legat definitiv destinele mirilor. Poate că fiecare avea o altă părere despre adevăratul mers al lucrurilor. Dar dragostea dintre Emily și William îi obliga să lase trecutul în urmă și să privească încrezători spre viitor.
Dar e de ajuns să îi privești pentru a ști că nu vor putea niciodată să uite. Erik este mărturia vie a tragicului eveniment. Annika, mama lui Emily și a lui Erik, își poartă pe față durerea și nevoia de răzbunare. În acest joc al intrigilor, construit de Malin Stehn, rămâne de văzut cine prinde buchetul și cine va apuca răsăritul.
Casă de piatră – ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat
Nu m-a impresionat subiectul poveștii, m-a impresionat stilul de scriere al autoarei. Reușește să te țină ancorat în poveste, cu ochii de la un invitat la altul, chiar dacă știi că întreaga construcție s-ar dărâmă la un vânt mai zdravăn. Tensiunea învăluie tot, curiozitatea și nevoia de a ști mai multe te tot împing să întorci pagină după pagină. Iar asta cred că este de ajuns, nu? Ce ziceți, veniți la nuntă?
Casă de piatră a apărut la editura Bookzone și poate fi cumpărată de aici
Număr pagini: 432
Editura: Bookzone
Autor: Malin Stehn
Anul publicării: 2023
Traducator: Sînziana Demian