Banca iubirii noastre este cartea în care vă puteți da întâlnire cu dragostea. A apărut la Editura Creator și vă așteaptă cuminte pe site-ul celor de la Libris. Cred că au și băncuțe pe acolo, dar sigur au așezat cu multă dragoste cărțile pe rafturi.

Banca iubirii noastre este o carte potrivită pentru o anumită stare. Și sigur ar face bine unei inimi rănite sau unui suflet descurajat. Eu am momente în care caut poveștile acestea dulci, siropoșele și pline de speranță. V-am spus că toamna le caut cel mai des. Sunt precum păturicile frumoase și colorate:  numai bune de pus pe umeri.

Mi-a plăcut mult coperta și nu i-am putut rezista. Dar și descrierea părea să vorbească pe limba mea…

Banca iubirii noastre
Banca iubirii noastre

Banca iubirii noastre – dragostea nu are nevoie de explicații

Dragostea este un sentiment cuprinzător. Deși putem vorbi despre ea în termeni mulți și elogioși, adevărul este că nu în asta stă super puterea ei. Dragostea capătă valențe diferite, se întâmplă în nenumărate feluri, apare în cele mai neobișnuite moduri. Și nu mereu avem o explicație pentru ea. Privind din unghiul celor pragmatici, dragostea ar putea trece drept meciul permanent dintre rațiune și simțire. Rațională, lipsită de logică, dezinteresată, amețitoare… dragostea poate îmbrăca atâtea forme. Cine suntem noi să judecăm modul în care a survenit și de ce se întâmplă?

De ce am spus asta? Pentru că am fost prima care a judecat poveștile de dragoste din acest roman. Fulgerătoare, alcătuite din prea puține emoții și construite pe baze lipsite de trăinicie. Dar am înțeles mai târziu că nu ăsta trebuia să fie filtrul prin care trebuia să privesc totul. Dragostea lor s-a întâmplat. A adus schimbări, i-a transformat și i-a forțat să atingă alte limite, situate tot mai departe de zona de confort.

O bancă și doi oameni diferiți

1983. O bancă, o fată și un călător visător. Ar putea fi chiar un titlu de roman, dar este schița unei povești pline de dragoste și de întâmplări. Unele cu final fericit, altele pline de amar. Fix ca în viață.

Cat iubea banca ei din fața oceanului. Nu era a ei. O găsise din întâmplare, îndrăgise mesajul de pe plăcuța prinsă de ea și revenise de fiecare dată aici. Cat voia altceva de la viață, dar era prinsă în același cerc vicios: casă, slujbă, datorii, chirie, obligații. Locuia cu mama sa – modelul femeii supuse – și tatăl ei – cartoforul amețit de speranța câștigurilor -. Învățase să se agațe de rutină, geamandura vieții ei. Rutina era cea care o menținea la suprafață.

Nu avea prieteni și nu știa să își facă unii. Lua fiecare zi exact așa cum venea. Lucra la un salon de pompe funebre și încerca să construiască o poveste pentru fiecare om care ajungea la capăt de drum. Îi plăcea să își închipuie parcursul fiecărui om și visa la propria carte.

Viața lui Kate avea să fie tulburată în curând de un cântăreț călător…

Muzică și o viață nouă

Sam Sage are nevoie de o viață nouă. Și cine nu simte asta din când în când? Viața lui era un amestec de presiune, minciuni și așteptări. Nu știuse să fie fiul perfect, iubitul ideal. Și nu mai știa cine este cu adevărat. Până când, pe o bancă situată în fața oceanului, o fată minunată îi va da viața peste cap…

Întâlnirea dintre Sam și Cat este una care te poate lăsa fără suflu și fără răspunsuri. Să fie dragoste adevărată sau un simplu foc de paie? Să fie destinul sau doar o lecție?

Deși trăiesc amândoi câteva zile încărcate de dragoste, emoții și promisiuni, cei doi se lasă purtați de ale vieții valuri și le mai rămâne să se agațe de singura promisiune pe care își făgăduiesc amândoi să nu o încalce. Peste zece ani, pe banca lor, să se reîntâlnească. Să vadă ce mai e de dragostea lor. Au fost sortiți eșecului? Era povestea lor diferită?

Banca iubirii noastre – unde a început sau s-a sfârșit totul?

Banca iubirii noastre urmărește viețile celor doi protagoniști. Viața lor nu s-a rezumat la cele câteva zile petrecute împreună. Dar clipele acelea au rămas drept etalon al fericirii pentru anii care au urmat. O minciună spusă atunci i-a separat pentru multă vreme. Dar ce se întâmplase cu ei? De ce le fusese atât de greu să se regăsească?

De Sam nu am reușit să mă apropii foarte mult. Viața lui a fost un carusel. Plină de suișuri și coborâșuri, vicii și momente de auto analiză. Aș fi vrut un pic mai mult de la el și nu am primit.

Nici Cat nu a excelat. V-am spus mai sus că am fost un soi de judecător. Cat a avut momente în care s-a lăsat atrasă în situații pe care nu le dorea. Nu s-a împotrivit absolut deloc, s-a resemnat ușor și a ajuns să trăiască asemeni mamei ei, supusă voinței bărbatului.

Povestea lor mi s-a părut drăguță, finalul demn de o poveste menită să stoarcă lacrimile romanticilor și iubitorilor de romane de dragoste. Dar am simțit permanent nevoie de mai mult. Poate de mai multe emoții, poate de mai multe detalii. Nu mi-a părut rău că am ales-o și am adus-o acasă. Doar că am sperat la o poveste duuuulce, dulce și am primit una dulce-amăruie.

Banca iubirii noastre poate fi o alegere numai bună pentru weekend. La câtă ploaie cade pe pământ, o astfel de poveste v-ar prinde numai bine.

Banca iubirii noastre Saskia Sarginson– poate fi cumpărată de pe Libris. 

An aparitie: 2020

Autor: Saskia Sarginson

Categoria: Literatura Universala

Editie: Necartonata

Editura: CREATOR

Nr. pagini: 364

Traducator: Ana-Maria Gontea

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns