„Blestemul mării” este un roman care mi-a dat peste cap așteptările. Nu este un roman voluminos, nici măcar nu are nu știu câte plot-twist-uri, nu are multe personaje. Dar are substanță, are esență, are un stil foarte plăcut. Nu mă așteptam la prea multe de la el. Dar m-a surprins cu fiecare pagină. Autoarea știe să facă o legendă atât de veridică și de „normală” încât nu te întrebi ce și cum. Crezi în ea, crezi în surorile Swan. Atât de mult încât aproape că ți-ai comanda bilete pentru Sparrow.

Blestemul mării
Blestemul mării

Înainte de a vă spune câteva cuvinte despre acțiunea cărții trebuie să punctez ceva despre grafică. Mi-a plăcut foarte tare! Coperta este foarte frumoasă, dar o atenție deosebită au primit și paginile interioare. Se continuă cumva atmosfera aceasta plină de magie, de tensiune pe care o simți atunci când privești coperta. Mi se pare una dintre cele mai frumoase cărți de la Corint, dacă stau bine și mă gândesc.

„Blestemul mării” – un debut senzațional 

Eu am învățat treptat să iubesc romanele fantasy. Acesta are numai un iz fantasy, iz care îl face mai real și mai apropiat de sufletul cititorului. Te identifici mai repede cu personajele, pătrunzi mai bine în lumea lor și te conectezi instant la emoțiile expuse de autoare. Și nu ar avea farmec dacă nu ar exista și un strop de dragoste sau o doză de răzbunare. Fix atât de cât era nevoie pentru ca atmosfera să nu fie nici apăsătoare, nici îngrețoșată.

Dacă iubiți legendele, atunci acesta este un roman potrivit pentru voi. Am mai citit romane care s-au bazat pe mituri, dar acesta a fost cel mai ușor de parcurs. Atmosfera este una electrizantă, totul pare atât de real. Autoarea țese în jurul unui mit o poveste „modernă”, de actualitate. Asta am apreciat foarte mult. Și a reușit în puține pagini să se îngrijească de tot: atmosfera din oraș, tensiunea resimțită, valul de turisști, dramele persoanale, legenda surorilor Swan, frumusețea și măreția oceanului.

Dacă există magie pe această planetă, atunci ea se găsește în apă. – Loren Eiseley

„Blestemul mării” – magia e în apă

În 1822, trei surori au sosit în Sparrow, Oregon. Marguerite, Aurora și Hazel aveau o frumusețe greu de egalat. Erau ambițioase și fermecătoare. Au deschis o parfumerie în micuțul orășel și au iubit. Nu era vina lor că bărbații se simțeau atrași de nurii lor. Pentru că este întotdeauna ușor de condamnat ceea ce este diferit de „normalul” dictat de normele vremii, fetele au fost acuzate de vrăjitorie. Culmea, chiar de bărbații care trecuseră prin așternuturile lor. Au fost judecate și aruncate în mare, cu pietre grele legate de picioare.

An după an, timp de două secole, începând cu întâi iunie, surorile Swan se întors în Sparrow. Atrag prin cântecul lor irezistibil tinere domnișoare, intră în trupul acestora și vrăjesc bărbații. Mulți tineri pier înecați în apele învolburate. Totul durează până la încheierea solstițiului de vară. Nimeni nu știe cum să pună punct acestui fenomen inexplicabil.

În fiecare an, Sparrow este invadat de turiști curioși. Și an după an, vânătoarea de vrăjitoare continuă. Oamenii caută semnele care să îi ajute să identifice fetele care se află sub vraja surorilor, dar fetele Swan sunt atente și nu se dau de gol așa ușor.

„Blestemul mării” – cine se salvează? 

Penny Talbot locuiește pe insula farului, alături de mama sa. Viața nu era deloc ușoară în Sparrow și situația a devenit și mai apăsătoare când tatăl ei a dispărut fără urmă. Mama lui Penny își făurise o lume a ei, o lume în care lui Penny i se părea că se pierde tot mai des. .

Pentru că are nevoie de ajutor pentru a îngrji bătrânul far, Penny caută o persoană dispusă să se angajeze pe insulă. Singurul care aplică pentru slujbă este Bo Carter, un tânăr fermecător dar total străin de Sparrow. Întâi iunie sosise deja, de acum începea numărătoarea inversă până la apariția primei victime.

Nu era ușor să înțelegi tot ce se întâmpla în oraș, mai ales dacă nu crescusei cu amenințarea surorilor Swan deasupra capului. Bo este sigur că există o explicație logică pentru toate astea. Dar până  să se afle adevărul, se ridică o singură întrebare: Penny se va salva pe ea sau îl va salva pe Bo? Țineți minte: nu există colac de salvare pentru farmecele surorilor Swan, există doar victime sigure.

„Blestemul mării” – un roman tensionat

Așa cum v-am spus, mi-a plăcut mult acest roman. Tensiunea, personajele, legenda, atmosfera. Totul se leagă, nu există detalii inutile și totul se întrepătrunde perfect. A fost o reală surpriză și mă bucur că mi-am ascultat instinctul.

Romanul a apărut la Leda Edge/Grupul Editorial Corint și poate fi cumpărat de aici. 

An aparitie: 2019

Autor: Shea Ernshaw

Nr. pagini: 320

Titlu Original: The Wicked Deep

Traducator: Iordana Ferent, Stefan Ferent

7 COMENTARII

  1. Foarte frumoasa cartea 🙂 te face sa iti imaginezi perfect toata povestea si citind-o parca vezi un film. Mi-a placut foarte mult. Multumesc de recomandare Anca 🙂

Lasă un răspuns