Cartea copiilor pierduți, o poveste inspirată din fapte reale, este o mărturie caldă și vibrantă, o bucată emoționantă din viața unui personaj puternic și curajos. Deși m-am plâns când am văzut că poveștile inspirate din Primul și Al Doilea Război Mondial câștigă tot mai mult teren, m-am trezit cu sufletul cântând pe portativul speranței, captiv printre rânduri, cuvinte și iubire.

Nu ai cum să rămâi indiferent în fața luptei Evei, nu ai cum să nu strângi amar din pumni atunci când vezi curajul oamenilor care s-au ridicat împotriva armatei naziste. Erau puțini și aveau posibilități limitate. Vocea lor se stingea încă de când era doar o șoaptă. Cuvintele lor se destrămau înainte să fie țesute în propoziții. Gândurile lor erau îngenuncheate și demolate. Casele le erau luate, demnitatea le era smulsă. Identitățile deveneau simple numere și condițiile de trai erau inumane și degradante.

Cartea copiilor pierduți
Cartea copiilor pierduți

Cartea copiilor pierduți – strigăte de ajutor

Da, îmi este dor de povești contemporane și vreau să citesc drame și istorii de viață. Și le vreau imediat după astfel de cărți. Tot pe ele le consider vinovate de dorințele mele. Sunt dure, incisive și dureroase. Și am nevoie de orice care ar putea să îmi aline durerea și focul din suflet. Mi se pare că orice dramă pălește în fața celor de odinioară. Cum să mai putem compara micile drame de acum cu luptele lor de atunci?

E drept, o mulțime de evenimente și de întâmplări dureroase se petrec și acum. Și sper că am învățat suficient din istorie cât pentru a nu le repeta pe cele de atunci, pe cele care au schimbat pentru totdeauna fața lumii. Iar povestea Evei poate fi o lecție importantă de viață. Din povestea ei putem învăța că viața se poate schimba radical între două ciocănituri în ușă. Că trebuie să ne facem timp pentru oamenii din jur, că binele se face oriunde și oricând. Că e nevoie de riscuri și de sacrificii, de compromisuri și de convingeri puternice.

Eva – o viață printre cuvinte

„Pereții camerei mele sunt căptușiți cu cărți, majoritatea stivuite în maldăre precar echilibrate pe rafturile arcuite sub greutatea lor, asamblate de Louis cu ani în urmă. Sunt pline cu poveștile altora, iar eu mi-am petrecut viața ascunzându-mă în interiorul lor. Uneori, când nopțile sunt întunecate și tăcute, iar eu mă simt singură, mă întreb dacă aș fi supraviețuit fără evadarea din realitate pe care mi-au oferit-o paginile lor. Dar poate că mi-au oferit numai o scuză pentru a mă feri de propria-mi viață.”

Eva era acum bătrână și păstra în cuferele minții sale amintiri pe care le voia ferecate pentru totdeauna. Le păstrase departe de toată lumea. Cum ar fi putut fiul ei să înțeleagă misiunea în care ea se lansase acum multă vreme? Cum i-ar putea explica iubirea pe care o simțise pentru bărbatul acela? Cum ar fi putut să îi explice cine era cu adevărat Eva și ce făcuse ea pentru niște copii nevinovați? Cum ar fi înțeles el pericolul pe care ea îl traversase și cum i-ar putea explica de ce propria mamă se întorsese împotriva ei?

Acum, după mulți ani și departe de locul în care se născuse, apariția unei cărți îi poate da întreaga existență peste cap. Deși sunt siguri că în carte există un fel de cod, savanții nu îl pot descifra. Eva vede cartea într-o fotografie și simte că aceasta este ultima ei misiune pe pământ. În cartea aia era un cod, așa era. Dar era și mai mult de atât: era o promisiune pe care ea și-o făcuse ei și lui Remy, omul care o salvase și o ținuse pe calea cea dreaptă.

Cartea copiilor pierduți – o cale de întoarcere în trecut

Eva datorează aceasta ultima misiune copiilor trecuți în acea carte bisericească. Trebuia să închidă pentru ultima oară acest capitol al vieții sale și pentru asta e nevoie ca ea să se întoarcă în propriul trecut, dar și la Berlin, locul în care se afla acum cartea cu nume.

Autoarea ne-a purtat pașii prin trecutul Evei, dar ne și prezintă dorința ei de a spune lumii adevărul.

Eva din trecut are o singură vină: este născută din părinți evrei. Degeaba a copilărit în Franța, degeaba viața ei se desfășura după legile unei țări pe care părinții o îmbrățișaseră cu dragoste și cu speranță. Franța, țara care îi devenise leagăn și casă, nu îi poate oferi ziduri de protecție, nici colac de salvare. Franța tace în fața atacurilor naziste și încearcă să rămână intactă în fața presiunilor politice. Nu își poate proteja cetățenii evrei și nu le poate oferi alternative sau rute ocolitoare.

O familie destrămată

Crescuse într-o familie plină de dragoste și de povești, într-o lume în care cuvintele și iubirea își făcuseră sălaș. Numai că, în micul ei colț de lume, pătrund soldații naziști. Încălțați în cizme strălucitoare, îmbrăcați în uniforme călcate, trimiși de un om mândru, dornic să dea lumii o nouă față. Lumea Evei se prăbușește și ea scapă doar printr-un noroc.

Coborâse, alături de mama ei, la vecina de mai jos pentru a avea grijă de copiii acesteia. Tatăl său rămăsese acasă și se sacrificase pentru ele. Fusese luat de armata nazistă și ele aveau acum o portiță. Dar cum să îi întoarcă Eva spatele? Cum să plece departe fără tatăl ei? Avea nevoie de acte, de bani și de o soluție clară. Din fericire, din om în om, Eva ajunge la părintele Clement, un om care se folosește de toate mijloacele pentru a-i salva pe cei aflați la nevoie. Și vrea să o ajute pe Eva, doar că Eva poate fi un bulgăre de aur pentru misiunea părintelui.

Eva desena foarte bine și putea să îl ajute să întocmească acte sau cartele pentru rațiile zilnice. Dar cum să o facă să simtă la fel ca el? Cum putea să îi insufle părintele un strop din propriile convingeri?

Cartea copiilor pierduți – o poveste minunată

Tare mult mi-a plăcut povestea scrisă de Kristin Harmel! A fost plină de emoție, de sensibilitate, de curaj și de blândețe. Întâmplările au fost dureroase, momentele au fost critice și pline de riscuri, dar povestea întreagă a fost înfășurată într-un strat catifelat de tandrețe și de duioșie, sentimente pe care nu toți autorii le pot mânui cu atâta dibăcie.

Mă bucur mult că mi-am ascultat instinctul și mi-am cuibărit sufletul între paginile acestui roman. Vi-l recomand cu mult drag!

Cartea copiilor pierduți a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărat de aici.

Data aparitiei: sep 2021

Nr. pagini: 368

Colectie: Blue Moon

Categorie: Literatura Pentru Femei

Traducator(i): Mihaela Magdalena Dumitru

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns