Capela de nuntă este unul dintre romanele pe care le-am ales luna trecută de pe Libris. Pentru că nu eram la prima întâlnire cu autoarea, am știut că voi avea parte de o lectură interesantă, plină de emoție și dragoste. Nunta. Rochia de mireasă, roman apărut la noi în țară tot la editura Act și Politon, mi-a oferit o experiență plină de momente încântătoare. Stilul de scriere a rămas la fel de cald și catifelat, încărcat de sensibilitate și atenție, centrat pe trăirile personajelor și pe redarea fidelă a sentimentelor acestora.

Nu am căutat prea multe informații despre autoare (să mă iertați, vă rog!), dar simt că poveștile sale sunt pline de romantism, candoare și credință. Sper ca editura să traducă și celelalte două titluri din seria The wedding series (ar mai fi un roman și o nuvelă – The wedding shop și The wedding dress Christmas). Nu prea m-am săturat de nunțile sale, nici de poveștile pe a căror margine brodează autoarea cu îndemânare, dragoste și căldură.

Capela de nuntă
Capela de nuntă

Capela de nuntă – dragoste și trecut

Nu mi-am dat seama că alegerea mea literară se va suprapune unei perioade aglomerate. Fetele au început școala și încă ne adaptăm la noul program, la drumurile către școală, la trafic și la volumul diferit de teme. Bine, eram sigură că voi avea nevoie de o poveste lejeră, încărcată de simplitate, romantism și alegeri din dragoste. Mi-am spus eu că acest gen de poveste ar fi singurul pe care aș reuși să-l parcurg și să-l urmăresc după cum ar merita.

Însă, spre surprinderea mea (și ce bine că a fost așa!), Capela de nuntă a înflorit treptat și amănuntele care au tot ieșit la iveală mă țineau cu gândul numai la carte. Mă temeam, așa cum o fac deseori, că personajele, în lipsa mea, ar putea urma alte căi, s-ar putea îndrăgosti, ar putea suferi sau alege greșit. Știu că nu se întâmplă asta. Știu că, odată scoase în lume, personajele își joacă rolul, își asumă responsabilitățile și greșelile, își trăiesc poveștile de viață și de dragoste.

Nu-i niciodată prea târziu pentru iubire

Nu-i niciodată prea târziu pentru iubire. Dar, uneori, se face târziu în dragoste. Sau poate că ăsta este doar apanajul sufletelor triste. Dar sunt oameni care simt că nu-și găsesc locul, rostul sau sufletul pereche. Dacă au noroc, s-ar putea să-l găsească. Însă, dacă au ghinion și oamenii intervin în povestea lor, s-ar putea la fel de bine să-l piardă pentru totdeauna, să-l rătăcească prin noianul de clipe și amintiri, să-l aștepte – din nou – o viață întreagă.

Povestea asta este una care seamănă cu o viață de om. Dulce amară, plină de momente de amărăciune și clipe efemere de fericire, clipe pe care ajungi să le consideri iluzii, mai ales în absența celor pentru care îți simți inima vibrând. Cu o tehnică în straturi și o porție generoasă de timp (pe alocuri prea generoasă), povestea scrisă de Rachel Hauck călătorește în sus și-n jos pe axul timpului și fixează repere.

Pe unele nu le-am anticipat deloc și au venit peste mine ca o avalanșă: bolovănoase, încărcate de durere și suferință, de compromisuri și sacrificii. Mi-a fost greu să empatizez cu toate personajele. Am încercat să privesc din unghiul fiecăruia, însă nu am putut accepta unele decizii. Au fost peste puterea mea de înțelegere. Desigur că nu mă grăbesc să le judece. Nu știu ce aș fi făcut eu dacă m-aș fi trezit prinsă între datorie și onoare, între rațiune și simțire.

Capela de nuntă – o viață și încă o zi

Sunt povești de dragoste menite să se întâmple. Chiar și atunci când toate astrele par să le stea împotrivă. Sunt și povești care, în ciuda dragostei ce le leagă, ajung să își pună lacăte grele pe „cum ar fi” și se abandonează singure într-un colț uitat de lume și de Dumnezeu. Povestea lui Colette și a lui Jimmy poate fi trecută în dreptul celor cu „nu a fost să fie”. S-au văzut, s-au întâlnit, s-au îndrăgostit, și-au jurat iubire. Și s-au despărțit.

Viața a jucat un rol uriaș, dar nu ea a fost pionul principal. Cineva, un cineva îndrăgostit și plin de frustrări, a acționat și a tras de niște fire menite să-i dezbine pentru totdeauna. Povestea lor nu este alcătuită doar din „a fost odată ca niciodată” și „nu au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Sunt multe fire legate unele de altele, cu dedesubturi pe care le descoperă amândoi mult prea târziu.

Trăiseră o viață departe unul de altul, fiecare găsindu-și alinare în altceva. Ea are viața plină și sufletul gol, el trăiește doar cu aroma unei iubiri care nu a fost să fie, alimentat de niște cuvinte prea mari și niște promisiuni pe care el singur le crede irealizabile.

Capela de nuntă – slalom printre amintiri

Colette tăiase toate firele cu trecutul său, mai ales cu membrii familiei sale. Însă viața, așa iubitoare de jocuri și pariuri cum o știm, i-o aduce în cale pe Taylor, nepoata surorii sale. Taylor era o fotografă renumită și un proiect al acesteia o aducea tot mai aproape de momentul în care viața lui Colette se prefăcuse în fărâme. Taylor fusese angajată să fotografieze chiar capela pe care Jimmy o construise pentru Colette. Deși era o capelă de nuntă, construcția nu fusese folosită în acest scop niciodată. Cărămizile și grinzile sale erau singurii martori ai suferinței, ai trădării și și promisiunilor deșarte. Jimmy nu o mai voia. Își dorea să o vândă și să uite pentru totdeauna de capela pe care o construise cu trudă.

Colette știe că a sosit timpul ca toate cărțile trecutului să fie așezate pe masă. Se săturase să piardă la ruleta vieții și poate că ar fi putut paria acum totul pe cartea sincerității, chiar dacă gongul celui de-al doisprezecelea ceas se pregătea să bată.

Mi-a plăcut mult povestea și m-am bucurat de fiecare moment petrecut în compania personajelor. Deși mi s-a părut interesantă și povestea lui Taylor, preferata mea rămâne povestea din trecut. Este mai ofertantă, mai plină de romantism și emoții.

Capela de nuntă – romantism, iertare și trădare

Dacă aveți nevoie de cărți în care să vă culcușiți sufletul toamna asta, Capela de nuntă poate fi alegerea perfectă.

Capela de nuntăRachel Hauck – este disponibilă pe Libris. ❤️

Detaliile produsului:

Categoria: Romane de dragoste, Carti romantice, Literatura contemporana, Literatura Universala

Autor: Rachel Hauck

Editura: ACT SI POLITON

An aparitie: 2023

Editie: Necartonata

Nr. pagini: 512

Colectie: Corola

Literatura: americana

Titlu Original: The Wedding Chapel

Traducator: Mihaela Ioncelescu

Lasă un răspuns