Biblioteca secretă din Varșovia este un roman cu o poveste înduioșătoare, plină de alegeri dificile și momente de cumpănă. Fiind iubitoare de ficțiune istorică, nu am putut trece peste promisiunea unui nou univers, alcătuit din adevăruri dureroase și frânturi de viață. Știam că, din punct de vedere literar, voi merge într-o zonă sigură. Și asta pentru că titlurile din colecția Corint Fiction ascund, de cele mai multe ori, adevărate bijuterii literare, șlefuite îndelung, plasate mai apoi în lumina potrivită care să le ajute să strălucească.

Am câteva povești preferate în această colecție și sunt tare nerăbdătoare să aflu ce ne mai pregătește coordonatoarea ei! Deși sunt amatoare de povești din sfera ficțiunii istorice, mi-aș dori să primim și povești contemporane, dramatice, încărcate de esență și emoție. Sunt sigură că Ana Antonescu, prezența din spatele colecției, știe sigur care sunt poveștile care pot lăsa urme. Noi, iubitorii acestei colecții, îi mulțumim pentru selecția grozavă de titluri și pentru pasiunea pe care o depune pentru fiecare titlu!

Biblioteca secretă din Varșovia
Biblioteca secretă din Varșovia

Revenind la Biblioteca secretă din Varșovia, în lumea zguduită de bombardamente crunte și reguli naziste, aș vrea să vă spun că, dincolo de atmosfera apăsătoare, veți găsi și crâmpeie de speranță, fuioare de normalitate și prietenie. De ele să vă agățați de-a lungul lecturii. Altfel, fără să realizați, veți fi spulberați de valul de destăinuiri, amărăciune și durere.

Biblioteca secretă din Varșovia – cărțile nu și-au pierdut puterea. Și nu o vor pierde vreodată

Ne-am obișnuit ca poveștile cu rădăcini fixate în acea perioadă cutremurătoare să aibă întotdeauna un corespondent real. Madeline Martin și-a găsit inspirația în acte care au existat în realitate, care au zguduit lumi, familii și destine. O să vă spun că, din nota autoarei, am aflat o poveste care m-a făcut să plâng și să realizez încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de importante sunt cărțile pentru oamenii care le iubesc dincolo de rațiune și simțire.

Povestea lui Leib Shur, domnul de care vă spuneam mai sus, sună așa: adunase atâtea cărți în idiș încât fusese nevoit să doarmă în holul apartamentului său cu trei camere. Când i s-a pus în vedere că trebuie să se mute și că nu va putea să-și ia cu el colecția, Leib Shur s-a spânzurat.

Un alt nume greu este cel al angajatei Bibliotecii Municipale din Varșovia – Basia Berman, care apare și ca personaj în acest roman. După ce a fost forțată să se mute în ghetou, Basia a creat și condus o bibliotecă clandestină, ascunsă în spatele rafturilor cu jucării pentru copii.

Nu știu cum veți primi voi toate aceste mărturii, dar eu am plâns când am citit nota autoarei. Pentru că, după ce am trăit în mijlocul pericolului și am sfidat ordinele naziste, am realizat puterea cărților și a iubirii pentru cărți, a nevoii de cultură și povești. Atunci, într-o lume zguduită din temelii, plină de durere, moarte, foame, gamele strâmbe și garduri din sârmă ghimpată, oamenii încă se gândeau la povești. Își doreau să aibă cărți, să citească, să zgândărească suprafața unei normalități. Și acum, într-o lume în care totul pare mai ușor, uităm să ne bucurăm de povești, de miile de lumi, de miile de personaje în care ne putem transforma, din confortul casei noastre.

Biblioteca secretă din Varșovia – lecție despre prietenie

Nu știu dacă sunt întotdeauna ușor de înțeles atunci când vine vorba de cărți. Sunt cuvinte, propoziții, fraze care îmi stârnesc furtuni interioare greu de explicat. Un bilet lăsat de un frate mai mare mi-a transmis atât de multă durere, atât de mult curaj, atât de multă dăruire, atât de multă speranță. Și o să vi-l las aici, indiferent de faptul că, scos din context, poate nu ar mai avea aceeași încărcătură.

Spune-le Janinei și Zofiei că o să mă întorc erou.” 

Antek, fratele Zofiei a plecat să lupte. Dar au rămas oameni, exact ca și sora lui, care au luptat acasă, din toate puterile lor, cu alte arme și din alte motive. Zofia a luptat pentru cărțile interzise de Hitler, pentru prietenii ei evrei, pentru oamenii care ajunseseră să valoreze mai puțin decât un bun fără de preț.

„Cărțile fuseseră dintotdeauna pentru el prietenii cei mai dragi. În fiecare text este o lume demnă de a fi explorată și iubită, susținea el mereu. Cu ajutorul cărților trecuse peste momentele grele de după moartea mamei și peste cele din tranșeele Marelui Război.”

O poveste despre prietenie

Poate că, din punct de vedere al informațiilor despre acea perioadă, cartea lui Madeline Martin nu aduce nimic nou. Am mai trăit în mijlocul bombardamentelor, am mai auzit ordine strigate în grabă, împușcături care au curmat vieți, stomacuri care se revoltă în lipsa mâncării.

Dar, din punct de vedere emoțional, cartea lui Madeline Martin aduce un tribut prieteniei, legăturilor de nezdruncinat, oamenilor care au sfidat regulile impuse, care și-au deschis ușile caselor și ale inimilor, au făcut pereți falși și au ascuns acolo familii întregi.

Pentru mine, cititorul de cursă lungă, povestea a fost una și mai frumoasă grație lecturilor incluse de-a lungul paginilor. Nu o să vă ascund faptul că am trecut pe lista mea și alte titluri, evitate sau neștiute până acum. Desigur, atunci când voi ajunge la ele, le voi interpreta în această cheie, a oamenilor nevoiți să îndure vitregii și strategii militare.

Biblioteca secretă din Varșovia – cărțile rămân în siguranță

„Pentru acești copii, cărțile însemnau mai mult decât o evadare; ele le ofereau un alt fel de viață. O speranță.”

Mi-a plăcut povestea bibliotecii secrete, dar am prețuit și mai tare devotamentul celor implicați. Că vorbim de cărți sau de prietenie, oamenii de aici m-au făcut să-i apreciez pentru puterea de sacrificiu, pentru atenția îndreptată asupra semenilor și asupra moștenirilor ce rămân generațiilor viitoare. Iar peste toate, așa cum era așteptat, plutește puterea lecturii.

„Incredibilul curaj al Zofiei de a face tot ce îi stă în putință, indiferent de prețul pe care îl va plăti, pentru a salva cărțile și literatura în timp ce lumea e zguduită de război, o transformă într-o eroină nemuritoare. Iubitorii cărților se vor cufunda din tot sufletul în povestea uimitoare din Biblioteca secretă din Varșovia, fiind răsplătiți cu mesajul suprem: lectura contează.” Natasha Lester, autoarea bestsellerului Secretul fotografei franceze

Romanul Biblioteca secretă din Varșovia a apărut la Editura Corint și poate fi cumpărat de aici. 

Traducător: Carmen Ion

Corint Fiction

Gen: Ficțiune istorică

Vârsta recomandată: +14 ani

Data apariției: August 2024

Număr pagini: 480

Lasă un răspuns