Când spui „iubire” te gândești la tot ce e mai frumos pe lume. Nu ai putea să asociezi iubirea cu o imagine întunecoasă. Există și iubiri rele? Nelumești, nefirești? Există. Sunt  relații toxice care sunt otrăvite de o astfel de iubire. Nici nu știu dacă pot să îi spun iubire, pentru că nu este. Este obsesie, este mania de a controla, este sentiment super dezvoltat de posesie. Este orice poate fi mai rău, dar nu e iubire. 

Ce le determină pe persoanele implicate într-o astfel de relație să rămână în ea? Confuzia. Teama de singurătate. Nevoia copleșitoare de dragoste. Mai contează că e o dragoste bolnavă? Contează că este dragoste. Teroare psihică mascată în gesturi romantice, dorința de control deghizată în declarații siropoase. Adevărul iese la iveală întotdeauna, dar uneori este mult prea târziu. Depinde de oamenii pe care îi ai în jur să te trezească, dar depinde întotdeauna de tine să ieși din cercul acela vicios pe care îl credeai alcătuit din dragoste. 34707584_2099192160347488_3340003453995843584_o

„Bad romance” este ca o ieșire la teatru. Luminile, zumzetul, decorul și actorii – te fascinează și te atrag în altă lume. Ești vrăjit de aparențe, dar încolțește o întrebare în mintea ta: ce se ascunde după cortină? E totul chiar atât de perfect? Nu se împiedică nimeni? Nu uită nimeni replica? 

Lumea lui Grace este simplă dacă o privești în lumină. Nu acolo trebuie să te uiți. Trebuie să dai copertina la o parte. Acolo este adevărul. Dacă o vezi pe stradă, poți să spui că este o adolescentă normală, una care atrage atenția doar prin bocancii army roz pe care îi poartă. Dacă îi privești ochii îndeaproape, poți vedea teroarea și durerea din ei.

Iubea teatrul, nu juca pe scenă ci dădea indicații actorilor. Cine ar fi zis că ea era actrița în viața de zi cu zi? Că ea trebuia să asculte indicațiile absurde ale altora? Nu e nimic greșit în faptul că mama ta îți dă ceva de făcut, dar e greșit dacă o face așa cum o face mama lui Grace. E greșit când vezi că din asuprit devine asupritor. Că țipă și te pedepsește pentru că știe că nu poate să facă același lucru cu cel care se poartă fix la fel cu ea. Că te știe vulnerabilă și că puterile voastre nu se pot compara pentru că tu ești fiica ei, trăiești sub acoperișul ei și trebuie să suporți toate regulile pe care ți le impune. 

Grace nu se mai simte iubită și acceptată acasă. Luptând din greu pentru fiecare mică plăcere pe care voia să și-o ofere, Grace se simte mai singură ca niciodată. Dorea să fie iubită și nevoia ei este cea care o împiedică să identifice semnele unei iubiri trase la indigo cu cea pe care o trăia mama ei. Ea ar fi știut de la început că trebuie să se ferească. 

Îl întâlnește pe Gavin, domnul perfecțiune. Star rock, frumos, charismatic, iubit de toate fetele. Când acesta se desparte de iubita lui, Grace habar nu are că va deveni și ea o liniuță pe răbojul cuceririlor. Gavin era prea perfect pentru una ca ea. Cu toate astea, el se apropie de ea și dragostea lor crește repede, amețitor de repede și relația pare una pe care o putem încadra în tiparele „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți…”, prea perfectă pentru a fi adevărată, prea dulce pentru a putea fi ingerată. Gavin își pierde firea uneori, dar nu e așa că împăcarea e dulce? Ce dacă mai spune cuvinte urâte? Știa să își ceară iertare, îi anticipa nevoile și o ajuta foarte tare. Cine ar fi înțeles comportamentul absurd al părinților ei care o pedepseau drastic? Cine ar fi urcat în camera ei cu supă când ea era prea bolnavă ca să meargă la școală?

Înainte să suspinați în pumni după un asemenea exemplar, vă rog să vă gândiți mai bine. Un bărbat care te iubește, te respectă. 

Bad romance nu radiografiază numai relația toxică dintre un băiat și o fată, supune la test și relațiile defectuoase care se nasc în urma unei astfel de iubiri. Poți fi victima unei astfel de iubiri fie că ai 16 sau 30 de ani. Confunzi dorința ta de dragoste, sentimentul de apartenență. Te complaci și dai termene. Schimbarea pe care tu o impui nu are nicio valoare dacă nu încolțește mai întâi în sufletul partenerului. O astfel de iubire se va hrăni cu bucăți din sufletul tău, cu libertatea ta, cu tot ce ai mai frumos în tine. Permiți asta?

Cartea  este musai de citit. Fie că ești copil, fie că ești părinte, citește-o! Fii sigur că ai de învățat! Citește-o cu mintea deschisă și adu-ți aminte de acel exercițiu de imaginație. Pune-te în locul personajelor. Ce ai face? Ce decizii ai lua? 

Mi-a tulburat sufletul acest roman. Este bine scris și nu prea am putut sta cu mâinile departe de ea. Voi ce părere ați avut despre ea? 

Romanul a apărut la Editura Herg Benet și poate fi cumpărat de aici. Colecția Passport a devenit una din preferatele mele!

Despre carte: 
“Așa începe cel mai groaznic an al vieții mele: într-o mașină Mustang cu geamuri aburite, alături de un băiat superb care plânge.”

Grace vrea să iasă. Să iasă afară din casă, de acolo de unde tatăl ei vitreg tună și fulgeră, paralizând-o de frică, iar mama ei o pune să frece noroi închipuit de pe podele. Să iasă din orășelul ei din California, prea mic pentru a-i cuprinde visurile despre o metropolă cu freamăt neîncetat. Să iasă din propria piele și să intre în cea a unui artist parizian, regizor din New York, orice, orice altceva, numai să nu mai fie speriată și singură.
Și iată-l pe Gavin: fermecător, talentat, adorat. Obsedat de control. Periculos. Atunci când Grace și Gavin se îndrăgostesc, Grace e convinsă că e prea minunat totul ca să mai fie și adevărat. Și totuși, nu are nici cea mai vagă idee că relația lor va deveni o închisoare din care îi va fi imposibil să scape.
De o intensitate emoțională apăsătoare și cu o neîndurătoare sinceritate, aceasta este povestea alunecării în întuneric și a revenirii în forța luminii: Bad Romance.

12 COMENTARII

  1. Foarte interesantă recenzia făcută de tine acestei povești de iubire atipice;atipică și totuși atât de comună,pentru că întâlnim astfel de iubiri „bolnave” mai des decât ne-am dori în jurul nostru!!Felicitări pentru recenzie și pentru faptul că m-ai făcut să trec această carte pe lista mea „de citit”!!

Lasă un răspuns