Bijuteria – Trandafirul alb sunt primele volume ale seriei Orașul solitar, apărută la noi la Editura RAO. Superficiala din mine se îndrăgostise de coperta primului volum. Mă aștepta de ceva vreme pe raft, dar numai apariția celui de-al doilea volum m-a convins să aduc seria pe lista pentru citit.

Bijuteria _ Trandafirul alb
Bijuteria _ Trandafirul alb

Înainte să purcedem, deși încă nu am nici măcar o idee despre ceea ce voi scrie, vreau să punctez vreo două chestioare care nu mi-au plăcut:

– primul volum are coperta cartonată, al doilea o are broșată. Arată cumva în bibliotecă pentru că au și mărimi diferite și nu prea îmi place lucrul ăsta

– deși seria se numește Orașul solitar și în prima parte referirile sunt făcute la acest nume, în partea a doua traducătoarea Cristina Mihaela Tripon începe să scrie despre Orașul singuratic. Este o greșeală destul de inofensivă, dar pe mine m-a supărat puțin

Bijuteria – Trandafirul alb – o distopie interesantă

Am aflat de la o fată de pe grupul nostru că seria nu mai are doar trei volume. Vor fi cinci. Asta pentru că autoarea a ales să prezinte și câte o versiune din partea personajelor Raven și Garnet. Lucrul ăsta mă bucură foarte tare! Raven este preferata mea și Garnet este exact genul de personaj care se confundă cu decorul până îți dă lovitura de grație. Nu mă așteptam de la multe lucruri din partea lui.

Am ales să vă spun câteva lucruri despre ambele volume pentru că  firul narativ nu este unul complex. Nici nu aș vrea să vă stric bucuria descoperirii acestei serii. În ciuda simplității sale și a stilului curat, seria mi-a oferit până acum o poveste atrăgătoare. Nu a semănat cu altceva pentru mine, și țin să menționez că  nu am citit foarte multe distopii. Autoarea nu a tărăgănat lucrurile și nu s-a pierdut în noiane de informații. A punctat la timp, din punctul meu de vedere, lucrurile esențiale și a descris cu acuratețe lumea închipuită de ea.

Jocuri de culise și planuri de viitor

Autoarea ne poartă pașii într-o societate atent delimitată. Există cinci diviziuni extrem de bine alcătuite:

  • Mlaștina – locul în care locuiesc cei săraci. Singurul lor mod de a accede într-o diviziune superioară este darul cu care sunt înzestrate anumite fete. Sau frumusețea, în cazul băieților. Fetele înzestrate sunt duse în internate speciale unde rămân până la Licitație, momentul în care doamnele din cea mai înaltă diviziune își aleg purtătoarele viitorilor lor copii. Fetele sunt educate pentru a-și îmbunătăți harurile, familiile lor primesc o sumă drept plata pentru viața fiicelor. În momentul licitației, fetelor li se anulează toată existența anterioară. Sunt numite după lotul din care fac parte și nu mai au drept de decizie. Doamnele nobile le poartă într-o lesă argintie legată de gâtul fetelor, fac paradă cu abilitățile surogatelor lor.
  • Ferma – este locul în care se produce hrana pentru întreaga insulă. Viața e destul de grea aici, dar măcar nu este nimeni care să te umilească în asemenea hal
  • Fumul – partea industrializată a insulei, locul în care oamenii mor pe capete datorită fumului negru și dens
  • Banca – partea înfloritoare a insulei. Case impunătoare, buzunare doldora de bani, obiceiuri cât mai normale.
  • Bijuteria – spuma societății. Locul în care strălucirea îți fură ochii de la putreziciunea care colcăie sub straturile aurite. Secretele, crimele, actele de răzbunare, jocurile de culise, toate sunt la ele acasă aici. Zâmbetele false care ascund adevăratele intenții sunt măștile cele mai des întâlnite. Miza? O fiică perfectă care ar deveni soția Principelui Elector.

Bijuteria – Trandafirul alb – jocurile puterii 

Violet este „motorul” acestei serii. Și autoarea știe foarte bine să o pună în lumină. Violet crescuse într-o familie normală. Și totul se sfârșise când fusese catalogată drept însestrată. Crescuse la internatul din partea sudică a insulei și încerca să își țină în frâu pornirile și gândurile rebele. Nu putea accepta viața pe care nici măcar nu și-o dorea. Nu suporta ideea de a fi tratată drept un obiect cu o valoare schimbătoare. Cu ce drept îi dădeau la casat toate amintirile? Cu ce drept îi planificau zilele de aici înainte?

Și Violet nu știa multe lucruri. Licitația era doar punctul de pornire. Viața unui surogat era una și mai rece, și mai plină de sacrificii și durere.

Violet își sfidează condiția de cîte ori poate. Cumpărată de Ducesa din Lac, una dintre familiile fondatoare ale insulei, Violet era strigată drept 197, numărul lotului ei. Dar ea își spune numele real, se face cunoscută. Asta îi poate cauza mari probleme. Dar adevăratele necazuri sunt altele. Ducesa vrea neapărat să aibă o fiică înaintea tuturor. Chiar dacă asta ar însemna dureri și tratamente inumane pentru surogat. Și Violet se îndrăgostește. Iar acest lucru nu este permis. Cum se va termina totul? Va putea să se ridice împotriva a tot ceea ce cunoscuse dintotdeauna? Nu spun, nu spun.

Bijuteria – Trandafirul alb – o poveste antrenantă 

Deși poate trece drept o serie pentru adolescenți, Orașul solitar a devenit mica mea plăcere vinovată. Se citește extrem de ușor, mi-am dorit să aflu din ce în ce mai mult, să fiu alături de Violet în toate peripețiile ei.

M-a impresionat prietenia dintre ea și Raven, un alt surogat din internatul ei.  Violet crezuse că doar ea suferea, dar Raven a suferit de zeci de ori mai mult. Mi-a fost tare dragă și autoarea a știut cum să echilibreze situația ei. Nu vă spun nimic în plus.

Știți că eu iubesc să îmi fac scenarii. De data asta nu am încercat să prevăd nimic. Am luat totul fix așa cum a fost. M-am bucurat, am zâmbit în colțul gurii și mi-am dorit să văd până unde împinge autoarea limitele.

Sunt foarte curioasă să văd ce ne-a mai pregătit.

Volumele au apărut la Editura RAO și le găsiți aici și aici. 

An aparitie: 2019

Autor: Amy Ewing

Nr. pagini: 288

Traducator: Monica-Laura Cibotariu

 

An aparitie: 2017

Autor: Amy Ewing

Nr. pagini: 315

Titlu Original: The Jewel

Traducator: Lingua Connexion

4 COMENTARII

Lasă un răspuns