Aripi de argint este continuarea poveștii din Colivia de aur. Și am sperat ca aceasta să schimbe un pic noul ton adoptat de Camilla Läckberg. Nu a fost să fie, dar mai am o speranță. Lucrurile au rămas un pic suspendate, noi întrebări și-au făcut loc și un nou scenariu s-a născut din ultimul rând. Așadar, sunt convinsă că mai urmează cel puțin o carte după acestea.
„Puternic și perfect alcătuit. Părea că răzbunarea unei femei nu putea fi mai necruţătoare, însă «noua» Camilla Läckberg continuă să ne ia prin surprindere.” – Bohuslänningen
Camilla Läckberg m-a cucerit iremediabil cu cealaltă serie apărută la Editura Trei. Genul crime/polițist i se potrivește cel mai bine (în viziunea mea cel puțin). Am considerat că această serie nouă este mai aproape de sufletul autoarei pentru că ea este cunoscută pentru acțiunile sale în diminuarea diferențelor dintre femei și bărbați. Este una dintre fondatoarele Invest in her, o companie de investiții care susține antreprenoriatul feminin. Cred că de aici s-a inspirat pentru viața lui Faye. Și aș fi preferat să rămână mai aproape de realitate, ca să zic așa.
Răzbunarea e dulce. Dar e necesară?
Îmi plac femeile puternice și cred în echilibrul dintre sexe. Nu cred în limite clare și nici în treburile permise unui bărbat și unei femei. Înțeleg dorința autoarei de a demonstra că o femeie poate fi puternică, mult mai puternică după ce unele lucruri se abat asupra vieții sale. Dar parcursul lui Faye este greu de crezut. Dacă autoarea s-ar fi concentrat doar pe succesul din planul profesional, lucrurile ar fi fost mai ușor de acceptat.
Faye distruge, Faye se răzbună, Faye minte și rămâne deasupra. Poate fi credibil o dată, de două, de trei ori. Are bani pentru a face aproape tot ce își dorește. Dar nu mai are limite. Și mi se pare că linia dintre o femeie de admirat și una de condamnat a devenit extrem de fragilă pentru ea. Nu mi-a plăcut Faye. Acum nu mi-a plăcut aproape deloc. A căzut într-o buclă a promiscuității, a vulgarului și a deciziilor mânate de mândrie și orgolii nedemne de așa personaj.
„Nu folosește la nimic să ai atâția bani încât să-i lași pe toți muți, dacă nu ești în stare să le astupi gura celor care vorbesc prostii, spuse ea.”
De gustibus…
„E tipic pentru femei, se gândi Faye, să se subaprecieze, să nu-și conștientizeze propria valoare. Așa am fost crescute. Asta ne-a învățat lumea. Și lumea este condusă de bărbați care au de câștigat din faptul că noi ne apropiem propria valoare raportându-ne la ei.”
Nu cred că ar fi putut Camilla Läckberg să scrie manualul femeilor independente. Dar aș fi vrut să fie alta direcția poveștilor sale. O femeie puternică este cea care luptă, care se reinventează, care își alege singură drumul. Nu cred că o femeie este mai puternică după ce face sex în trei. Și după ce alege ea cum, ce și pe cine să împartă.
Concentrată atât de mult pe Faye, autoarea pierde parcă frâiele propriei povești. Este totul previzibil, cărțile sunt parcă anume lăsate cu fața în sus și cititorul așteaptă doar să ajungă la final. Sinceră să fiu, puțin a lipsit să nu abandonez cartea. Dar am vrut să văd cum reușește, din nou, Faye să păcălească autoritățile. Și o polițistă (nu putea să nu fie o femeie și aici) insistentă este eliminată din joc extrem de ușor. Mituită. Dacă femeia este puternică, de ce a renunțat polițista la anchetă? Doar pentru că vinovata era o femeie? A vrut să sublinieze complicitatea feminină? Neinspirată mișcare.
Aripi de argint – toate relele se întâmplă numai ei
De acord, unele dintre cele mai urâte lucruri din lumea asta li se întâmplă femeilor. Unii bărbați nu ajung să fie pedepsiți niciodată pentru ororile lor. Așa ajung unele femei să se răzbune, să plătească după legea talionului. Dar șterge asta rana lor? Nu știu. Nu sunt în măsură să deschid acest subiect. Dar autoarea a căscat această cutie a Pandorei și a scos de acolo toate relele lumii și le-a aruncat asupra lui Faye. A, dacă voia să arate că un copil abuzat, plin de traume și debusolat alege anume un bărbat cu potențial de abuzator (știu că are această pornire un nume în psihologie), atunci trebuia să insiste mai mult pe partea emoțională a lui Faye.
Nu știu, eu așa am simțit. Am fost dezamăgită de aceste două povești. Autoarea le întinde la extrem marginile și totul devine previzibil, extrem de periculos și de greu de crezut. Rămân la Camilla Läckberg, cea care scrie romane crime ca nimeni alta. Aripi de argint este doar o apăsare pe care mi-am luat-o de pe suflet.
Aripi de argint a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de aici.
Autor: Camilla Läckberg
Nr. de pagini: 352
Titlul original: Vingar av silver
Limba originală: suedeză
Traducere de: Mădălina Grosoiu
Anul apariţiei: 2021