Biblioteca de la miezul nopții este răsfățul literar pe care l-am primit de la Editura Nemira. Cartea se află în precomandă și va fi disponibilă de la întâi octombrie.

„Matt Haig e unul dintre cei mai imaginativi scriitori ai epocii noastre. În acest roman, povestea emoționantă e plină de învățăminte despre cât de important este să apreciem viața pe care o avem.“
The Independent

Matt Haig m-a cucerit cu poveștile sale pentru copii. Ne-am propus să citim și de Crăciunul acesta cele trei cărți apărute tot la Editura Nemira. Celelalte romane – Cum să oprești timpul, Câteva motive să iubești viața – mi-au arătat o altă față a autorului. I-am aflat problemele, i-am cunoscut lupta cu depresia, mi s-a permis să intru în spațiul lui intim. E mult mai ușor să scrii despre anumite subiecte atunci când știi lucrurile din interior. Le știi evoluția, le cunoști umbrele și conurile de lumină. Asta face din scriitura lui Haig una deosebită. Intimitatea, căldura, simplitatea. Experiența proprie îmbracă totul într-un strat personal, familiar. Iar Haig știe să exprime, să se joace cu cuvintele și cu propozițiile.

Biblioteca de la miezul nopții
Biblioteca de la miezul nopții

Biblioteca de la miezul nopții – O singură bibliotecă – O infinitate de vieți

Fiecare carte de aici, fiecare carte din bibliotecă – cu excepția acesteia – reprezintă o versiune a vieții tale. Această bibliotecă îți aparține. Se află aici pentru tine. Vezi tu, viața oricui s-ar fi putut sfârși în feluri infinite. Cărțile de pe rafturi sunt viața ta, toate încep din același punct. Din clipa de față. De la miezul nopții. Marți, 28 aprilie. Dar aceste posibilități de la miezul nopții nu sunt identice. Unele se aseamănă, dar altele sunt complet diferite.

Care e cea mai bună cale de a-ți trăi viața? Cred că asta este întrebarea care ne urmărește pe fiecare dintre noi. Suntem mereu nemulțumiți, ni se pare mai verde iarba în curtea celuilalt, suntem dezamăgiți de fiecare dată când primim ceva ce nu am cerut. Se pare că nici după atâta evoluție omul nu a găsit răspunsul la întrebarea care îl macină pe interior: ce e fericirea? Când știi cum arată, cum știi cu adevărat că ești fericit?

Nu știu dacă sunt adepta teoriei universurilor paralele. Nu știu dacă în alte universuri și în alte conjuncturi, există multiple variante de eu. Dar, dacă ar exista aceste universuri, mi-ar plăcea să cred că acolo, în aceste timpuri diferite, am făcut cele mai nebunești lucruri. A! Și mi-aș dori să existe cărți, biblioteci și librării. Și sper că am citit în fiecare viață, oriunde m-am aflat!

 Singura cale de a învăța este să trăiești. 

Matt Haig nu este scriitor de cărți motivaționale. Nu cred că este pregătit pentru asta. Și nici pentru a emite teorii pline de succes garantat. Matt Haig povestește simplu, pe înțelesul omului care are nevoie să audă fix cuvintele care îl pot ajuta să se ridice. Sunt câteva pasaje în carte, unele chiar capătă noi înțelesuri după fiecare recitire, care pot servi drept motto-uri în viață. Toate subliniază natura asta schimbătoare a noastră. Suntem firi dificile și contradictorii. Unii spun că ar face orice pentru fericire, dar uneori ai impresia că așteaptă ca fericirea să le iasă precum iepurele din joben. Alții par să aibă fericirea sub propriul nas, dar nu înțeleg asta și pace!

Ce e fericirea? Există viața perfectă?

Nu există viață perfectă. Fiecare decizie pe care am luat-o în viață ne-a deschis noi drumuri. Autorul a prezentat cel mai bun exemplu: un copac. Un singur trunchi, câteva ramuri groase, pline toate de rămurele și rămurici. Nu există drum drept și alegeri predefinite. Impulsul, coincidențele, deciziile pe care nu le-am luat sau le-au luat alții în locul nostru… toate sunt primi pași pentru călătoria care urmează.

Nu tu exiști datorită bibliotecii, biblioteca există datorită ție. 

Dar dacă am mai primi o șansă? Dacă ar exista o portiță care ne-ar permite accesul spre un alt eu, spre o altă viață? Ne-am mai dori să venim înapoi? Am fi cu adevărat fericiți? Nu uitați că fiecare univers ar aduce plusurile și minusurile sale. Într-o viață nu am mai fi părinți, în alta nu am mai avea aceiași prieteni. Știind ce avem în viața reală, am putea fi cu adevărat împliniți?

O singură bibliotecă. O infinitate de vieți. Care e cea mai bună?

Undeva, la marginea universului, există o bibliotecă infinită de cărți, iar fiecare poveste din ele provine dintr-o altă realitate. Una spune povestea vieții tale așa cum e, alta spune povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat altă decizie într-un anumit moment. Toți ne întrebăm mereu cum ar fi putut să fie viețile noastre. Dar dacă am găsi răspunsul într-o bibliotecă?

Atunci când Nora ajunge în această bibliotecă, are șansa să îndrepte lucrurile – o viață plină de durere și de regrete. Are ocazia să facă totul altfel și să-și dea seama cum ar putea avea viața perfectă. Dar lucrurile nu sunt tocmai cum și le imaginează ea… Curând, alegerile pe care le face o pun într-un pericol iminent.

Înainte să expire timpul, trebuie să răspundă la o singură întrebare: care e cea mai bună cale de a-ți trăi viața?

Știți ce senzație am avut eu? De obicei, în filmele de Crăciun (mai ales în ele), un ins egoist sau superficial primește o nouă șansă. Un spirit vine la el și îi arată pasaje din trecut sau viitor, locuri în care deciziile joacă cele mai importante roluri. „Scenariul” acesta îl folosește și Matt Haig, doar că folosește o bibliotecă și o bibliotecară.

Nora ajunge în biblioteca de la miezul nopții, „camera” situată la granița dintre viață și moarte, atunci când își dorește să își încheie socotelile cu viața. Se simțea ștearsă, singură și inutilă. Nu avea pe nimeni în viața ei, fusese concediată, renunțase la toate visurile care îi înfrumusețaseră viața și își pierduse pisica. Simte că nu mai are pentru ce să traiască, dar primește o nouă șansă.

Fiecare viață conține milioane de decizii. Unele mai importante, altele mai puțin importante. Dar, de fiecare dată când iei o decizie în defavoarea alteia, rezultatul se modifică. 

Biblioteca de la miezul nopții – ce carte alegi?

Cărțile din bibliotecă reprezentau toate alegerile Norei. Dacă urmărea atent cartea regretelor, putea alege singură exact viața pe care și-ar fi dorit să o trăiască. Nu este încântată de noile perspective, era convinsă că fericirea nu este făcută pentru ea. Dar, cadru după cadru, Nora începe să realizeze ce anume pierdea din vedere și unde greșise cel mai mult. Ce va alege? Care este cea mai bună cale pentru a-și trăi viața? În ce vieți va ajunge Nora și ce va găsi acolo?

Ai tot atâtea vieți la dispoziție câte decizii ai. Există alte vieți în care faci alte alegeri. Iar acele alegeri conduc la alte rezultate. 

Biblioteca de la miezul nopții te învăluie treptat. Protejat de atmosfera caldă, plină de morală și de cuvinte frumoase, cititorul se poate regăsi printre rânduri. Este o lecție de viață și de conduită. Nu există rețeta pentru fericire și nici o schemă de urmat. Există clipe, zâmbete, oameni, dragoste și tristeți. Există decizii, șanse și clipe pierdute. Toate ne pot ajuta, toate ne pot condamna. Ce e de preferat: să alergăm după fericire sau să învățăm să fim fericiți cu ceea ce avem?

Biblioteca de la miezul nopții este o carte pe care v-o recomand! A apărut la Editura Nemira și poate fi comandată de aici. 

Data apariției – 1 Octombrie 2020

Paperback

Traducere: Cristina Nan

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns