Artista henna sau cum ți se pune pata pe câte o carte. Viața cu pasiuni este o viață grea, nu-i așa? Te împiedici peste tot de tentații, dai curs vocii care susură în ureche: „vreau, vreau, vreau”. Mie mi se întâmplă întotdeauna și sunt un om slab, cedez ușor tentației. Dar cine mă poate condamna? Sunt sigură că sunt mulți oameni la fel de slabi pe aici. 🙂 Cititori, sunteți pe recepție, da?
„Absolut captivantă, de la primul capitol, la ultima pagină.“ REESE WITHERSPOON
Artista henna mi-a atras atenția încă de când prietenii de la Editura Nemira au anunțat-o. Și asta pentru că îmi aducea aminte de Taina povestitoarei, o carte care mi-a rămas în suflet.
Artista henna – cursa pentru eliberare
Lumea colorată a Indiei funcționează ca un magnet pentru mine. Mă atrage teribil și sunt întotdeauna fascinată de culoarea locală, de frumusețea ținutelor lor. Din păcate, cred că numai trăind pentru o vreme în mijlocul lor le înțelegi mai bine lumea. Obiceiurile, tradițiile, cultura… Nu sunt atât de ușor de descifrat și unele par de neînțeles pentru noi, cei care am crescut într-o lume plină de libertăți.
Din păcate, Artista henna mi-a lăsat goluri în suflet. Mă bucur de fiecare dată când dau peste o carte bună și sufletul meu este ca un deșert acum. Uscat și însetat. Vreau o carte bună, vreau o carte care să mă stoarcă de emoții până la ultimul por. Și mi-am pus toate bazele în aceasta, dar nu a fost să fie. Cred în happy-end, în soartă și în noroc. Dar nu cred că toate piesele cad întotdeauna în locul potrivit.
Dacă autoarea ar fi ales să se axeze mai mult pe viața de femeie căsătorită a lui Lakshmi, sunt sigură că povestea ar fi căpătat nuanțe mai puternice și trăiri mai vibrante. De acord cu cei care vor susține că autoarea a ales să privească din punctul de vedere al omului practic, cameleonic, obligat să găsească nișa perfectă pentru a se strecura prin viață și greutăți. Lumea este și a lor. A oamenilor care învață să se adapteze, să profite de fiecare șansă. Dar parcă a fost numai depsre asta. Despre porți deschise la momentele cele mai potrivite, despre oportunități și noroc.
Secrete și minciuni zidite pe nisip mișcător
Nu există loc de emoții în astfel de povești. Dar a lipsit un pic din dulceața aia pe care o aștept de la o autoare, a lipsit căldura pe care am așteptat ca povestea asta să mi-o aducă. M-am simțit prinsă între straturi de secrete, plecăciuni false și replici mincinoase. Fiecare știa pe pe puncte să apese și, în ciuda șireteniei lor, m-am prins mult prea repede de modul în care va evolua povestea.
„Convingătoare și emoționantă… O poveste despre cum se îmbină dorința de descoperire de sine cu nevoia de iubirea familiei.“ Publishers Weekly
Nu este ușor să fii femeie în India. Și mai greu a fost să fii femeie în India anilor ‘50. Tradițiile sunt juguri grele, cătușe care îți limitează mișcările și îți condamna existența. Lakshmi fusese obligată să se căsătorească, dar fusese suficient de inteligentă pentru a nu rămâne prizoniera unei căsătorii pline de ceartă și violență.
Din fericire, Lakshmi fuge în Jaipur și reușește să se întrețină singură. Apelând la leacurile învățate de la soacra sa și pictând mâinile și trupurile cu henna, tânăra femeie învățase să deschidă ușor ușile aristocraților. Era considerată inferioară pentru că le atingea tălpile picioarelor, dar era suficient de bună pentru a le cunoaște secretele și pentru a aranja căsătoriile potrivite.
Când trecutul te ajunge din urmă…
Lakshmi nu se iertase niciodată pentru că îi pusese pe părinții ei într-o situație delicată. Era inadmisibil pentru o femeie să fugă, să își elibereze viața de jugul tradițiilor. Construia o casă mare pentru a-i aduce pe părinții săi lângă ea, dar oare vor accepta să vină lângă fiica rătăcitoare?
Nu vin părinții, vine Radha, sora mai mică de care Lakshmi nici măcar nu știa. Și odată cu ea vine și soțul părăsit, atras de oportunitatea de a se răzbuna sau de a profita de norocul soției lui. Și nu este deloc un om ușor de dus de nas…
„Bogată în detalii, presărată cu gusturi și texturi exotice, Artista henna aruncă o privire indiscretă și fascinate în cultura indiană a anilor ‘50.“ Bookpage
Radha este un personaj pe care l-am acceptat cu greu. Alunecoasă, răutăcioasă, parcă anume venită pentru a-i da viața peste cap surorii sale mai mari. Am încercat să o plac, jur că am încercat, dar mi-a fost greu să îi găsesc locul aici.
Lakshmi merita să fie fericită, să își găsească liniștea și eliberarea, dar parcă îmi doream un alt fel de parcurs, alte evenimente și alte legături. Cum va păstra separate cele două versiuni ale sale? Clientele sale nu ar mai fi apreciat-o dacă ar ști adevărul despre ea și lumea nouă și-ar fi închis toate porțile pentru ea. Cum se va termina totul? Asta trebuie să descoperiți chiar voi!
Așa cum am spus mai sus, mă atrage culoarea locală și Alka Joshi a știut să o redea foarte bine, dar m-am simțit captivă între toate acele detalii mai puțin relevante. Consider că i-a lipsit un pic de emoție și de fluiditate. În rest, este o poveste plină cu elemente diferite și interesante. Mi-a plăcut atmosfera, mi-au plăcut unele personaje. Pe scurt, recomand!
Artista henna a apărut la Editura Nemira și poate fi comandată de aici.
An aparitie: 2021
Nr. pagini: 400
Titlu Original: The Henna Artist
Traducator: Adriana Voicu
[…] din Jaipur, continuarea bestsellerului internațional Artista henna, mi-a adus o poveste încântătoare, punctată de tradiții, mirosuri și arome. Nu știu dacă […]