Britt-Marie a fost aici. În casa mea, în sufletul meu, în gândurile mele. A fost aici și și-a lăsat amprenta peste tot. Aproape că îi văd ceșcuța cu farfuriuță așezată pe suportul pentru pahare. Că nu, nu se poate altfel cu ea.

Mi-era dor de stilul lui Backman. Am mai spus că el poate să vindece, să aline și să cucerească. Are o putere aparte în cuvintele sale. Fiecare cuvânt te învăluie, te poartă în poveste, ți se insinuează în suflet. Nu mai spun că sunt momente în care lacrimile se îngrămădesc în colțul ochilor. Că sunt fraze care pe mine mă dor. Mă doare frumusețea lor, mă dor fațetele fiecărei stări. Și le recitesc. Pentru a fi sigură că le-am asimilat și le-am înțeles. Pentru a putea să mă mai gândesc un pic la ele.

Backman nu se ia cu prescripție medicală. Se ia cu o predispoziție sufletească anume. Nu are același efect asupra tuturor. Dar asupra mea funcționează ca un tratament minune. Îi adun cărțile, le aduc acasă și mă uit la ele când simt că am nevoie de un imbold. Da, Backman este atât de important. Da, Backman poate să îmi transmită emoții puternice. Și îi permit să facă astea de încă o mie de ori. Nu, nu sunt cucerită de stilul lui. Sunt dependentă.

Britt-Marie a fost aici
Britt-Marie a fost aici

Britt-Marie a fost aici. Și va rămâne 

„Ne iertăm unii pe alții. N-avem de ales. Dacă nu am face-o, n-am mai avea prieteni pe care să ne supărăm…… Căci, daca nu-i iertăm pe cei pe care-i iubim, atunci pe cine? Ce este dragostea dacă nu a-i iubi pe cei dragi chiar și atunci când nu merită?”

Britt-Marie nu este doar un personaj. Britt-Marie este oglindirea propriilor noastre gânduri. Ne căutăm locul în lume, ne dorim să contăm pentru cei din jur. Ne dorim să lăsăm ceva în urma noastră, să lăsăm urma propriului destin. Poate nu reușim să facem ceva pentru omenire, dar putem face ceva pentru cei din jurul nostru, pentru cei pe care-i iubim.

Britt-Marie a apărut în Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău. 

Mi-am dorit încă de atunci să îi cunosc povestea, să o cunosc pe ea. Britt-Marie nu este o babă pisăloagă, nu. Ea este mai mult de atât. Este exemplul perfect de om care trăiește pentru alții. Omul care se sacrifică pentru bunăstarea altora, omul care trăiește pentru a-i mulțumi pe alții. Omul care iubește în felul lui, dar nu știe mereu să arate sau să o spună. Britt-Marie s-a ascuns în spatele zidurilor de protecție și nu e gata să le lase jos, nu. Dar știe că trebuie să înceapă de undeva. Și pentru asta, Britt-Marie pleacă de acasă. Era timpul să învețe să trăiască altfel. Ea putea, da.

Backman a reușit să ne ofere o poveste emoționantă, vibrantă și demnă de Britt-Marie.

Povestea unui personaj demn de iubit

„Toată pasiunea e copilărească. Banala și naivă. Nu se învață, e instinctivă. Ne inundă. Ne răstoarnă. Ne duce în larg. Toate celelalte emoții aparțin terestrului, dar pasiunea își are locul în spațiul cosmic. Pasiunea are valoare nu pentru ceea ce ne oferă, ci pentru ceea ce ne face să riscăm – demnitatea noastră, clătinările condescendente din cap ale celor care nu ne înțeleg.”

Britt-Marie este un personaj ursuz, doar nu îl putea lăsa Backman singur pe Ove. Dar este atât de ușor de iubit. Cu toate ticurile sale, cu toate fricile și pornirile sale, cu toate lucrurile pe care le păstrează ascunse în suflet. Nu i-a fost ușor lui Britt-Marie. Și-a abandonat propriile visuri pentru a le îngriji pe ale altora. Mai întâi Kent, apoi copiii acestuia. Cămășile care miroseau a parfum și lucrurile lăsate în dezordine. Listele și felurile de mâncare. Lucrurile care îi aduceau bucurie lui Kent. Careurile cu cuvinte încrucișate. Toate preluaseră controlul asupra vieții lui Britt-Marie. Dar simte că i-a ajuns, că există lucruri pe care ar trebui să le încerce pe cont propriu. Britt-Marie preia controlul asupra vieții sale. Și m-am bucurat enorm pentru ea!

Britt-Marie a fost aici. Și ne-a cucerit pe toți

„Greu de spus când îmbobocește iubirea, dar, într-o bună zi, te trezești și deja a înflorit. La fel și când se ofilește – într-o zi e brusc prea târziu. Dragostea are multe în comun cu plantele de balcon.”

Pe Britt-Marie este ușor să o judeci. E răutăcioasă la început, pretențioasă și mereu cu garda ridicată. Dar viața nu o lăsase să fie altfel. Dar o cunoaștem pe parcurs, o îndrăgim și îi înțelegem atitudinea. Povestea ei este înduioșătoare și Britt-Marie este adorabilă în stângăcia sa.

„-Britt-Marie, nu vreau să par răutăcioasă, dar la vârsta dumneavoastră eu n-aș recomanda o asemenea slujbă.Atunci Britt-Marie s-a ridicat, și-a netezit o cută a fustei și a răspuns:

– Nu vreau să par răutăcioasă, dar cu o frunte ca a dumneata, eu aș alege o altă tunsoare.”

Britt-Marie ajunge să lucreze într-un orășel micuț, la o bază de agrement. Orășelul este micuț și aproape toate afacerile de aici s-au închis. Locuitorii de aici sunt prietenoși, dar nu lasă pe oricine să intre în sânul familiei mari pe care o formaseră. Locuitorii au probleme, viața lor este una dură și apăsată de pierderi. Se agață toți de micile bucurii pe care le primesc de la viață. Că e vorba de fotbal, de afaceri la limita legalității sau de „pietre sărite accidental din carosabil”. Și o să vedeți voi de ce vă spun asta.

Mi-a plăcut că autorul a păstrat linia din romanul Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău. Personajele au porecle, nu nume proprii. Sunt amuzante, acide și prietenoase și își aduc toate contribuția în poveste.

Britt-Marie a fost aici. Radiografia unei vieți

Britt-Marie a fost aici nu excelează la capitolul acțiune. Și o să spun că m-a plictisit pe alocuri, nu am înțeles de ce autorul a ținut morțiș să lungească așa mult evenimentele. Sunt sigură că am fi ajuns la același rezultat dacă Bakman comprima un pic situațiile întâlnite. Cu Britt-Marie ne era clar deja. Trăise pentru alții. Fix ca o plantă care rămâne nedezvoltată în umbra unor copaci mari. Britt-Marie și-a mutat rădăcinile, a ales singură locul în care să înflorească și a permis vieții să o încălzească.

Nu este niciodată târziu să trăiești pentru tine, să îți dai voie să înflorești, să iei viața în râs și să îți îndeplinești propriile visuri. Nu este niciodată târziu să pleci în călătoria la care visezi. Nu ignora niciodată o îmbrățișare, nu lăsa ocaziile să treacă le lângă tine. Nu întoarce spatele prietenilor sau situațiilor noi.

Și nu uitați: nu este recomandat să așezați paharul cu băuturi direct pe masă, nu. Doar de asta s-au inventat suporturile de pahare.

Britt-Marie a fost aici a apărut la Editura Art, colecția Musai. O găsiți aici.

  • Traducere din limba suedeză de Andreea Caleman
  • Titlul original: Britt-Marie var här
  • paperback, 472 p, 135×200 mm
  • ISBN 9786067107357
  • Autor: Fredrik Backman
  • Domenii: Ficţiune
  • Colecţie: musai

5 COMENTARII

  1. O recenzie minunata. Cu siguranta voi atasa aceasta carte in pagina mea de wish-list.
    Frederik Backman m-a cucerit cu cartea sa „Un barbat pe nume, Ove ” si imi doresc tare mult sadescopar si alte romane de-ale sale.
    Felicitari pentru recenzie! 🙂

  2. Foarte bine realizată recenzia! Mărturisesc că nu am citit nimic până acum de la acest autor, mă așteaptă în bibliotecă „Scandalul” și „Noi contra voastră”, cu siguranță li se va alătura și „Britt-Marie a fost aici” cât de curând. Sper însă să prind o bucățică de timp să pot lua o „gură de lectură”… Felicitări pentru recenzie! Acum s-au înmulțit dorințele de Crăciun din book-list.

Lasă un răspuns