Ascunsă printre stele sau ascunsă printre cărți? Printre cărți, desigur! Și să fiu și mai precisă, ascunsă printre rafturile Libris. Da, acolo cred că aș petrece vacanța ideală. Desigur, aș lua cu mine câțiva prieteni, o doză generoasă de cafea, niște pături pufoase și câteva lumânări parfumate. Deh, așa e când toamna se instalează în oraș.
Melanie Dobson mai are o carte tradusă la noi, carte pe care o și am acasă, dar se pare că am așteptat-o pe cea de-a doua pentru a face cunoștință cu autoarea. Ascunsă printre stele este o carte caldă, confortabilă și prietenoasă. Cu un stil plăcut de scriere și cu personaje ușor de iubit, m-a cucerit ușor și a ajuns să mi se lipească de suflet.

Ascunsă printre stele – o lecție despre curaj și dragoste
Mi-am tot promis mie că voi nota cărțile la ceva distanță după ce le termin de citit. Le notez ghidată de emoții și de stările pe care le-au trezit în sufletul meu. Uit de minusuri, de probleme și de întrebările rămase fără răspuns. Dar nu așa ar trebui notate? Nu ar trebui să lăsăm analiza rece pe mâna criticilor literari? Nu emoțiile ar trebui să fie scara principală de valori? Gata, mi-am scos acest gând din minte și voi nota ca și până acum. La cald. Imediat ce mai sunt vii zbaterile de aripi din suflet și emoțiile puternice în piept.
Dacă ar fi să mă iau după vocea critică din mintea mea, lustruită de alte lecturi și sute de povești, ar trebui să îi ofer acesteia vreo patru stele. Pentru că bănuiam direcția în care autoarea mânuia povestea. Pentru că Melanie Dobson a brodat un fundal mai slab nuanțat, a fixat niște ancore de care mai auzisem și cu altă ocazie și a lăsat personajele să trăiască printre ele. Dar i-am oferit cinci stele. Luminoase și galbene precum Steaua lui David. Aceeași stea care îi „înfunda” pe posesorii săi.
Trecut și prezent – dulce și amar
Nu știu dacă au fost numai coincidențe fericite sau pot deja să le cred reguli generale, dar când am o poveste cu două planuri temporale, povestea din trecut îmi place mai mult. Bineînțeles, prezentul are farmecul lui, dar trecutul are atât de multe secrete și atât de multe posibilități.
Callie Randall, proprietara unei librării, este un personaj extrem de dulce și de lipicios. Desigur, este ușor de iubit mai ales atunci când poartă pelerina roșie și șosetele speciale. Nu este vreo super eroină, nu vă alarmați. Este Povestitoarea, cea care dă glas poveștilor pentru copii.
Callie iubește copiii și cărțile, își adoră sora și nepoții. Citește pentru copii, trăiește pentru cărți, dar nu are timp pentru viața personală. De fapt, micile și marile înfrângeri personale o făcuseră să se refugieze în cărți. Viața îi oferise destule surprize neplăcute și prefera să rămână în zona de siguranță.
Numai că, într-o ediție veche a poveștii Bambi, Callie găsește o listă scrisă printre rândurile poveștii și numele unei femei. Găsise alte lucruri în cărți, avea chiar o secțiune specială pe blog unde le posta. Dar simțea o chemare către povestea Annikăi Knopf, cea care deținuse această carte. Și se pare că nu era singura interesată.
Annika Knopf – sacrificii din dragoste
Annika Knopf avea puține bucurii în viața sa. Rămăsese fără mamă, creștea urmărită de învinuirile propriului tată și avea grijă de conacul celor din familia Dornbach. Îl iubea în secret pe Max Dornbach, fiul angajatorilor săi, și se alimenta singură cu visuri de iubire și de fericire până la adânci bătrâneți.
Max era îndrăgostit de Luzia Weiss, o tânără evreică talentată. Dar nu dragostea pentru ea îl supunea la pericole. Max nu împărtășea visurile mărețe ale germanilor conduși de Fuhrer. Se opunea cu toată puterea sa și găsise propriul mod în care ar fi putut fi de ajutor. Max ascundea posesiunile prietenilor săi evrei. Germanii vânau bijuteriile și lucrurile de preț ale evreilor și Max voia să fie sigur că aceștia le puteau păstra departe de mâinile lacome.
Le transporta chiar sub ochii soldaților naziști. Desigur, nu exista cursă fără pericole, dar simțea că este dator să încerce să zădărnicească aceste planuri și să o țină departe pe Luzia de deportări. Dar Max are de înfruntat piedici multiple, ba chiar propria familie. Cum putea el să le explice dragostea și admirația pentru Luzia?
Ascunsă printre stele – prietenie și dragoste
Aș putea să le numesc coincidențe. Sau aș putea să le numesc încercările trecutului de a restabili adevărul. Sau șanse. Sau posibilități primite de la providență. Le pot numi oricum. Pentru că s-au împletit armonios cu micile răsturnări de situație manevrate de autoare. Pentru că mi-au oferit bucurie, emoție și speranță. Pentru că m-au făcut să lăcrimez și să răsuflu ușurată la final.
Dragostea are atâtea puteri! Și toate schimbă destine, într-un fel sau altul. Iar Ascunsă printe stele evidențiază asta. Din plin! Dacă am avut la un moment dat în gânduri dorința de mai mult, autoarea mi-a demonstrat că nu trebuia. Accentul nu a căzut pe fundalul istoric. Accentul a fost de la început îndreptat spre Annika, Max, Luzia și Callie. Cum? Descoperiți voi. Eu vă recomand cartea!
Ascunsă printre stele – Melanie Dobson – poate fi cumpărată de pe Libris.
-
- An aparitie: 2021
- Nr. pagini: 352
- Autor: Melanie Dobson
- Traducator: Dana Ciupe
- Format: 205 x 135 mm
- Editura: CASA CARTII
- Editie: Necartonata
- Titlu Original: Hidden Among the Stars
- Categoria: Literatura Universala