„Cartea cazurilor nerezolvate” este povestea  care m-a scos din zona mea de confort. Cred, mai bine zis, că sunt omul rutinei, al obiceiurilor deja împământenite. De asta durează mai mult ca să mă obișnuiesc cu schimbările, cu toate combinațiile neobișnuite, care deraiază de la așteptările mele. Nu e un lucru rău ca autorii să amestece, să dozeze cantități mai mici sau mai mari de cazuri otrăvitoare și genuri literare. Doar că, așa cum am spus, e nevoie de timp pentru ca eu să mă familiarizez cu aceste lucruri, să le accept, să le înmagazinez.

Cartea cazurilor nerezolvate
Cartea cazurilor nerezolvate

Am avut nevoie de timp și cu cartea asta. Și nu pentru a asimila povestea. Ci pentru a o primi așa cum mi s-a oferit. Cu fantome care nu-și găsesc liniștea, cu evenimente care au rolul de a-l tulbura până și pe cel mai liniștit și mai stabil om. Pași care fac scările să scârțâie, un conac bântuit, plin până la refuz de lucruri din alte vremuri, reviste care se încăpățânează să rămână în casă, uși care se deschid, sânge care apare și dispare, robinete care se joacă după dorința lor cu apa. Mda, ați înțeles atmosfera din jurul conacului Greer. Un conac bântuit, o familie ciopârțită de secrete, o posibilă criminală care se ascunde în spatele zidurilor.

O atmosferă sumbră împletită cu accente crime și elemente de thriller, personaje desprinse din cărțile de groază, tensiune apăsătoare și fantome nu foarte prietenoase. Cum să nu am nevoie de timp pentru a-mi găsi locul între toate acestea?

Cartea cazurilor nerezolvate – când trecutul nu are liniște

„Criminalii se nasc sau sunt făcuți? Pot fi opriți, sau sunt pur și simplu o anomalie umană, un risc genetic? Poate că omorul însuși este îngropat adânc în psihicul lor, așteptând prilejul să iasă la iveală. Sau poate că potențialul criminal poate fi salvat, iar cursul vieții sale poate fi schimbat. Poate că s-a întâmplat de un milion de ori și, pentru că nu a ucis niciodată pe nimeni, nu am știut că este posibil.”

Shea Collins se teme pentru viața sa. Are un stil de viață pe care unii l-ar putea considera ciudat. Dar Shea știe de ce acționează așa. Cândva, în urmă cu mulți ani, Shea fusese victima unei agresiuni. Nu vorbește cu nimeni despre asta, nici măcar toți polițiștii nu-i cunosc identitatea reală. Pentru unii dintre ei, Shea Collins rămăsese Fata A. Poate că această agresiune și nevoia ei de a se apăra permanent au împins-o spre deschiderea unui blog special: Cartea cazurilor nerezolvate.

Este un blog despre true crime, un blog în care Shea consemnează detalii despre cazurile marcante, care au rămas nefinalizate și care încă atârnă de marginile conștiinței sociale. Nu este singura pasionată de toate aceste cazuri, dar este una dintre puținele persoane care fac din aceste investigații motorul principal al întregii vieți.

„Simone St. James știe cum să te bântuie. Cartea Cazurilor Nerezolvate este St. James în cea mai bună formă, îmbinând trecutul și prezentul cu măiestrie într-o țesătură de mister din lumea reală și suspans supranatural.” – Jennifer McMahon

Cartea cazurilor nerezolvate – case bântuite și crime neelucidate

Shea Collins lucrează ca recepționeră într-o clinică medicală. Aici, pe holurile bântuite de boală și frici, Shea o întâlnește pe Beth Greer, moștenitoarea unui conac impozant. Beth Greer din prezent este o persoana normală, ușor excentrică, cu tabieturi și atitudini pe care nu toți le pot înțelege. Beth Greer însă este și cea mai vestită criminală din localitate. Nu s-a dovedit clar că ea este Lady Killer, doamna care semănase moartea în ținut, dar de numele ei încă erau legate aceste supoziții.

Așadar, presupusa criminală în serie – aka Beth Greer – își ducea existența prinsă între acuzațiile care se lipiseră ca o etichetă de numele său și fantomele propriei familii. Conacul Greer era unul impozant, care atrăgea privirile. Dar era urât, cu o arhitectură bizară, întunecată, parcă prevestitoare. Aici, în spatele zidurilor bătute de vremuri și intemperii, timpul parcă a stat în loc. Conacul este mobilat cu aceleași mobile vechi, înțesat cu reviste, biletele, lucruri care aparținuseră familiei lui Beth.

Moartea părinților acesteia fusese învelită în propriul strat de mister și nenorocire. Răspunsurile se pierduse pe aripile timpului și Beth oscila între prezent și adevăr. Însă, după cum puteți intui deja, nu găsise omul potrivit în fața căruia să facă o mărturisire sinceră. Dar Shea, în simplitatea și efervescența sa, îi atrage atenția lui Beth. Să fie ea persoana în fața căreia presupusa Lady Killer să își spele sufletul?

Cartea cazurilor nerezolvate – răspunsuri mulțumitoare?

Drumul către adevăr nu este ușor, mai ales când presupune îndepărtarea atâtor straturi de praf, timp și minciuni. Dar dacă amestecăm și prezențele deloc prietenoase? Dacă presărăm și un pic din încăpățânarea conacului de a-și încapsula secretele pentru o veșnicie?

Cartea cazurilor nerezolvate este o combinație interesantă, cu elemente de paranormal și accente polițiste. Pentru iubitorii ambelor genuri, povestea va fi un deliciu. Pentru cei ca mine, atrași și îndrăgostiți de lucrurile pe care le pot trece în sfera celor reale, tangibile, cartea va avea nevoie de puțin timp și de un strop de înțelegere. Povestea se dovedește a fi una interesantă, cu suficiente unghere întunecate și dezvăluiri.

„Sunt amară sau sunt dulce? Doamnele pot fi oricare dintre ele. Publică asta sau vor fi mai multe.”

Cartea cazurilor nerezolvate a apărut la Crime Scene Press și este disponibilă aici.

Alte detalii:

Dacă sunteți curioși, vă invit pe blogurile colegilor mei: Literatura pe tocuri, Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Fata cu cartea, Ciobanul de azi, Citește-mi-l, Falled; Analogii, antologii. Aici veți găsi alte articole dedicate acestei povești.

Traducător: Irina Gache

Anul apariției: 2024

Format: trade paperback cu supracopertă

Număr de pagini: 384

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns