Băiatul și misterioasa dispariție este cartea care m-a atras instant încă de când cei de la Leda Edge, parte a Grupului Editorial Corint, i-au anunțat apariția. Mă așteptam la un thriller alert și plin de suspans. M-am înarmat cu răbdare și m-am așezat confortabil în fotoliu, presimțeam tensiune și mister. Eram pregătită să fiu surprinsă.

Băiatul și misterioasa dispariție mi-a plăcut și nu prea. A fost o lectură antrenantă, dar, pe alocuri, am simțit că, dispariția copilului nu a mai reprezentat punctul culminant al acestui thriller. Ți se spune din primele pagini cine a răpit copilul și care au fost motivele. Singurele semne de întrebare le ridică poziția lui în raport cu ceea ce fusese învățat să fie în noua viață. Pentru el, viața începuse din nou când avea șapte ani.

Băiatul și misterioasa dispariție - Russell Newell
Băiatul și misterioasa dispariție – Russell Newell

Băiatul și misterioasa dispariție

Mi-a plăcut faptul că se pune accent și pe cei care rămân în urma unui astfel de incident nefericit. Statisticile nu sunt mereu încurajatoare când vine vorba de dispariții. Copiii și adolescenții fug de acasă, sunt răpiți și poliția se lovește mereu de drumuri înfundate, resursele și dovezile sunt limitate, așa că, anual sunt sute de cazuri care rămân fără rezolvare. În timp ce polițiștii pun un semn cu clasat pe dosar, pe inimile și viețile unor părinți care nu reușesc să își mai găsească fiul sau fiica, se așterne și mai multă vină. Nu pot fi consolați și nimic nu îi poate determina să accepte pierderea. Este un loc gol, o incertitudine pe care nu o poate acoperi nimeni.

Despre ce e vorba?

Băiatul și misterioasa dispariție aduce în prim plan drama unei familii dezorganizate. Piesele ți se oferă una câte una și sunt foarte ușor de așezat la locul lor, așa că nu prea mai ai parte de elemente surpriză. Eu nu am mai avut și la un moment dat am renunțat să mai am așteptări, am citit și atât. Romanul începuse foarte bine și eu mă afundasem tare în lectură. Pe măsură ce am întors paginile, situația s-a mai schimbat și misterul s-a împrăștiat ca un fum. Totul mi-era limpede. Pot să spun că au existat chiar și pasaje unde m-am cam plictisit.

Gus Delaney avea succes în carieră, dar norocul i se termina acolo. Familia pe care și-o întemeiase nu venise la pachet cu instrucțiuni și se dovedea, după o zi pe alta, o investiție cu factori majori de risc. Dăduse lovitura în cadrul firmei unde era angajat, dar nu asta îl făcea fericit. Cel puțin, nu pe deplin.

Gus și Victoria se despărțiseră și ea plecase cu cei doi copii ai lor. Victoria îl descria pe Gus numai în tonuri cenușii în fața copiilor și acesta era nevoit să treacă peste plânsetele lor atunci când petreceau timp împreună. Copiilor nu le era ușor să stea lângă tatăl lor. Îl cunoșteau, dar erau otrăviți de ura mamei lor pentru el.

Ceea ce se dorise a fi un Crăciun magic se transformă într-unul de coșmar. Victoria îi lasă pe cei doi copii în grija tatălui lor, nu înainte de a mai lansa câteva săgeți otrăvite. Copiii ies în fața casei pentru a încerca bicicletele primite de la tatăl lor și în câteva minute, Jack, băiețelul în vârsta de 7 ani, dispare. Tatăl lui se întorsese în casă pentru a vorbi la telefon cu o Victoria isterică. Erau în plin proces de încredințare a custodiei și simțeau că slăbind frâiele, vor pierde controlul.

Cuprins de disperare și de dorința de a-și găsi copilul, Gus parcurge fiecare străduță din cartierul în care locuia. Jack se evaporase. Nicio urma de-a lui nu se întrezărea. Gus anunță într-un târziu poliția și din tatăl disperat și îngrijorat ajunge suspectul numărul unu pe lista acestora. Știa că astea erau procedurile, dar răbufnește la adresa agenților nefăcând altceva decât să atragă și mai mult atenția asupra comportamentului lui coleric. El și Victoria erau ocupați să își arunce vina unul asupra celuilalt. Lily, sora lui Jack, era speriată și casa mișuna de lume. Se angajase chiar și un detectiv particular, dar nimeni nu găsea vreo urmă, nimic nu părea să funcționeze.

Părerea mea :

V-am spus că ni se dezvăluie din primele pagini și locația lui Jack. Fusese răpit de un grup de oameni care își încredințaseră viața Domnului și studiului Bibliei. Îl salvaseră, conform modului lor de viață, pe Jack de la o viață plină de deșertăciune și de pierzanie. Ce poate înțelege un copil din toată lumea aceea plină de reguli? Mai nimic, așa că nu poate decât să se supună regulilor și profetului care era menit să îi îndrepte și să le ofere exemplu de conduită morală.

Se urmăresc și efectele lăsate de drama aceasta în viața familiei lui Jack. Nenorocirea nu îi apropie, din contră. Gus își dărâmă sistematic toată existența abandonându-se unui singur țel: găsirea lui Jack. În zadar încearcă cei din jurul lor să îl determine să se mobilizeze mai mult asupra vieții lui. Comportamentul lui coleric iese la suprafață din când în când și asta nu înseamnă decât probleme noi.

Victoria va ști să profite de tot ceea ce se întâmplase și va săpa și mai adânc prăpastia dintre Gus și Lily. Niciun personaj nu este perfect. Toți au doza lor de răutate și egoism și eu nu m-am putut atașa de niciunul. Gus mi s-a părut incredibil de slab la început. Și-a mai spălat păcatele pe parcurs. Victoria mi s-a părut complet detașată de toată această situație.

Viața lui Jack în micuța comunitate este presărată cu acte de cunoaștere și de respingere. Este o luptă continuă între ceea ce simte și ceea ce fusese învățat să simtă. Așteptam zvâcnirea, răbufnirea și răzvrătirea lui. Asta m-a ținut în suspans.

Am apreciat faptul că acțiunea se întinde pe parcursul mai multor ani, dar aș fi vrut mai multă atenție la detalii. Poliția nu mi s-a părut prea implicată, dialogurile au cam șchiopătat, din punctul meu de vedere. Nu este o carte rea, dimpotrivă. Subiectul este unul extrem de bine ales, eu nu am mai citit ceva asemănător, dar se putea lucra mai mult la detalii și acțiunea ar fi trebuit să aibă mai multe doze de suspans. Finalul m-a mirat puțin, deși îl intuiam.

Abia aștept să aflu și alte păreri în legătură cu acest roman!

Mulțumesc editurii pentru exemplarul oferit!

Despre carte:

AUTOR(I): RUSSELL NEWELL
EDITURA: CORINT
AN APARIȚIE: 2018
NUMĂR PAGINI: 480
TRADUCERE: CARMEN ION

16 COMENTARII

  1. Si eu m-am asteptat la un thriller, mai ales ca este colectia Leda thriller. Suspans, mister, cam asta era in capul meu :)) Dupa ce au incetat cautarile m-am lamurit. Dar mai multe voi spune in recenzie 🙂

  2. Destul de imprevizibilă acțiunea , dar totuși a reuși să mă țină în suspans . Sinceră să fiu părțile în care foloseau citate din Biblie si teorii legate de Dumnezeu mă plictiseau teribil , de multe ori mă determinau să sar peste ele :)) In rest , o poveste chiar interesantă , ceva unic aș putea spune ..

Lasă un răspuns