„Biblioteca invizibilă” nu este un lucru cu care să se laude un cititor. Suntem mândri de toate cărțile adunate și nu am exclude din turul casei tocmai partea noastră favorită. La ce este bună o bibliotecă dacă nu la pierdut timpul printre rafturi, răsfoit, pipăit și descoperit cărți? Ehe, dar și Biblioteca Invizibilă are rostul și locul ei. În această Bibliotecă stau frumos așezate cărțile care au însemnat ceva pentru omenire, cărțile unice pentru care colecționarii sau iubitorii de cărți ar fi capabili de orice. Și când spun „orice” mă refer și la crime, călătorii sau cecuri cu sume uriașe.

Biblioteca Invizibilă este specială și pentru că în interiorul ei timpul curge diferit. Bibliotecarii nu îmbătrânesc atâta timp cât stu printre rafturile ei. Au chiar și un tatuaj pe spate, tatuaj care îi menține permanent în legătură cu spațiul sacru, înțesat de tomuri valoroase. Bibliotecarii au și un soi de super puteri. Au „Limbajul”, un fel de cod care îi ajută să dea glas lucrurilor pe care le gândesc fără ca acestea să fie percepute de oamenii obișnuiți.

„Biblioteca invizibilă”
„Biblioteca invizibilă”

„Biblioteca invizibilă” – un loc plin de magie

Pune în titlu câteva cuvinte cheie și vei avea cititorii la degetul mic. Cine ar rezista cuvintelor: cititor, bibliotecă, lectură sau cărți? Aproape nimeni. Cum să nu aleg eu cartea asta de pe site-ul celor de la Nemira când „biblioteca” îmi aleargă fără pauză prin minte? Nu știu dacă mi-am plasat așteptările pe o scară foarte înaltă, nu știu dacă nu cumva nu am ales-o în momentul nepotrivit. Știu doar că nu a fost ceea ce speram să fie. Uneori, prea mult este prea mult.

Autoarea nu a pus stavilă imaginației și a adus prea multe elemente în acest volum. Lumi alternative, dragoni și aligatori, magia care pare prezentă numai pentru a ajuta bibliotecarii, lorzi, detectivi, bibliotecari evadați și pierduți în lume. Am avut nevoie de explicații. Multe. M-am simțit trasă într-un vârtej de informații necunoscute, luată pe sus fără să mi se permită să mă familiarizez cu locul și personajele. A fost obositor și greoi. Am avut nevoie să citesc pe îndelete, unele bucăți chiar de două ori pentru a înțelege mai bine.

„Biblioteca invizibilă” – o lume fantastică

Irene este un agent special al Bibliotecii, organizația care strânge cele mai importante cărți din toate universurile paralele. Irene crescuse în Bibliotecă, părinții ei erau Bibliotecari. Iubea misiunile pe care le primea de la Coppelia, superiorul ei, și adora goana după cărțile unice. Fiecărei misiuni îi acordă o atenție deosebită. Culege informații despre lumea în care o să ajungă, caută hainele potrivite și legăturile de care ar avea nevoie.

Cărțile dorite nu sunt mereu ușor de obținut. Fie că le fură, le cumpără sau le cere, Irene este mereu pregătită pentru a obține exemplarele dorite. Întoarsă dintr-o misiune care a pus-o în postura de hoață, Irene primește o altă sarcină: să recupereze o variantă unică a poveștilor Fraților Grimm. Și nu merge singură, Coppelia i-l dă pe Kai, un ucenic enigmatic.

„Biblioteca invizibilă” – lumi paralele și cărți rare

Ajunși într-o Londră infestată de haos, unde nu mai există reguli și liniște, Irene și Kai dau piept cu pericole, răsturnări de situație, moarte și tentative de jaf. Exemplarul mult dorit se aflase până de curând de un vampir, dar fusese furat imediat după moartea proprietarului de drept. Misiunea pentru obținerea lui nu pare deloc una ușoară și misterul din jurul vampirului se adâncește și mai tare. În cursa aceasta nebună li se alătură și un domn Silver, care pare lipsit de scrupule, dar și detectivul Vale.

Contele Vale este detectiv particular și se alătură lui Irene și Kai. Nu a fost o decizie ușoară, ambele tabere se bănuiesc de tăinuire de probe, dar e mai sigur drumul în trei. Și rezolvarea poate surveni mai ușor.

Ancheta lor nu este deloc una ușoară, mai ales că tot apar secrete. Kai nu este nici el ceea ce pare, Irene este prinsă într-un joc al urii cu alt agent al Bibliotecii. Și intră în scenă și Alberich, un fost Bibliotecar care trădase principiile Bibliotecii Invizibile și trăia într-o lume alternativă. Vor reuși? Până unde vor merge pentru a recupera ediția princeps a cărții semnate de Grimm?

„Biblioteca invizibilă”

Desi mi-a dat inițial impresia unei cărți pentru copii, Biblioteca Invizibilă este un spațiu aglomerat și complex. Greu de descifrat și de așezat, primul volum reușește în ciuda acestor mici piedici să stârnească atenția și curiozitatea cititorului. Sunt curioasă să aflu care este povestea din volumul doi!

Romanul a apărut în imprintul Armada, editura Nemira și poate fi cumpărat de aici. 

An aparitie: 2019

Autor: Genevieve Cogman

Categoria: SF & Fantasy

Nr. pagini: 312

Titlu Original: The invisible library

Traducător: Iulia Dromereschi

8 COMENTARII

  1. Inca nu m-am convins total daca as vrea sau nu sa citesc romanul, din tot ce am auzit pana acum. Recenzia e foarte reusita, dar dilema mea nu s-a rezolvat. Multumesc pentru impresii!

  2. Felicitari pentru recenzie! Mi-am dorit tare mult aceasta carte, asa ca am achitionat-o fara sa stau pe ganduri. Dar m-a necajit maniera de scriere – greoaie – , motiv pentru care am fost nevoita sa mai scad din punctaj.

Lasă un răspuns