„Când te-am găsit” mi-a atras atenția pe site-ul prietenilor de la Libris. Coperta nu este una foarte atractivă, dar descrierea a fost pe placul meu. Mă gândeam că nu am mai citit de ceva vreme o carte din aia care să mi se lipească de suflet. Simțeam nevoia de o poveste caldă și emoționantă, una căreia să nu îi văd niciun defect, una care să mă impresioneze profund. Și am găsit toate astea în acest roman. Nu este cel mai spectaculos roman citit, nu este nici măcar cel mai complicat sau mai plin de adrenalină. Dar face parte din categoria romanelor cât o lecție de viață. Mie mi s-a strâns sufletul la final. Am învățat aceeași lecție ca și pesonajul principal. Și asta nu este puțin lucru.

Când te-am găsit
Când te-am găsit

Catherine Ryan Hyde este o autoare nouă pentru mine. Nu mă mai aventurez cu prejudecăți în astfel de „aventuri”. I-am acordat credit cu toată inima mea și bine am mai făcut! Are un stil plăcut, „confortabil” aș putea spune. Se joacă frumos cu emoțiile și cuvintele, naște trăiri și ne redă o poveste cu un subiect nu prea abordat.

Când te-am găsit – un roman cât o lecție de viață

Nu am mai întâlnit de multă vreme un personaj atât de plăcut! Nathan McCann este genul de om pe care nu îl întâlnești de prea multe ori în viață. Cald, prietenos, hotărât și iubitor. Are atâta răbdare, are atâta dragoste de oferit! În prima parte a cărții, mi-a fost tare milă de el.

Ducea o viață confortabilă alături de soția sa, dar nu este fericit. Se simte faptul că tânjește după altceva. Căsătoria lui este seacă, lipsită de comunicare și dragoste. L-am înțeles când s-a agățat cu toată ființa lui de episodul care avea să îi schimbe viața pentru totdeauna.

Nathan iubea să petreacă timpul cu Sadie, cățelușa lui. Într-o dimineață, când el era la vânătoare de rațe, descoperă un nou-născut îngropat sub frunze. Cățelușa lui făcuse descoperirea înfiorătoare, de el depindea restul. Micuțul era înfășurat într-un plovăr de adult, purta o căciulița tricotată. Era un fel de contradicție aici. Cine l-ar fi îngropat sub frunze având grijă să nu îi fie frig? Din fericire, micuțul supraviețuiește acestui incident și Nathan este decis să îl adopte. Doar că lucrurile nu sunt atât de simple. Micuțul are o bunică pregătită se se ocupe de el.

Când te-am găsit – o lecție despre dragostea necondiționată 

Cu toate că micuțul este în siguranță, Nathan nu se lasă alungat din viața acestuia. Își oferă ajutorul și încearcă să facă parte din viața lui, de la distanță. De două ori pe an îi trimite cadouri. Era greu să le aleagă, dar nu voia să întrerupă această legătură fragilă. Nu îl cunoaște pe băiat, l-a văzut doar de la distanță, dar simte că îi aparține cumva.

Micul Nat, așa îl botezase bunica lui, nu ridică prea multe probleme în copilărie. Dar adolescentul Nat este mereu pus pe fugă și minciuni. Este rebel, nu își găsește locul și nu pare să se alinieze normelor civice. Bunica lui îl scapă de câteva ori, dar ajunge la limita răbdării. Și așa ajunge Nat la bărbatul care îl găsise în mijlocul pădurii.

Abia de aici începe adevărata poveste, o poveste pe care cititorul o descoperă cu sufletul la gură. Nat este rebel, dar Nathan are o răbdare de fier și pare să aibă mereu soluția potrivită. Numai că Nat nu este o bucată de lut care poate fi modelat ușor, este mai tare decât o bucată de stâncă.

I-am înțeles pe de-o parte răzvrătirea. Fusese cumva alungat de peste tot. Este adolescentul tipic, cel care se aruncă mereu cu capul înainte fără a se gândi o clipă la viitor. Dar are un noroc chior. Are un Nathan lângă el, un om cerebral care îl iubește dincolo de limite.

Viața cu Nat nu va fi una ușoară. Mă tot întrebam de unde mai are bâtrânul Nathan resurse de răbdare. Cum de poate să găsească mereu soluția pentru a privi dincolo de zidurile de nepăsare ridicate de băiat.

Când te-am găsit – un roman despre importanța oamenilor

Nat își dorea să devină boxer profesionist, dar se pare că visurile lui sunt menite să ajungă cenușă. Nu are bani, nu are o slujbă și nu are pe nimeni să îl antreneze. Îl găsește, din fericire, pe Little Manny, singurul om care îl ajută să își îndeplinească visul. Dar asta avea să îl coste foarte mult, relația lui și așa șubredă cu Nathan este pe cale să se prăbușească definitiv. Își va găsi Nat calea în viață?

„Când te-am găsit” este o lecție de viață, de omenie, de dragoste. Un roman care subliniază importanța oamenilor potriviți din viața noastră. Nu toți avem parte de un om ca Nathan, dar sunt mulți oameni în jurul nostru dispuși să ne asculte și să ne ajute. Mi-a plăcut povestea lor extraordinar de mult! Este exact genul de poveste pe care eu îl citesc mereu cu sufletul strâns. Mă bucur de călătorie, dar rămân și cu ceva în urma ei. Este romanul ăla care mă face să râd și să plâng în același timp. Are o căldură aparte și niște personaje veridice și bine construite. Nathan McCann este greu de uitat. Vă asigur!

Romanul poate fi găsit pe Libris, chiar aici.

An aparitie: 2019

Autor: Catherine Ryan Hyde

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Fiction Connection

Editie: Necartonata

Editura: TREI

Nr. pagini: 448

Titlu Original: When I Found You

Traducator: Mihaela Ionescu

3 COMENTARII

Lasă un răspuns