Calico Joe este un roman altfel. John Grisham este deja cunoscut pentru thrillerele sale juridice. Dar mie îmi place să descopăr cărțile care îl scot din zona lui de confort. Se descurcă foarte bine și la acestea. Deși am citit cele mai noi romane scrise de el, îmi place să mă întorc și la cele publicate în anii anteriori. Pot aprecia evoluția scrierilor sale, pot să îmi formez o opinie mai amplă despre toate subiectele pe care el le abordează.

John Grisham și un roman despre baseball? Nu aș fi zis. Dar a făcut o treabă bună, a îmbinat elemente reale cu elemente ficționale și a adus în fața cititorilor o poveste emoționantă despre trecut, iertare, tați și fii. Dacă mă întrebați pe mine, a fost prea scurtă pentru persoana emotivă din mine. Mi-ar fi plăcut să mai stau puțin în compania personajelor, mi-ar fi plăcut să fi avut mai mult acces în copilăria lui Paul Tracey. Autorul avea destul material pentru o dramă de familie. Mai ales că povestea menționată aici ajunge să fie drama unei națiuni.

Calico Joe
Calico Joe

Calico Joe – o poveste emoționantă

Sunt sigură că primele pagini ale romanului au mai multă importanță pentru iubitorii și cunoscătorii baseball-ului. Eu m-am cam pierdut puțin printre termeni, echipe, detalii și nume de jucători. Dar mă așteptam la asta de la Grisham. Mereu își pregătește terenul, echipa fomată din personaje și abia după aceea iese la atac. Și aici mă refer la cel emoțional. După cum am spus mai sus, exista teren propice pentru un roman mai stufos. Dar cred că autorul a vrut să ne păstreze atenția focusată pe altceva. În jocul imaginat de el, accentul nu cade pe Peter Tracey. Accentul cade pe greșelile tatălui acestuia și pe cel supranumit Calico Joe, omul care avea potențial de legendă.

Peter Tracey era fiul unui jucător de baseball. Nu toți copiii de vârsta lui se puteau lăuda cu asta. Și poate că s-ar fi mândrit cu tatăl lui. Dar singura calitate a acestuia era jocul de baseball, și nici aceasta tot timpul. Warren Tracey este un om rău, crud și invidios. Nu suporta să aibă egal în inima fiului său, nu suporta jucătorii care se puteau evidenția mai mult decât el. Warren era un om violent acasă, oferea prea puține cuvinte bune și compania lui era sinonimă cu bătaia. Pe teren, Warren s-ar fi putut remarca. Dar invidia lui dădea naștere unui monstru. Și asta condamnă pentru totdeauna o legendă.

Iertarea, trecutul și lecția de viață.

Din fericire, mama lui Peter fuge la timp de lângă soțul violent. Dar numele Tracey îi va urmări multă vreme…

Chiar dacă Peter este astăzi tată la rândul său, nu poate trece peste un incident din trecut. Nu era de datoria lui să își împingă tatăl să își ceară iertare, dar simțea că asta este obligația lui morală. Era un lucru aproape imposibil de realizat, dar i-o datora celui în umbra căruia își lansase visurile din copilărie: Calico Joe, omul a cărui viața fusese definitiv schimbată de Warren Tracey.

Va reuși? Va putea să facă pace între trecut și prezent?

Rămâne să descoperiți voi, asta dacă nu ați citit deja cartea.

Calico Joe este cartea care întărește sintagma: „esențele tari se țin în sticluțele mici”. Este un roman care se parcurge ușor, care emoționează publicul și care are capacitatea de a înscrie un punct direct în inima cititorului.

Recomand!

Calico Joe a apărut la Editura RAO și poate fi cumpărat de aici. 

 

Lasă un răspuns