Știm cu toții cât de important este timpul. Cât de multe sunt de făcut și că în ciuda evoluției de pe planeta Pământ … noi tot două mâini avem.
Îmi place să citesc. Pentru a nu mai înnebuni oamenii de lângă mine (oameni care nu au nicio „gară” cu cititul), am decis să scriu în continuare pe blog.
Am primit cărți de la autori, edituri. Pentru fiecare carte primită cred că am cumpărat alte 30, diverse genuri, diverse edituri.
Autorii români contemporani sunt subiecte la fel de sensibile ca vaccinurile. Unii au auzit că nu sunt buni și nu îi mai citesc. Alții au citit o carte a vreunuia care nu i-a impresionat și zic pas tuturor. Alții, la fel ca mine, nu îi bagă pe toți în același borș.
Îi iubesc, îi stimez și tot tacâmul. Dar asta nu înseamnă că nu îmi pot expune punctul de vedere.
– chiar dacă am primit cartea „gratis”, timpul meu nu e gratis. Așa că mie mi se pare rezonabil „schimbul” acesta.
-chiar dacă eu am primit cartea de la autor, sunt „obligată” să spun ceea ce cred în legătură cu ea. Alții o vor plăti la preț întreg.
– chiar dacă recenzia ar fi fost una plătită ( nu avem noi cultul cărților ca să ajungem la acest nivel), mi-ai plătit articolul,  nu mi-ai cumpărat părerea. Pentru cei ce au fibrilații în acest moment. ..nu am primit niciun leu pentru recenziile mele
– chiar dacă o editură te-a publicat …nu înseamnă că joci direct în liga mare.
-chiar dacă știi că poți și că unii te iubesc mai mult decât am făcut-o eu…nu înseamnă că trebuie să vezi răutatea din articolul meu. Ar trebui să vezi dincolo de cuvinte și să iei in calcul pe viitor părerile celor ca mine. Dacă nu poți, ești liber să scrii și să deschizi o bibliotecă plina de cărțile tale.
Trebuie să spun că am mai găsit în diferite cărți niște chestiuțe ce mi-au zgâriat retina și logica, dar am lăsat de la mine acolo unde am simțit că se poate, acolo unde acțiunea a fost complexă.
E cartea ta, dar e timpul meu. Acestea fiind spuse țin să mulțumesc celor care au avut încredere în mine și mi-au trimis cărțile lor. Dacă se simt lezați…îmi pare rău. Dacă mai au încredere în mine, știu unde mă găsesc. Eu voi scrie la fel și mâine.

1 COMENTARIU

 1. Cred ca toti bloggerii ar trebui sa fie obiectivi. Sau ar fi trebuit de la bun inceput. Sa fim sinceri, s-au facut compromisuri, „s-au inchis ochii”, am fost delicati (desi nu cu toata lumea) , de aceea s a ajuns aici. Culpa este comuna. Este o vorba: vrei respect, respecta. Asa ca, tu blogger/scriitor respecta-te pe tine insuti, accepta criticile, nu te imbata cu apa rece, ridica-te daca ai dat cu fundul de pamant (chiar daca doare….al naibii de tare, in orgoliu ).
  Pentru ca nu ma feresc sa spun ceea ce cred, pentru ca nu ma intereseaza daca sunt injurata sau nu, o spun (si aici, la tine Anca) ca toti am gresit: tu blogger ( pentru ca nu ai stiut sa te faci inteles de la inceput, pentru ca nu ai fost sincer fata de tone insuti, in primul rand), tu scriitorule pentru ca te astepti doar laude, pentru ca nu vrei/nu poti sa accepti si o critica (constructiva sau nu, timpul decide), si tu, cititorule (noi) pentru ca ne-am complacut in starea asta, pentru ca nu ne-am vazut de drumul nostru (lectura noastra), pentru ca nu am stiut/nu am vrut sa fim impartiali.
  Cu totii am uitat ce inseamna DRAGOSTEA PENTRU LECTURA.

 2. Cu drag și prietenue. Exact așa gândesc și eu, noi doar ne împărtășim experiențele luvrești cu ceilalți cititori. E trist totuși când unii oameni nu pot accepta o părere diferită de a lor. Ca și cum nu este suficienta ură și răutate în lume și pe net. 🙁

   • Nu tot ce e gratis e şi de calitate. M-am lovit de situația asta de multe ori în acest an, în sensul că unele dintre cărțile gratuite primite sau găsite pe net nu au fost foarte bune. Eu am nişte note înaintea recenziilor pentru cărțile primite de la scriitori sau pentru cele gratuite, unde amintesc faptul cä recenziile mele sunt oneste şi nu sunt influențate de faptul că volumele au fost gratuite sau primite de la scriitori. N-am lucrat încă cu vreo editură pentru a știi cum este.

 3. Felicitări pentru articol, Anca și să știi că te susțin în tot ceea ce faci. Nu te lăsa influențată de nimeni, fie de scriitori sau de edituri. Eu am avut o mică altercație cu o scriitoare străină căreia nu i-a convenit că i-am dat două stele pe GR, însă cartea era un haos, iar eu nu pot recomanda unor copii să citească o astfel de carte care m-a plictisit chiar și pe mine ca adult. Înțeleg că fiecare scriitor vrea recenzii pozitive, dar o carte nu îi poate atrage și mulțumi chiar pe toți cititorii ei. Fiecare scriitor ar trebui să accepte și critica (constructivă și argumentată) pentru a deveni mai bun în meseria sa. Cel puțin asta e părerea mea. Eu am câteva colaborări frumoase cu scriitori independenți și nu s-au supărat când recenziile au fost mai critice, ba chiar mi-au mulțumit pentru analiza literară făcută.

  • Multumesc mult!! Asta trebuie sa se inteleaga..simtim cartile diferit, eu nu sunt vreun influencer, nici nu am vreo putere asupra unui numar mare de cititori. Am simtit ca nu e o carte pe care sa o recomand, am spus. Nu ma durea tăcerea autoarei, dar articolul ei a dat cu rabdarea mea de pamant.

 4. Vad din ce in ce mai des subiectul asta abordat. Nu inteleg cu ce il poate ajuta pe el ca „scriitor” o recenzie in care este ridicat in slavi si laudat maxim, din moment ce eu ca cititor n-am neuronii atrofiati ca sa pun botul la laudele respective si miros imediat cand o parere este sincera sau fortata. Eu inca sunt mica in comunitatea asta, scriu recenzii de cateva luni si am avut pana acum 2 colaborari: o editura si o librarie online. Mi s-au parut super ok oamenii, nu tu mesaje sa ma sacaie, nu tu incercari sa imi influenteze opinia, asta mi se pare atitudinea corecta. Din ce am tot vazut pe la voi o sa-mi fie frica sa accept o viitoare colaborare cu vreun scriitoras de-al nostru.

  • Eu am inteles din articol tocmai ca Anca nu va accepta niciodata presiuni de vreun fel asupra ei si ca va fi mereu sincera in recenzii. Poate ca exista asteptari pozitive din partea autorilor, dar tine si de a fi sincer cu tine si cartea ta atunci cand citesti impresiile altora despre ea. Si eu am avut o colaborare cu o editura, dar niciodata nu mi s-a impus ce sau cum sa scriu despre carte, autor sau editura. Implicatiile colaborarilor se stabilesc de comun acord. Cat despre Anca, felicitari pentru articol si pt recenzii! Si bloggerii trebuie respectati, mai ales ca fac totul din pasiune si, contrar zvonurilor, de cele mai multe ori gratis. Faptul ca iti ramane cartea nu inseamna ca nu ai muncit scriind articolul sau ca nu te-ai documentat.

Lasă un răspuns