Când vin străinii să îți recomande o carte, poți privi ușor pieziș sau îți poți păstra o doză de neîncredere. Dar când vin prietenii sau membrii din cadrul blogtourului Crime Club, neîncrederea ar trebui să dispară. Cam așa funcționează lucrurile, nu? Dar încrederea este un tărâm fragil, atacat de filtrele personale, de evenimente și acțiuni ale celor din jurul nostru. Și atunci, când tărâmul este atacat din toate unghiurile, încrederea devine o greutate, un impediment.

Când vin străinii
Când vin străinii

Nu degeaba m-am folosit de această introducere. Și sunt sigură că o veți înțelege mult mai bine abia după ce terminați cartea asta de citit. Să nu-i deschideți porțile cu prea mari așteptări. Este un roman destul de concentrat, dar cu o suprafață mică, de o adâncime ce nu cere prea multă atenție și prea mult efort. Dar este o poveste care o să vă scoată din ritmul cotidian, care o să vă trezească interesul și curiozitatea. Nu de alta, dar nu vedeți în fiecare zi oameni care locuiesc în mijlocul pădurii, departe de orice urmă de civilizație, care se tem de Străini și se încred în Gardieni.

Când vin străinii – nimic nu mai e la fel

Când vin străinii este un roman pe care l-aș fi văzut mai degrabă încadrat în rândul romanelor Young Adult. Din punctul meu de vedere, pentru a fi recomandat adulților, împătimiților de povești crime, romanul mai avea nevoie de câteva substraturi. Deși nu este plin de acțiune și totul devine ușor previzibil, romanul lui Ivar Leon Menger funcționează totuși ca o capcană. Vrei să ajungi la sfârșit, să cunoști toate motivele, să descoperi cauzele și legăturile dintre cei implicați.

„Menger a reușit să scrie o carte cu ritm alert și un suspans bine construit, cu răsturnări de situație rapide și un limbaj clar și simplu.” – Passauer Neue Presse

Pentru ca un om să ajungă să își ducă familia în pădure, clar avem nevoie de niște evenimente puternice. M-am întrebat de câteva ori dacă avem de-a face cu un roman crime sau dacă autorul nu va aluneca spre un tărâm fantasy sau către unul psihologic. Pistele sunt alunecoase, aparențele sunt fragile și nimeni nu pare să spună adevărul sau ceva concret. Însă, spre bucuria mea, romanul a rămas în sfera realității, a pericolului și a tensiunii pe care o urmăresc întotdeauna cu drag.

Adevărul are întotdeauna o mulțime de fațete

E cel mai ușor să construiești realități și să țeși povești în mintea celor mici. Este ușor să le induci temeri, este ușor să îi faci să crească temându-se de întreaga lume. Iuno știa că acesta era locul în care putea rămâne în siguranță. Aici, în adâncul pădurilor din Țara de Nord, pe o insuliță, în izolare totală, Iuno își trăise copilăria și își îndura adolescența.

Cocea plăcinte alături de mama sa, pescuia în compania fratelui său, se ascundea atunci când suna sirena sau venea domnul bătrân cu poșta. Știa că tata pleca ocazional cu barca, după provizii. Atunci se rugau ca Străinii să nu îl prindă, să se întoarcă acasă, acolo unde puteau rămâne toți în siguranță.

„Un roman de debut genial, salutat în egală măsură de critici și de cititori.” – Kronberger Bote

Tatăl lor săpase un buncăr, acolo unde ei aveau apă și provizii, unde se puteau ascunde până li se alăturau Gardienii, cei care îi puteau înlătura pe Străini. Însă, dincolo de reguli și programe, Iuno se întreba despre cum arată viața dincolo de pădure, de lac, de realitatea pe care o înfrunta zi de zi. Nu avea curaj să le vorbească părinților săi despre asta. Contactul cu lumea exterioară le fusese anulat, Iuno neavând voie nici măcar să se apropie de cărțile din biroul tatălui său.

Când vin străinii – fuga de adevăr?

Dacă părinții celor doi copii păstrează adevărul ascuns față de aceștia, cititorii nu se vor lovi de aceeași încăpățânare. Nouă, celor veniți neinvitați în pădure, adevărul ni se arată poate un pic prea repede. Castelul din cărți de joc își arată fragilitatea, se dărâmă și arată fața urâtă a vieții celor patru.

„Leon Menger reușește să dea totul, punând în scenă o piesă captivantă pe o insulă.” – Wiener Journal

Mi-a plăcut această călătorie, m-am bucurat de ea și am căutat permanent să rămân în alertă, să descopăr adevărul din spatele iluziilor vândute la preț de dragoste părintească.

Dacă sunteți curioși, vă invit și pe blogurile colegilor mei, acolo unde au apărut sau urmează să apară articole: Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Falled, Citește-mi-l, Fata cu cartea, Ciobanul de azi, Literatura pe tocuri; Analogii, Antologii.

Romanul este disponibil la Editura Trei, chiar aici.

Autor: Ivar Leon Menger

Nr. de pagini: 256

Titlu original: Als das Böse kam

Limba originală: germană

Traducere de Laura Karsch

Anul apariției: 2023

Lasă un răspuns