Bătăile inimii mele frânte reprezintă cea de-a doua mea întâlnire cu tânăra autoare Andrada Rezmuveș. Dacă vă aduceți aminte, atunci când am scris despre Îmbrățișează-mi defectele vă spuneam despre cât de încântată am fost de stilul de scriere. M-am bucurat să regăsesc și aici aceeași rotunjime dată de echilibrul dintre acțiune, poveste și stil. Am recunoscut amprenta ei, atenția pe care o acordă detaliilor care țin de locul în care își plasează acțiunea, de modul în care alege să redea sentimentele personajelor sale.

Dar…simțeați că vine acest dar? Poate că am fixat eu prea sus așteptările sau poate că îmi doream prea mult de la ea, dar lucrurile nu au fost la fel de clare și în romanul de față. Am avut impresia că, axată pe mesajul pe care vrea să îl transmită, Andrada a pierdut din vedere anumite detalii, fix cele care ar fi făcut povestea credibilă, reală.

Bătăile inimii mele frânte
Bătăile inimii mele frânte

Bătăile inimii mele frânte – pe cine aleg?

„Bătăile inimii mele frânte” este un roman dedicat adolescenților și problemelor lor. Este un roman care îndreaptă spre asumare, responsabilitate și dragoste. Iubirea este atât de frumoasă! Unde există limite? Cine le pune și de ce? De ce nu am iubi în felul nostru? Suntem unici, suntem diferiți. De ce nu ar fi și dragostea la fel?

Și dacă v-am spus lucruri atât de drăguțe, probabil că vă întrebați unde e buba. Consider că boala personajului central feminim a fost doar o ancoră de care autoarea s-a agățat pentru a-și construi povestea și finalul. Dar am aflat extrem de puține informații de-a lungul poveștii, unele scene s-au contrazis pe alocuri și aș fi dorit mai multă implicare din partea părinților. Ceea ce am apreciat a fost modul în care autoarea redă nesiguranța, revolta, disperarea lui Venus.

Venus este o tânără care suferă de o boală cumplită. Diagnosticul ăsta lovește crunt, în moalele capului și în centrul inimii. Dar nu face numai asta. E ca și cum, deodată, toate planurile ei de viitor încep să se clatine. Ca și cum i-ar fi negat dreptul la primul sărut, la prima iubire.

Bătăile inimii mele frânte – iubirea o poate vindeca?

Și știind lucrurile astea, am empatizat foarte repede cu Venus. I-am înțeles zbaterea, i-am apreciat dăruirea și am văzut disperarea de a gusta din cât mai mult înainte de a fi prea târziu. Personal, nu aș fi apreciat joaca asta între doi poli. Pentru că asta au reprezentat, din punctul meu de vedere, cei doi bărbați din viața ei: polii existenței sale. Locul în care putea uita de pastile, brațele care o făceau să simtă, buzele care ar fi sorbit toate cuvintele pe ea care refuza să le spună cu glas tare.

Preferam să facă alegeri clare mai devreme, dar cine ar face la vârsta ei? Toată viața sună așa definitiv, așa departe…Ori ea avea deja o sabie deasupra capului. Cum putea să promită timpul ei limitat cuiva?

„Sentimentele nu pot fi reprimate. Poți trăi doar sub iluzia creată din devotament pentru prietenie, dar, atunci când iubirea îşi face cuib în sufletul sfâșiat, nicio putere nu poate stinge focul născut din dragoste.
Lupta pentru frânturi de zâmbete și emoțiile care te fac să trăiești se joacă pe muchie de cuțit.
Se spune că speranța moare ultima, însă, când o pierzi și pe aceasta, ce îți mai rămâne?”

Indecizie 

Despre povestea în sine nu sunt multe lucruri de spus. Nu sunt multe răsturnări de situație, nu sunt alegeri neprevăzute. Sunt scene care încadrează perfect cartea în categoria înscrisă pe copertă. De asta nu vreau să intru în amănunte. Dar există suficiente elemente care întăresc mesajul pe care autoarea dorește să îl transmită: iubirea. Iubirea este frumoasă în toate formele ei, iubirea salvează, iubirea ridică, iubirea iartă. Dacă îi permiți. E posibil să te rănească, să te facă să suferi așa cum nu ai crezut vreodată că este posibil. Dar tot ea îți oferă leacul vindecării.

Apreciez faptul că Andrada și-a păstrat stilul simplu dar care transmite, a ales foarte bine cuvintele și personajele cărora le-a oferit bucăți din sufletul lor pentru ca ei să își spună povestea. Andrada Rezmuveș este un autor bun, un autor de urmărit și de citit. Are potențial uriaș și sunt sigură că va înflori din ce în ce mai tare.

Te felicit, Andrada! Și îți doresc să ajungi cât mai mare!

Bătăile inimii mele frânte a apărut la Editura Stylished Books și poate fi cumpărat de aici. 

Dacă ești un împătimit al cititului, alătură-te și tu grupului nostru de Facebook, Editura STYLISHED.

Toate promoțiile STYLISHED sunt postate exlusiv în acest grup:

– Concursuri;

– Pachete promoționale;

– Cupoane de reducere

În plus, vei putea interacționa direct cu toți autorii publicați de Editura STYLISHED.

 

8 COMENTARII

  1. Pentru mine a fost prima carte citita de la Andrara si poate ca la fel am avut mult prea multe ateptari, dar am fost dezamagita. Am simtit ca a vrut sa bifeze o carte +18, dar nu au ajutat-o personajele. De asemenea ca si-a dorit sa pastreze inocenta adolescentina si exagerarile vartei, dar in schimb nu le-a gasit un echilibru. In schimb, chiar daca nu o cunosc bine pe autoare am reusit sa o simt in momentele de introspectie, dar acestea aveau o maturitate pe care personajele nu le dobandise inca, asa ca atunci imi spuneam ca acolo e Andrada, nu Venus. O voi reciti altadata, cu o stare diferita, poate voi reusi sa ma contopesc mult mai mult cu personajele.

Lasă un răspuns