Camerista. Tu nu o vezi. Dar ea te vede… Și cum te mai vede… Și câte mai știe ea despre tine. Lucruri și locuri murdare, urme pe mobilă și vânătăi pe corp. Le vede. Le știe. Te știe. Dar le ține oare pentru ea? Sau le folosește în favoarea ei?

„Cea mai fermecătoare, originală și nuanțată carte pe care o veți citi anul acesta. Camerista reușește să fie în același timp misterioasă, plină de forță și înduioșătoare, iar Molly este un personaj pe care îl veți iubi cu înverșunare. Nita Prose este un talent exploziv, iar Camerista, o capodoperă unică, ce sfidează etichetele.“ Laurie Elizabeth Flynn

Dacă ar fi fost vorba despre orice alt personaj, sunt sigură că aș fi fost rezervată și nu i-aș fi acordat credit. Sunt convinsă că aș fi privit cu o lupă mare fiecare decizie a personajului. Numai că, pagină după pagină, am simțit că o îndrăgesc tot mai mult pe Molly Gray și am avut încredere deplină în ea. Chiar și atunci când am simțit sâmburii îndoielii că încearcă să prindă rădăcini.

Camerista
Camerista

Camerista – poți păstra secretele pentru prea mult timp?

Molly Gray este un personaj. În toate culorile și definițiile posibile. Nu ai cum să rămâi indiferent în fața ei, nu ai cum să nu atașezi de ea, nu ai cum să nu îi faci loc în sufletul tău.

M-am gândit mult dacă să scriu sau nu despre cartea asta. Mi-a plăcut și mi-e mereu greu să scriu despre cărțile astea. Trezesc în mine anumite sentimente, mă simt copleșită de ele și mi-e greu să le dau glas sau să le explic. Și m-am gândit și că nu voi putea să redau exact farmecul lui Molly. Povestea ei nu trebuie demontată, nici dezvăluită.

Povestea ei a fost exact ca o cameră murdară. Am deschis ușa și m-am luat cu mâinile de cap. Au fost multe lucruri amestecate, dar adevăratele surprize au apărut atunci când am început să mă uit prin sertare, pe sub covoare și prin cutii. Chiar eram curioasă să aflu ce ne-a pregătit autoarea în poveste, mai ales că ne-a făcut să ne temem pentru viața și siguranța lui Molly. Și trebuie să spun că nu toate lucrurile le-am anticipat.

O crimă în hotel. Dar cine-i vinovatul?

„Un roman de debut fabulos, scris cu multă iscusință de Nita Prose. Mi-a plăcut să urmăresc lupta lui Molly pentru a da un sens lumii și i-am aplaudat pe cei care i-au arătat bunăvoință. Camerista este o încântare de la început până la sfârșit.“ – Jill Mansell

Molly mi-a fost foarte, foarte dragă și o voi pastra multă vreme în sufletul meu. Molly este unică prin vulnerabilitatea ei, prin inocența pe care nu am mai găsit-o de multă vreme prin cărți. M-am temut pentru ea, m-au înduioșat transparența ei și simplitatea prin care obișnuia să privească lumea.

Trebuie să spun că m-am bucurat când am văzut că au existat și oameni care nu s-au grăbit să se folosească de ea. Există oameni ca Molly, oameni care nu rezistă în fața răutății semenilor noștri, oameni de care se profită și a căror bunătate este confundată cu prostia.

Există și oameni că Molly care sunt ținuți aproape, lăsați să își arate personalitatea, integrați în cercurile de prieteni. Să nu credeți că Molly are vreo problemă gravă. Doar privește lumea în alte tonuri și își rezumă existența la câteva linii simple. Nu vede răul din oameni, nu despică firul în patru și nu caută înțelesurile ascunse din spatele cuvintelor sau acțiunilor.

Camerista – un rol bine jucat sau un om nevinovat?

Dacă în primele pagini Molly m-a făcut să zâmbesc, în ultimele m-a făcut să râd în hohote. Și ăla a fost momentul în care aș fi strigat în gura mare „go, go girl!”. Nu mă așteptam să fie atât de stăpână pe sine și m-am gândit că asta a fost datorită iubirii și prieteniei pe care le-a acceptat și le-a lăsat să îi pătrundă în suflet.

Omul înflorește atunci când este iubit și acceptat, iar Molly nu face decât să întărească acest lucru.

Pentru că nu v-am spus mai nimic despre acțiunea cărții, iată câteva aspecte:

– Molly este cameristă la Regency Grand Hotel și își iubește meseria. Nu se vede cu nimic mai prejos decât alți oameni. Se bucură să lase camerele impecabile, își respectă șeful și oaspeții, dar o  antipatizează pe Camerista Șefă (are ea motivele ei).

– Molly nu mai are pe nimeni pe lume. Se atașează de persoane și iubește sincer atunci când alege să iubească. Numai că nu toți oamenii sunt ca ea.

– Molly îl descoperă într-o cameră de hotel pe domnul Black. Nimic bizar, ați spune. Numai că… domnul Black era mort. Și dovezile de prin cameră nu evidențiau o sinucidere și nici o moarte naturală. Cine îl omorâse?

– Molly este chemată la poliție pentru declarații și află astfel că privirile sunt atent îndreptate și spre ea. Ar fi putut să îl omoare pe domnul Black și să înlăture orice urmă. Dar de ce ar fi făcut-o? Poate pentru a-și păstra prietena în siguranță?

– Molly se trezește prinsă în cursa pentru aflarea adevărului, fără voia ei, și este pusă din ce în ce mai des față în față cu partea urâtă a lumii.

Ce se va întâmpla și cum va fi atrasă Molly în afaceri ilegale? Ehe, asta aflați voi. Povestea merită să fie descoperită, atât mai spun.

Camerista a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.

Data Apariției : 10 feb. 2022

Autor(I) : Nita Prose

Numar Pagini : 384

Tip Coperta : Broșată

Colectie : Buzz Books

Categorie : Thriller& Suspans & Detectiv

Traducator(I) : Ana-Maria Scarlat

 

Lasă un răspuns