Bună dimineața, noapte! Sunt sigură că toți spunem asta atunci când ne apucăm de citit cărțile comandate de pe Libris. Nu știu voi, dar eu am cam făcut nopți albe cu poveștile bune. Am sperat că și acest roman va face parte din lecturile memorabile. Doar că am simțit permanent că suntem „două stele paralele”. Sau că nu împărțim aceeași planetă sau aceeași galaxie. Mă rog, ați prins ideea. Nu a fost să fie. De ce? Vă spun imediat.
Îmi place mult să vă recomand cărți. Îmi place la fel de mult să și primesc recomandări. De cele mai multe ori sunt curioasă să aflu ce note au atins corzile altor suflete, ce mesaje au găsit și interpretat printre cuvinte, cu ce lecție a rămas fiecare om după lectura unei anumite cărți.
Bună dimineața, noapte! Cine suntem fără oamenii de lângă noi?
Cartea asta mi-a fost recomandată. Ne mai potrivisem noi la păreri și înainte, dar, de cele mai multe ori, avem alte pătrățele literare. Curioasă din fire și dornică să aflu ce a sensibilizat-o atât de tare pe prietena mea, am căutat cartea, i-am citit descrierea și am încapsulat-o de îndată în pachetul minunat al celor de la Libris.
Nu am lăsat-o prea mult pe noptieră, mai ales că îmi promitea o carte bazată pe un subiect despre care nu prea am citit până acum. Eu sunt mai mult omul suspansului, al dramelor și al ficțiunilor istorice. Distopiile, romanele plasate în lumi fantastice și cu scenarii postapocaliptice nu prea sunt pe gustul meu. Mai ales dacă sunt pline de termeni științifico-fantastici.
Nu a fost cazul acestui roman. Stilul de scriere este fluid și prietenos, fără termeni de specialitate, descrieri ample sau greoaie. Pentru că am ajuns la acest capitol și vreau să punctez exact minusurile poveștii, din punctul meu de vedere, aș vrea să spun că autoarea nu ne oferă deloc detalii despre nenorocirea care lovește Pământul. Trebuie să ne încredem în cuvintele din descrierea de pe spate sau în cele câteva replici care vin mult prea târziu.
Cine suntem fără un acasă?
Cartea are multe pagini goale. Și multe pagini pe care găsim câteva cuvinte. Nu sunt citate memorabile, nici elocvente pentru poveste. Unele mi-au părut dezlipite total de scenariul propus. Dar am simțit din ele dragostea autoarei pentru spațiu, conștientizarea condiției umane raportată la mărimea universului.
Așa cum am spus și în postarea din social media, cartea asta pare potrivită mai mult pentru cei care au nevoie de instrospecție, pentru cei care iubesc călătoriile interioare și momentele de analiză. Pentru mine, cartea ar fi avut nevoie de mai multă acțiune, de mai multe detalii și de emoție. M-am simțit atât de mică, de expusă și de pierdută într-un spațiu septic, plin de goluri și întuneric.
Cine suntem fără un acasă? Încotro ne-am îndrepta dacă nu ar mai fi nimeni care să ne aștepte? Ce sens ar avea viața fără dragoste și fără oameni dragi? La toate astea m-am gândit mai ales în timp ce parcurgeam ultimele pagini. Simțeam deja apăsarea unei călătorii prea liniare, a unor răspunsuri care continuau să plutească prea departe de mine. Și am căutat să mă agăț de ceva care să mă păstreze în jurul personajelor.
Bună dimineața, noapte!
De pe pământ în spațiu, dintr-un centru de cercetare într-o cabină de la bordul unei rachete. Aceștia sunt polii spre care vom călători, pe o orbită monotonă, statică și plină de detalii repetitive.
Sully se întorcea acasă. Efectuase, alături de colegii săi, o călătorie lungă de cercetare a planetei Jupiter. Nava le fusese acasă și încercaseră să își calibreze ceasul biologic după alt sistem. Acum, după studiul galaxiilor, sateliților și asteroizilor, echipajul se întorcea acasă. Și toți membrii erau nerăbdători să își îmbrățișeze familiile.
Numai că, din nefericire, comunicarea cu Pământul era întreruptă de ceva vreme. Era atâta liniște pe pământ, atâta liniște. În cer, acolo unde ei încercau să se simtă acasă, nu se auzea nimic. Disperarea lor creștea și ocupa întregul spațiu din cel pe care-l aveau disponibil.
Confuzie, nevoie sau disperare?
Pe pământ, departe de galaxii și civilizație, îl însoțim pe Augustine, un astronom cu o carieră strălucită. Deși nimeni nu-i impusese vreo misiune specială, Augustine refuza să-și părăsească postul de cercetare de la Cercul Polar. Nu avea la cine să se întoarcă. Era gata să îmbrățișeze noaptea polară, lungă și friguroasă. Era gata să fie singur, departe de tot ce i-ar fi adus aminte de ce ar fi putut avea sau de cine ar fi putut fi.Dar înțelege nevoia celor care aveau brațe și oameni, căldură și dragoste. Are și el momentele lui de vulnerabilitate, punctele sale nevralgice și purulente.
Autoarea îi așează inteligent în pozițiile acestea pe cei doi pioni ai săi. Imagini în oglindă ale condiției umane, Augustine și Sully vor fi martorii împletirii traiectoriilor destinelor lor. Dsr ce urmă mai pot scrie niște destine într-o lume cu un viitor incert?
Bună dimineața, noapte! – Lily Brooks-Dalton – este disponibil pe Libris.
Categoria: Literatura Universala
Autor: Lily Brooks-Dalton
Editura: BESTSELLER
Nr. pagini: 374
An aparitie: 2020
Editie: Necartonata