„Bărbați care urăsc femeile” este un roman ge-ni-al! Te prinde în plasa lui lipicioasă și se înfășoară cu multă pricepere în jurul minții tale. Devii prizonierul lui și nu știi cum să faci să ajungi mai repede la final. Un hățiș întunecat de minciuni, secrete, drame, asasinate, personaje reci și insensibile, luptători și apărători ai adevărului. O carte cu de toate. Te bucură, te amăgește, te surprinde.

„Bărbați care urăsc femeile” este genul meu de carte. Alcătuit cu grijă, structurat în așa fel încât să incite și mai mult cititorul, romanul nu lasă loc de scenarii sau de finaluri previzibile. Suspansul crește pagină după pagină, detaliile înfloresc pe măsură ce te adâncești în lectură. Nu există altă viață în afara celei pe care Larsson o trasează cu dibăcie în acest prim volum. Aproape că îți vine să îți pui existența pe pauză, să nu cobori din pat, să citești, să cercetezi, să descoperi și mai mult. Personajele pe care le îndrăgești sunt și cele care te pot trăda. Ai grijă pe cine lași să îți intre în inimă! 

44708824_2211175925815777_2723772245129297920_o

Cu Larsson și seria Millenium nu sunt la prima întâlnire. Am citit seria acum vreo opt ani. Eram în Spania și am găsit-o pe rafturile bibliotecii în casa în care lucram. Știu că se crease o adevărata isterie în jurul ei. Evident, nu știam atât de bine limba și aveam tendința de a traduce cuvânt cu cuvânt, atât cât știam eu. Nu era bine, nu înțelegeam toate expresiile. A trecut ceva timp de atunci. Dar încă îmi aduceam aminte că m-a impresionat foarte tare. Când am văzut-o pe site-ul librăriei Libmag, mi-am adus aminte de cât de mult mi-a plăcut și am vrut să știu dacă va reuși să mă impresioneze și după atâta timp. 

Nu îmi mai aduceam aminte decât de florile presate pe care le primea Henrik Vanger. Timp de patru decenii, primise câte o floare presată în fiecare an, de ziua lui. Erau flori rare sau comune, puse în tablouri, expediate din întreaga lume. Nu existau indicii, nu existau amprente. Nimeni nu putea lua urma expeditorului anonim. Henrik avea 82 de ani. Nu reușise să rezolve două mari mistere: cine expedia florile uscate și cine o omorâse pe Harriet, nepoata lui preferată. 

Henrik Vanger era unul din membrii puternici ai clanului Vanger. Oameni de afaceri, prosperi și nefericiți. Pe scurt, asta era descrierea acestei familii. Deși se părea că în sânul familiei curge lapte și miere, lucrurile nu stăteau deloc așa. Clanul ascundea zeci de scheleți în garderobă. Trădare, alcoolism, bătăi, morți violente. De toate puteai găsi dacă priveai dincolo de stratul de perfecțiune în care se înfășuraseră. Puteau cumpăra și tăcerea și simpatia. Henrik este singurul care pare echilibrat și cerebral. Și doar el mi-a oferit iluzia unei vieți trăite curat. M-am înșelat.

În urmă cu mulți, mulți ani, Harrieta, nepoata lui Vagner, dispăruse fără urmă. Satul fusese împărțit în două de un accident rutier. Pentru câteva ore, traficul fusese paralizat și liniile de comunicare afectate. Nimeni nu putea să intre, nimeni nu putea să iasă. În după amiaza aceea, Harrieta fusese văzută pentru ultima dată. În zadar căutaseră anchetatorii trupul copilei. Cine era responsabil de moartea ei? Henrik nu voia să moară fără să știe adevărul. Suspectează pe un membru al familiei. Toți aveau câte ceva de pierdut în fața Harrietei. Deși avea doar 14 ani pe atunci, dovedise că este inteligentă și aptă pentru a conduce afacerile familiei. 

V-am spus că relațiile nu sunt tocmai cordiale în sânul familiei Vagner. Se urăsc între ei și se bănuiesc de cele mai mârșave fapte.

Henrik Vagner are nevoie de un om capabil să dea glas adevărului, oricât de dureros ar fi acesta. Un scandal uriaș i-l aduce în prim plan pe Mikael Blomkvist. Deși era renumit pentru anchetele sala tăioase și pentru dovezile pe care le aducea, Mikael este prins în colț în cazul pe care îl pornește pentru a-l demasca pe Wennerstrom și afacerile sale necurate. Primește un pont de la un fost coleg, dar acuzele lui sunt demontate bucată cu bucată. El este acuzat pentru defăimare, i se fixează un prejudiciu destul de mare și este condamnat la trei luni de închisoare. Surprinzător  pentru toată lumea este faptul că Mikael nu se apără în niciun fel, ba chiar lasă impresia că acceptă prea ușor înfrângerea.

Convins că prezența lui va trage în jos revista pe care o conduce alături de Erika, Mikael își dă demisia. Acesta este momentul în care apare în scenă Henrik Vagner. Oferta lui era  nebunească și mult prea tentantă. 

Mikael acceptă și se mută la Hedestad. Oficial, era însărcinat să scrie biografia clanului Vagner. Avea acceptul lui Henrik de a scrie despre adevăr în forma lui cea mai brută. Era timpul ca membrii familiei să fie cunoscuți așa cum erau în realitate. Neoficial, Mikael ancheta moartea Harrietei. Aceasta era partea mai grea a misiunii. Cum ar putea el reconstitui filmul unei crime după mai bine de treizeci de ani? 

Nu Mikael a fost personajul meu preferat, Lisbeth Salander a fost. Lisbeth este o apariție greu de uitat. La început, te șochează ținuta ei și tatuajele pe care le posedă. Mai târziu, ești șocat de inteligența ei. Salander era considerată o incapacitată. În fața legii, Lisbeth nu era capabilă să aibă grijă de ea. Deși avea 24 de ani și o minte sclipitoare, Lisbeth tăcea. Nu voia ca psihologii să intre în mintea ei. Asta însemna un sigur lucru: incapacitate socială și plasarea sub grija unui tutore. Mama ei era internată la un azil și nu se putea ocupa nici de ea, darămite de Lisbeth. Dar, în ciuda refuzului ei de a-și trăda inteligența, Lisbeth știa și ce dorea de la viață și cum să obțină acele lucruri. E genială!

Cu ajutorul cunoștințelor de IT și a prietenilor săi hackeri, Salander poate afla orice despre oricine. Asta o pune într-o poziție favorabilă în cadrul companiei Milton. Când i se cere să îl cerceteze pe Mikael Blomkvist, Lisbeth are câteva întrebări care nu îi dau pace. Deși îi sunt atribuite alte sarcini după aceea, mintea ei rămâne la Mikael și afacerea Wennerstrom. 

Viața îi aduce împreună. Combustibil și flacără. Ce poate să iasă din astea două? Lumină și dezastru, depinde de care parte a baricadei ești. Nu vreau să vă mai spun nimic. Multe aventuri îi așteaptă, enigme de dezlegat și câteva atacuri la siguranța lor. Ups!

Lisbeth mi-a fost tare, tare dragă! Este sclipitoare, uimitor de liberă și de deschisă, inteligentă și extrem de perspicace! Abia aștept să continui seria!

Cum se va rezolva misterul și ce detalii noi apar? Citiți cartea asta, vă rog! Este terifiant de bună! 

Cartea poate fi cumpărată de pe Libmag.O puteți comanda de aici. 
An aparitie: 2008
Autor: Stieg Larsson
Categoria: Carti politiste
Editura: TREI
Nr. pagini: 688
Traducere: Elena-Maria Morogan

16 COMENTARII

  1. Uitasem de ea! Filmul m-a prins atat de puternic, incat am renuntat la a-l mai urmari, propunandu-mi sa citesc trilogia. Cum uitasem de ea, nici pana acum nu am cumparat cartile. Multumita recenziilor tale, mi-am amintit de ele, asa ca le-am trecut pe lista!

  2. Felicitări pentru recenzia absolut minunată! <3 Mi-ai făcut dor de seria asta. Eu o luam de la chioșcurile de ziare, o căutam cu colegele de la prima școală la care am lucrat.

Lasă un răspuns