Când viața bate filmul a fost gura mea de aer proaspăt! Doamne, de ce nu am ales eu cartea asta la final de an? Aș fi zâmbit până m-ar fi durut obrajii, m-aș fi îndrăgostit, m-aș fi încărcat cu stare de bine, romantism și planuri roz de viitor. Povestea mi s-a lipit de suflet, am parcurs-o cu încântare, nerăbdare și cu gândurile îndreptate spre o singură zonă: dragoste și romantism. Altceva nu aș fi dorit pentru Nora, asta să fie clar!

Când viața bate filmul
Când viața bate filmul

Viața bate filmul de multe ori. Asta o știm deja, o descoperim fiecare pe propria piele. Viața este cel mai crunt scenarist, cel mai ironic regizor și cel mai nehotărât producător. Întoarce și schimbă cadrele, înlătură și dă casting pentru personaje noi, adaugă milioane de emoții și mii de stări. Nu se satură să stea pe „platourile de filmare”, să strige „stop” și „motor, acțiune”. Iar noi, personajele marionetă, ne deplasăm dintr-un punct în altul, adunăm și încercăm să ținem piept capriciilor cărora suntem supuși.

Când viața bate filmul – de ce nu?

Îmi plac poveștile de dragoste, sunt o romantică și o visătoare. Însă, atunci când vine vorba de cărți, îmi plac poveștile autentice, reale, pline de esență și substraturi. Cartea scrisă de Annabel Monaghan nu are un scenariu complicat, nici nu se ramifică prea mult, nici nu expune o doză mare de viață și de trecut. Însă, din punctul meu de vedere, cartea asta poate fi ruptă din viața cuiva. Poate fi momentul ăla minune din viața unui oarecare, momentul în care întreaga existență îi este dată peste cap, minutul ăla în care noi, cei de pe margine, putem să spunem: „viața chiar bate filmul”. Și apoi să suspinăm în pumni. Că de aia suntem oameni. 🙂

Cartea este scrisă cu o prospețime care-i face bine și care ne ajută să credem în ce se întâmplă sub ochii noștri. Nu știu cum veți simți voi, dar eu chiar i-am văzut în fața ochilor mei, am suspinat alături de ei și le-am primit istoria, fix așa dulce și romantică. Acum, fie vorba între noi, cam asta este doză de sirop pe care eu o pot tolera. Nu știu dacă v-am mai spus, dar sunt mai mult adepta fiorilor care zbârnâie prin aer, cuvintelor care dezmiardă, privirilor care electrizează, mâinilor care nu știu să stea liniștite dacă nu se odihnesc în mâinile celui iubit. Cred că gesturile astea, bine exploatate și atent expuse, grăiesc mai mult despre dragoste decât pagini pline de sex și scene explicite.

Când viața bate filmul – pregătită pentru iubire?

Așa, să revenim la Nora și Casa de ceai. Nora Hamilton scrie despre iubire, despre finaluri romantice și povești încărcate de fericire. În teorie, nu este nimeni mai bun la iubire decât Nora. În practică… Știm deja cum e cu practica uneori.

Nora a iubit, a făcut sacrificii pentru iubire, a greșit, a tăcut, a îndurat, a dat șanse. Doar că, așa cum o știm și noi deja, iubirea nu este întotdeauna de ajuns. Nu poți ține oamenii lângă tine, mai ales când fericirea lor pare să se întâmple la mii de kilometri depărtare. Mutată într-o casă care are nevoie urgentă de reparații, cu doi copii care au propriile nevoi, o căsuță de ceai în care poate să scrie și câteva scenarii bune, să zicem că Nora începe să vadă luminița de la capătul tunelului.

Știți cine se transformă în lumină orbitoare? Leo. Actorul care joacă rolul soțului Norei în filmul bazat pe scenariul inspirat din viața acestei. Nah, că am spus-o! Nu există scriitor mai bun decât suferința. Și Nora știe asta. Așa că, sub lumina schimbărilor din viața sa, Nora își așterne viața pe hârtie. Iar filmul se toarnă chiar în căsuța ei, în micuța încăpere în care ea își scria scenariile.

De la film la dragoste

„Când viața bate filmul e o adevărată încântare. Fermecătoare, amuzantă, înălțătoare și realmente captivantă.“ – Elin Hilderbrand

Știm cu toții cât de fină este linia dintre prietenie și iubire. Nora nu este prietena lui Leo, nu încă, dar ea îl ajută să vadă cum arată viață simplă, cu mâncăruri delicioase și copii mofturoși, cu sesiuni de cumpărături la magazinele locale și dimineți scăldate în lumina soarelui.

Am știut că lucrurile vor scăpa de sub control atunci când Leo, minunatul și chipeșul actor, îi cere voie Norei să mai rămână o săptămână în locul unde viața lui începuse să capete sens. Rămânea ca și musafir, plătea penrru cazare, se bucura de soarele de pe veranda ei și de cinele pregătite în casă. Teoretic, totul părea sigur și ușor de acceptat. Dar când viața își ia în serios rolul de scenarist, mai pot rămâne planurile noastre în picioare?

Când viața bate filmul – dragoste, zâmbete și promisiuni ușor de crezut

Când viața bate filmul are o istorie frumoasă, încununată de alegeri și iubire. Nu ar fi autentică dacă nu ar avea și greutăți, și obstacole, și amar. Dar este drăguță, convingătoare și plină de prospețime. Recunosc, aș mai fi stat în jurul lor, cel puțin pentru o vreme. Nu de alta, dar chiar voiam să rămân la o cafea pe veranda aia mângâiată la fiecare răsărit.

Așa cum am spus, Când viața bate filmul este o poveste dulce, bună de „înghițit” atunci când viața reală pare să vrea să scrie drame și filme horror. Pregătiți-vă să vă îndrăgostiți!

Când viața bate filmul a apărut la Editura Litera și poate fi comandată de aici.

Data Apariției : 9 nov. 2023

Colectie : Blue Moon

Autor(I) : Annabel Monaghan

Traducator(I) : Laura Runcanu

Tip Coperta : Broșată

Numar Pagini : 288

 

Lasă un răspuns