Aurul maorilor este cea mai de preț comoară din biblioteca mea. Mă așteptam să îmi placă, dar nu mă așteptam să o ador. Să o citesc cu atâta nerăbdare, dragoste și tristețe. Tristețe pentru că se termină și pentru că va trebui să aștept continuarea ei. Nu se termină în coadă de pește, măcar asta mă ajută să nu îmi macin sufletul de una singură. Ai o speranță la sfârșit, lipsește certitudinea, dar ea răzbate precum răsăritul ce vestește începutul fiecărei zile.
Sarah Lark este o autoare completă și opera îi este desăvârșită. Reconstruiește cu precizie o lume pe care înveți să o iubești, o lume peste care pare că patina timpului nu și-a lăsat amprenta. Talentul ei este vinovat. Scrie cinematografic, detaliat și aerisit. Am putut vizualiza aievea întregul tablou. Am văzut câmpuri întinse nepopulate, băștinașii maori, am auzit fornăitul cailor, am simțit deznădejdea și speranța, ambiția și șiretenia. Este o desfătare a simțurilor acest roman. Hrănește spiritul unui aventurier, alină spiritul unui iubitor de dramă și cucerește sufletul unui însetat de dragoste. Și, din toate perioadele istorice, autoarea alege să își plaseze acțiunea pe fondul unei perioade însemnate pentru istoria Noii Zeelande – colonizarea insulei.
Dacă mă gândeam la început că voi avea parte de multe elemente istorice, autoarea m-a surprins. A găsit un echilibru. Fuziunea dintre două culturi diferite nu a fost nicicând mai frumos pictată și mai atent construită. Alb și negru, yin și yang, o lume a contrastelor, o lume pe care Sarah Lark o reface pas cu pas, o iubește, o simte și o trăiește, ca mai apoi să o trimită în lume pentru a ne face și pe noi părtași.
Înainte de a purcede la drum, trebuie să vă spun că multe din elementele cărții sunt reale și că autoarea împletește minunat ficționalul cu toate aceste evenimente. Se simte studiul autoarei și dragostea pentru această parte a lumii. Dar, peste toate astea, se simte talentul. Talent pe care îl simți răzbătând din fiecare rând.
Aurul maorilor este o saga impresionantă, o succesiune de alegeri, acțiuni și momente dramatice. Caractere imperfecte, personaje care impresionează prin poveste și destin. Vieți alcătuite dintr-o serie de piedici, compromisuri și greșeli în numele iubirii. Ambiții, orgolii, adevăr neșlefuit despre toate păturile societății, o societate avidă după control și un trib care se lasă cucerit pentru un trai mai bun. Un trib care se ghida după reguli vechi și stricte, maori care nu cunoscuseră dorința de posesiune și înavuțire, oameni simpli care respectau pământul și tot ce le dădea el, oameni care se închinau și își implorau zeii pentru iertare înainte de fiecare jertfă.
De partea cealaltă avem evoluția cu tot ce înseamnă ea. Oamenii albi, pakeha, care se scăldau în sărăcie, păcat, decădere, ambiții și lucruri care ar fi făcut viața maorilor mai ușoară. Oamenii albi puteau să cumpere amabilitatea maorilor cu câteva oale de fontă, pături groase și haine care i-ar fi putut ajuta să îndure mai ușor frigul ce le pătrundea în oase. Le dădeau toate astea, dar reușeau să strice echilibrul naturii. Aduceau bolile albilor, boli care făceau ravagii printre băștinași, aduceau alcoolul și noțiunea de femeie ușoară, răvășeau pământul în căutarea avidă după aur. Câmpiile aurifere ofereau bogăția albilor, sau măcar iluzia îmbogățirii, și deznădejde și furie maorilor. Băștinașii erau convinși că nerespectând pământul pe care îl iubeau de secole, nu făceau altceva decât să înfurie zeii.
Aurul maorilor – fuziunea a două culturi diferite
Dar pakeha erau mulți, veneau cu miile pe corăbiile lor impunătoare, ridicau case, creșteau animale, omorau balene, se îmbătau și urcau tot mai sus. Dădeau naștere satelor care deveneau mai apoi orașe, zone care atrăgeau oportuniștii și cartoforii, samsarii de cai și bărbații care reușeau să evadeze de pe insula Van Diemen s Land, insula pe care erau trimiși condamnații irlandezi pentru ispășirea pedepselor. Primeau ani grei de muncă silnică, dar erau grațiați dacă aveau o conduită ireproșabilă. Era și o închisoare pentru femei, închisoare unde se organizau așa zisele ”târguri de căsătorie”. Deținutele erau aliniate și bărbații dornici de căsătorie treceau prin fața lor lăsând să cadă o batistă albă în fața alesei. Fata care era aleasă, era grațiată.
Romanul se întinde pe durata anilor 1846 – 1863, ani în care îi vom însoți pe protagoniști prin toate schimbările din viața lor. Toată acțiunea este împărțită în părți care sunt intitulate foarte sugestiv.
- Demnitate – 1846 – 1847, Irlanda, ținutul Wicklow
- Bunătate – 1847 – 1850, Anglia, Londra, Van diemen s Land, Noua Zeelandă, Port Cooper, Canterbury Plains
- Forță – 1850 – 1858, Nelson, Kaikoura, Canterbury Plains
- Febra aurului – 1859 – 1862, Dunedin, Kaikoura, Tuapeka, Otago
- Voința zeilor – 1862 – 1863, Tuapeka, Dunedin
După cum ați realizat deja, totul începe în Irlanda anilor 1846, un ținut aflat sub ocupația englezilor, un ținut măcinat de foamete și plin de restricții. Kathleen (Mary Kathleen, după cui îi plăcea ei să se prezinte), era fiica unui croitor ce își ducea viața pe plantația stăpânului său. Kathleen era tânără, dar știa că îl iubește pe Michael și era sigură că aveau un viitor comun. Michael Drury era sărac și distila whisky (lucru ilegal în Irlanda), asa că nu avea nicio șansă la mâna lui Kathleen. Asta nu îi împiedică să își consume dragostea, lucru care o va transforma pe Kathleen în femeie și mamă. Era necăsătorită și însărcinată, lucru care îl obligă pe Michael să își grăbească planurile. Voia să înceapă o viață nouă alături de iubita lui în America, dar avea nevoie de bani de bilet. Fură doi saci de grâne pe care îi vinde distilatorilor din munți, dar este prins ulterior și condamnat la zece ani de muncă silnică în închisoare de pe Van diemen s Land. Îi promite lui Kathleen că se va întoarce la ea și la copilul lor, va găsi o cale să fie din nou împreună, dar nu știa de planurile lui Ian Coltrane.
Aurul maorilor – o poveste remarcabilă
Ian Coltrane era samsar de cai. Se știa că este talentat, dar se știa și că își poate păcăli clienții cu zâmbetul pe buze. O cere pe Kathleen de la părinții ei, pozând în tânărul amabil care vrea să îi dea o a doua șansă unei fete destul de încercate de soartă. Kathleen nu îl voia, dar nu știa ce o așteaptă în Irlanda. Nu că ar fi avut de spus vreun cuvânt în fața tatălui ei. Acceptă propunerea lui Ian numai după ce preotul satului, care o iubea și îi cunoștea sentimentele pentru Michael, îi spune că Noua Zeelandă, insula pe care Ian voia să o ia de la capăt, este foarte aproape de insula pe care Michael își ispășea pedeapsa.
Viața lui Kathleen este una extrem de grea. Este bătută și jignită, suspectată de curvăsăreală, și lăsată însărcinată cât de des era posibil. Pe lângă asta, trebuie să suporte și eticheta și repercursiunile acțiunilor lui Ian. Era singură și departe de casă, dar în tot acel întuneric din viața ei, o întâlnește pe Claire, o tânără educată să servească ceai în marile saloane englezești, care își urmase dragostea și ajunsese să își rupă mâinile delicate în încercările lipsite de succes de a domestici împrejurimile și de a transforma cabana dărăpănată în ceva care să semene a locuință. Cele două femei se sprijineau în toate. Kathleen era pragmatică, Claire era visătoare.
Lizzie este un alt personaj care se remarcă de-a lungul romanului. Lizzie Owens era prostituată în Londra, își ajuta prietena să își crească mai ușor copiii, dar este condamnată la închisoare după ce fură pâine pentru a se hrăni. Pe vasul Asia, vas destinat transportului de deținute, îl întâlnește pe Michael Drury, irlandezul cu ochi albaștri. Se îndrăgostește de el și îi îngrijește rănile. Viața li se desparte când el este dus la muncile grele și ea este angajată ca subretă. Destinul ei este departe de a fi unul liniștit, este nevoită să evadeze și îl ia și pe Michael cu ea. Spera să îl facă să o iubească într-o zi, dar amintirea lui Kathleen era una prea greu de eliminat. Se vor mai întâlni vreodată irlandezul și frumoasa Kathleen?
Eu v-am trasat doar conturul, restul informațiilor le aflați doar citind acest roman care este unul impecabil! Acțiune, mister, speranță, dramă. Povești de viață care vă vor marca, personaje greu încercate de destin, maori care încearcă să păstreze echilibrul și o fuziune care merită descoperită pas cu pas. După cum v-am spus, este o comoară pentru fiecare bibliotecă. Are ceva din dulcele poveștilor clasice, scriitura este una fluidă și catifelată, personajele vă vor cuceri și impresiona. Lizzie este liantul dintre cultura albilor și maori, ea este cea care înțelege obiceiurile lor și cea care se simte acasă în sânul tribului. Atât de multe v-aș spune despre cartea asta. Eu o iubesc atât de mult, atât de mult încât aș fi început de aseară să o recitesc. Este o carte de citit și de păstrat!
Cartea o puteți găsi pe site-ul Libmag, și o puteți cumpăra de aici. Este o investiție care merită fiecare bănuț!
Despre carte:
[…] rămas câteva semne de întrebare și tare aș vrea să mai stau un pic pe acele meleaguri. Deh, Aurul maorilor a fost și va rămâne slăbiciunea […]
[…] umbra arborelui kauri” este volumul pe care l-am așteptat cu multă nerăbdare! Aurul maorilor a fost primul meu contact cu Sarah Lark și am îndrăgit pe loc modul ei de a povesti. Sarah Lark […]
[…] Mai – Aurul Maorilor, Sarah Lark […]
[…] autoarea Sarah lark am întâlnit-o prima oară prin intermediul romanului „Aurul maorilor”. Mi-era clar un lucru. Trebuia să citesc și mai multe cărți semnate de ea. Primul volum al […]
[…] 3. Aurul maorilor (Trilogia Kauri, volumul 1) – Sarah Lark […]
Am citit vreo 200 de pagini. Si am o mare problema. Povestea se anunta frumoasa si m-a prins dar cum te-ai descurcat cu traducerea? Zici ca e facuta cu google translate. Sunt oripilata.
Traducerea este mai slabă. Dar și la In tara norului alb e la fel. Are atât de multe greșeli!
Minunată recenzia! Chiar îmi doream să aflu de ceva timp câteva informații legate de această carte și mă bucur că le-am găsit. Acum, o voi trece cu siguranță în lista mea de cărți pe care trebuie să le citesc!
Și eu va mulțumesc!!
Cu drag. Continuă ce faci, că faci bine şi tutuieşte-mă liniştită, suntem tineri ambii 🙂 spor!
Îți mulțumesc! 🙂
Un subiect captivant și o perspectivă foarte interesantă judecând după împletirea de love& history& drama din roman. Mi-a plăcut mult prezentarea, se simte până-n străfunduri cât de mult ți-a plăcut romanul… prezentările tale, în general, sunt frumos lucrate. Felicitări! M-ai convins din nou. Pun cartea pe listă 🙂
Va mulțumesc! Mi-a plăcut complexitatea pe care o ascunde în cuvinte simple. Este o autoare talentată!
Minunata recenzie!
Chiar eram curioasa sa aflu cum este cartea. Mă tentează si pe mine sa o citesc. Mersi pentru recomandare.
Este minunata!!!
Ai prezentat minunat aceasta carte, felicitari draga Anca! Se simte placerea lecturii iar o saga bine conturata cucereste cu usurinta inimile cititorilor.
Îți mulțumesc! Mi-a plăcut mult, mult!
Sună bine!
E foarte buna!
Mie mi-a plăcut tare, tare mult! Nu are cum sa nu te atingă stilul autoarei. Tare mi-ar placea sa ii dai o șansă.
Felicitări pentru recenzia extraordinară! ❤ Sună extraordinar de bine, plus că mă interesează subiectul. Mulțumesc din suflet pentru recomandare! ❤
Eu îți mulțumesc pentru vizită! E absoluta cartea asta. Nu as tăia, adaugă nimic.
Ti-as fi recunoscator daca mi te-ai adresa la pers.1 sg. Merci ! 🙂
Uit mereu ;)) dar tare mă bucuri cu prezenta ta. Uite că mi-a ieșit.
M-ai convins! Mă sperie tare numărul de pagini, dar trecem peste, căci povestea pare că mă va ajuta să uit tot ce nu este important! Recomandarea ta merge la suflet și sper ca atunci când o voi citi să-mi și vindece sufletul. Mulțumesc! Felicitări pentru modul cum ai trăit această carte!
Nici nu știu când am întors paginile. Nu știu când am ajuns la final. Îți mulțumesc!
Am parcurs cu drag recenzia superba realizata cu o pasiune impecabila care reflecta profunzimea implicarii tale emotional-sufleteste în aceasta lectura. Minunata prezentare ! Felicitari !
O duminica frumoasa, draga Anca !
Mulțumesc tare mult! Mereu îmi înseninați ziua. Mi-a plăcut foarte, foarte mult!
Se simte prin cuvintele tale cat de mult ti-a placut cartea! Felicitari!
Foarte, foarte mult. E foarte aproape de Spune-mi cine sunt.
Ai dreptate, si mie mi-au placut amandoua cartile.
Este. Mă așteptam și la mai mult, dar autoarea spune în postfață că s–au pierdut multe informații și că și ei au tendința de a se pune in lumina favorabila.
Deci fara canibalism, Haka, razboaiele alea ciudate intre triburi, etc. M-ar fascina detalii despre razboinicii astia cruzi.
Nu. Astea nu. Se fac câteva precizări, triburile menționate aici sunt pașnice.