”Un roman fantasy cu o acțiune rafinată care le va încuraja pe fete să aibă încredere în forțele proprii. […] Această carte de debut magică trebuie dăruita tuturor fanilor Academiei prințeselor de Shannon Hale sau ai Tronului de cleștar de Sarah J. Maas.” School Library Journal

Ascensiunea este prima carte a seriei Destinul reginei și mă bucur tare mult că m-am lăsat vrăjită de coperta ei și de albastrul acela magnific! Nu am citit nici măcar o recenzie a cărții, nici măcar descrierea nu am vrut să o mai parcurg. Așa că, pot spune că această carte a fost o surpriză de la un capăt la altul. Nu sunt cititor cu ștate vechi în genul fantasy, pot spune că am început timid această fascinantă călătorie. Fantasy-ul este genul perfect pentru cei cu imaginația bogată, pentru cei care își doresc să exploreze tărâmuri noi și să rupă bariere. Multă vreme, din păcate, am crezut că acest gen este mai potrivit adolescenților și cred că am pierdut multe povești frumoase, dar am promis că voi recupera.

Ascensiunea
Ascensiunea

Ascensiunea este cartea pe care o recomand mai ales celor care vor să citească fantasy și se tem de toate elementele noi, elemente care uneori ne pot solicita foarte tare. A fost exact genul de carte în care eu iubesc să îmi pierd pașii. Cu un limbaj lejer, cu o scriitură extrem de atractivă și cu o poveste care înflorește sub ochii tăi, Ascensiunea nu are cum să te lase indiferent.

„Pasiunea este devoțiune necondiționată, este fervoare și agonie, este cumpătare și ardoare. Nu cunoaște margini și poate aparține unui bărbat sau unei femei, indiferent de clasa din care fac parte sau de statutul lor, indiferent care le este moștenirea. Pasiunea devine una cu bărbatul sau cu femeia, tot așa cum bărbatul sau femeia devin una cu pasiunea. Este o aducere la desăvârșire a priceperii și a trupului, un simbol al devotamentului, evlaviei și a faptelor unui om.”

Ascensiunea – când măștile cad, de partea cui rămâi?

Brienna Colbert este legătura dintre două regate diferite: Valenia și Maevana. În firea ei sunt reunite trăsăturile ambelor regate: pasiunea și curajul. Doar că nu își găsește locul niciunde. Este un copil din flori, crescută doar de bunicul ei, omul care refuză să îi spună cine îi este tată.

Brienna este primită la Casa Magnalia, o școală valeniană unde aspirantele (care erau numite ardene) sunt coordonate de profesori (ariali) în una dintre cele cinci pasiuni: dansul, muzica, artele plastice, cunoașterea și înțelepciunea. După cei șapte ani dedicați studiului, fetele sunt considerate maestre și sunt primite de niște Protectori, cei care care vor avea grijă de ele în viitor.

Brienna nu își găsește locul în Magnalia de la început. Pierde patru ani încercând să aprofundeze pasiunile, dar își găsește vocația la cursurile de Cunoaștere, sub îndrumarea Maestrului Cartier.

„Ca să devii o maestră a pasiunii, trebuie să îți controlezi perfect expresiile, să ai un aer degajat, să știi cât să tăinuiești și cât să lași să se vadă. Era ca și cum ai fi purtat o mască pentru a ascunde ceea ce exista în străfunduri, ce se ascundea dincolo de fațadă.”

Familia în care te naști sau familia care te acceptă?

Brienna nu este aleasă de niciun Protector în ziua absolvirii ei, dar asta nu este o surpriză. Cine ar fi vrut o ucenică care nu studiase o pasiune timp de șapte ani? Dar Văduva, conducătoarea casei Magnalia, îi oferă o șansă: să rămână pe perioada verii și să aștepte un Protector.

Brienna primise de la Maestrul Cartier o carte, Cartea Timpului. I se întâmpla ca să aibă un soi de viziuni, legate strâns de moștenirea ei maevană. Maevana și Valenia erau două regate diferite, conduse după legi distincte și clare. Valenia era condusă de un Rege, Maevana trebuia să fie mereu condusă de o Regină. Dar în urma unor comploturi politice, Maevana ajunge să fie condusă de un Rege rău și lacom. Ca să fie respectate regulile și Regina să ajungă pe tron, cei care rămăseseră fideli vechilor legi trebuiau să recupereze Codicilul Reginei, un act care dispăruse de multă vreme, sau Piatra Înserării, piatră care le conferea Reginelor o doză de Magie. Magia era una bună, cea potrivită pentru a menține ordinea și pacea.

„Alesese pentru mine Aviana, constelația care o însoțea veșnic pe a lui. Stelele sale, ca și acelea ale Verenei lui, semnificau curajul în vremuri întunecate, dar și triumful. Statornicia.”

Brienna are viziuni legate de Piatra Înserării. Și tocmai acesta este motivul pentru care ajunge în mijlocul unor uneltiri politice și a unor jocuri pe care m-am temut că nu le va înțelege pe deplin. Dar a fost o surpriză plăcută. Nu a fost vreo mironosiță care să plângă și să se vaite. a știut să își joace cărțile, a mințit cu eleganță și m-a uimit cu alegerile ei. Speram să aleagă cu inima, nu cu mintea. Dacă a făcut-o, aflați voi. Deși cred ca sunt ultima care a citit cartea și voi știți deja răspunsul.

Ascensiunea – lupta pentru putere

Nu are un fir narativ foarte complicat, nici nu știu câte răsturnări de situație pe centimetrul pătrat, dar are ceva al ei, ceva care te atrage și te vrăjește. Nu lipsesc nici laturile romanțate ale poveștii, dar pică la fix în această poveste, lucru pe care l-am apreciat foarte tare.

Ascensiunea chiar este o carte pe care v-o recomand cu tot dragul! Poate dacă vreți un fantasy light sau doar ceva diferit, poate dacă v-ați îndrăgostit și voi de copertă. Abia aștept să citesc și volumul doi! Și ce bine că apare și volumul trei! Nu prea mai stau bine la capitolul răbdare! 🙂

Ascensiunea a apărut la Leda Edge și poate fi cumpărată de aici. 

AUTOR(I): REBECCA ROSS

TIP COPERTĂ:FLEXICOVER

EDITURA:CORINT

AN APARIȚIE:2018

NUMĂR PAGINI:460

TRADUCERE:ALEXANDRA LIMONCU

2 COMENTARII

Lasă un răspuns