Cărăbușii este cel de-al doilea volum al seriei Harry Hole, serie care a urcat repejor printre preferatele mele. Deși nu am citit toată seria, din lipsă de informații plus un strop de neatenție din partea mea, am reușit să citesc vreo două volume (șapte și nouă, cred) și m-am declarat încă de atunci fana lui Harry Hole.

Mi-a plăcut stilul de scriere și am apreciat faptul că nu-l pot încadra neapărat în vreun tipar. Deși avem parte de un nordic veritabil, autorul nu își alege zona de acțiune tot acolo. Își plimbă personajele, le trece prin pericole de tot soiul și îl lasă pe Harry Hole să descâlcească ițele încurcate. Și ce le mai încurcă, nene! O fi Harry Hole un polițist inteligent, dar chiar așa?! Să mi-l chinui și să mi-l arunci în tot felul de încurcături? V-am spus, sunt fana lui și mă doare să-l văd folosit ca momeală vie.

Cărăbușii
Cărăbușii

Cărăbușii – ițe încâlcite și jocuri politice

„Harry Hole a devenit unul dintre detectivii preferați ai planetei. Iar demonii lui sunt la fel de legendari precum talentul său de investigator.” – The Mirror

Știți de ce îmi place cel mai mult Harry Hole? Pentru empatia lui, pentru personalitatea sa și pentru dragostea pe care i-o poartă surioarei lui. Apropo, v-am spus că eu aveam impresia că Harry are vreo 50-60 de ani? Că mi-l închipuiam purtând un costum maro șifonat, o pereche de ochelari cu ramă de baga și cu păr mereu netuns? Harry Hole nu arată deloc așa. Are până în 40 de ani, este atrăgător și poate stârni pasiunea oricărei femei. Na, nu este vina mea… Mă gândeam că numai un om în vârstă poate avea toată experiența asta în carieră, că doar el poate aduna atâta amărăciune pe care iubește să o înece în alcool.

Harry Hole poate trece drept un delăsător. Mereu pe picior de plecare și mereu prin baruri. Miroase aproape tot timpul a alcool și își dorește să își termine programul numai pentru a se refugia din nou în vreo speluncă. Din fericire, Hole este întrerupt din programul lui de bețiv și trimis să rezolve un nou caz. Nu primește multe indicii și simte că sunt multe secrete și probe ținute departe de forțele de ordine și de presă. Ambasadorul Norvegiei în Thailanda este găsit înjunghiat într-un bordel din Bangkok. Vă dați seama de scandalul iscat dintr-o astfel de știre?

Pentru că pășim pe gheata subțire a relațiilor diplomatice și a vieții politicienilor, lui Hole i se cere discreție maximă. Dar cum ar putea păstra liniștea când moartea ambasadorului stă pe un butoi plin cu prostituate, sex cu minori, trafic de persoane și pornografie infantilă? Harry Hole are câteva butoane sensibile și cazul din Thailanda nu face decât să preseze pe unele dintre ele.

„Un thriller excepțional! Cărăbușii, poate cel mai apreciat dintre romanele timpurii ale lui Nesbø, descrie într-o lumină necruțătoare adevărata viață a unora dintre europenii care trăiesc în Asia.” – The Irish Independent

Harry Hole – pion pe tabla nebunilor

Își amorțea el simțurile în alcool, dar nu-și amorțea și instinctul de polițist. Harry Hole bănuiește de la început că el este doar un pion pe tabla nebunilor lumii și că mâzga în care fusese trimis este una și mai întunecată, și mai lipicioasă. Din păcate, Harry Hole știe că este singur în fața tuturor și că adevărul trebuie găsit înainte să se scufunde pentru totdeauna.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la acest volum? Acțiunea este densă și concentrată, pașii lui Harry Hole sunt raționali, siguri și atent calculați. Mi-a plăcut și faptul că autorul nu trasează limite zonale și își duce personajele în puncte critice, acolo unde realitatea crudă colcăie dedesubtul straturilor de politețe și opulență.

Recunosc, a fost greu să citesc pasajele despre prostituație și traficul de minori. În povestea asta, sexul pare moneda de schimb și există întotdeauna cerere și ofertă. Din păcate, există prea mult din amândouă. Deși mi-a plăcut și cazul anchetat de Harry Hole, mi-a plăcut și modul subtil în care autorul trage un semnal alarmă asupra ororilor din lumea măcinată de sărăcie. Nu uitați: nu există oameni nevinovați, există doar anchete superficiale și oameni cu privilegii.

Cărăbușii – care pe care? Jocul adevărului

Harry Hole vrea să rezolve un caz pe care nimeni nu-l vrea rezolvat. De ce fusese trimis acolo? Pentru a avea unii explicații și țapi ispășitori. Cât de adâncă era groapa corupției și a minciunii? Foarte adâncă. Și era traversată de un pod fragil. La faptul podului existau personaje care fie ascundeau ceva, fie doreau ceva. Și unele prețuri sunt prea scumpe pentru a putea fi plătite. Un secret ducea la altul și prețul devenea din ce în ce mai mare și lațul din ce în ce mai strâns.

Mi-a plăcut mult de Harry în acest volum! Mi-a adus aminte de ce l-am îndrăgit și de ce am crezut în el de la început până la sfârșit.

Așa cum v-am spus, atmosfera este apăsătoare, densă și sumbră, acutizată de descrierile traficului infernal și a lumii întunecate din spatele „realității”. Să vă pregătiți sufletește, atât vă spun!

„Cărăbușii” a apărut la Editura Trei și poate fi comandat de aici.

Recenzia face parte dintr-un alt blog tour minunat și mai puteți verifica blogurile colegilor mei pentru a afla și părerea lor: Literatura pe tocuri; Ciobanul de azi; Falled; Cărțile mele și alți demoni; Biblioteca lui Liviu; Citește-mi-l.

Autor: Jo Nesbø

Nr. de pagini: 416

Titlul original: Kakerlaken

Limba originală: norvegiană

Traducere de: Bogdan Perdivară

Anul apariţiei: 2019

 

 

 

Lasă un răspuns