Apartamentul din Paris ascunde secrete și ține bine ferecate niște legături pe care nu le poți anticipa la prima vedere. Câte minciuni și câți mincinoși se pot ascunde în această clădire? Stau acolo toți, adunați ca-n niște sertărașe, unii peste alții, încolăciți peste un cuib de minciuni și aparențe. Cineva, exact ca la o vizionare de apartamente, vine și se infiltrează în intimitatea aparent închegată, dar la fel de fragilă precum o gheață subțire.

„Străzile Parisului nu au arătat niciodată mai întunecate, mai opulente sau mai sinistre decât în noul roman fabulos de întortocheat al lui Lucy Foley.” – Ruth Ware, scriitoare

O prezență agreabilă devine un spin în coaste și cineva (sau toți ceilalți locuitorii?) o vor dori îndepărtată, lăsată pe dinafară ușii pe care iubesc să o țină bine încuiată.

Apartamentul din Paris
Apartamentul din Paris

Apartamentul din Paris – tărâmul blestemat al minciunilor

Apartamentul din Paris ne-a „găzduit” luna asta pe noi, cei care venim mereu pentru a vă recomanda cărți și autori, pentru a putea desfășura cel mai nou blog tour Crime Club. Lucy Foley ne-a mai pus în trecut pe Lista de invitați și ne-a dus și la Petrecerea de vânătoare. Acum, păstrând cumva același tipar, ne înmânează o cheie și ne îndeamnă să dezlegăm misterul.

Spațiul restrâns și numărul mic de personaje devin lumânările în lumină cărora noi, cititorii răbdători și aventuroși, descifrăm lumea și misterul împletit printre rânduri. Dacă mă întrebați pe mine despre „rețeta” cărților lui Lucy Foley, o să vreau să vă spun că nu mă deranjează să schimb un pic locația, numele persoanelor și o idee, două pe alocuri. Apartamentul din Paris e o poveste pe care o poți strecura oricând în programul tău. Este o poveste care poate fi suficient de interesantă și de intrigantă.

Nu este vreun roman de referință, nici nu rămâne unul la care să raportez toate lecturile viitoare. Dar mi-a plăcut. L-am parcurs ușor, fără să încerc să anticipez mișcări, minciuni și legături. E drept, nu m-am putut abține pe toată perioada lecturii și m-am grăbit de câteva ori să subliniez ceea ce era deja evident. M-am mai și supărat pe alocuri. Dar nu așa e cu aceste cărți? Te storc de puteri, de întrebări, de răbdare.

Apartamentul din Paris – minciuni, mincinoși și pasaje secrete

Există oameni ca Ben în viața reală. Sunt oameni fermecători, plini de carismă, seducători și cu replici inteligente. Unii, puțini la număr, își poartă acest farmec precum hainele obișnuite, de zi cu zi. Nu sunt conștienți de puterea calităților lor și nu le folosesc niciodată pe acestea în scopuri mai puțin ortodoxe. Însă există și oameni care folosesc aceste calități în favoarea lor, le mânuiesc, le cizelează și le transforma în arme tăioase.

„Apartamentul din Paris m-a cucerit. Un amestec de Emily in Paris cu Rear Window și un final absolut remarcabil.” – Vulture

Ben este carismatic și atent la nevoile celorlalți. Viața nu fusese foarte generoasă cu el în copilăria lui, însă destinul i se schimbase imediat ce fusese adoptat de o nouă familie. Sora lui, micuța și inadaptata Jess, nu avusese parte de aceeași soartă și asta echivala cu tone de frustrări, întrebări, neputințe și gânduri pline de reproș. Acum, când sunt deja adulți și stăpâni pe propria viață, cei doi primesc șansa de a-și repara relația. Însă, chiar înainte ca Jess să ajungă în Paris, acolo unde locuia acum Ben, acesta nu-i mai răspunde la telefon și întrebările încep să răsară în mintea fetei.

Crimă sau planuri bine puse la punct?

Jess reușește să intre în apartamentul lui Ben și simte de îndată că lucrurile nu sunt în regulă. Actele lui Ben sunt în apartament, cheile scuterului Vespa la fel. Nimeni nu l-a văzut în ultimele ore și mesajele ei rămân fără răspuns. Cum poate să dispară un om de sub ochii atâtor „vecini”? Dacă plecase să scrie un articol, lucrurile aveau să se rezolve de la sine. Dar Jess simțea că lui Ben i se întâmplase ceva. Și sentimentul se acutizează atunci când îi devine tot mai clar că nu este dorită în această clădire de locuințe, că oamenii nu sunt ceea ce par la prima vedere și că minciunile colcăie aici mai mult decât niște pui de șarpe în cuibul lor.

Cine să dețină cheia: mondena, amabilul, portăreasa, alcoolicul, fata în pragul colapsului sau oaspetele nedorit?

Toți sunt vecini, toți sunt suspecți. Și fiecare are câte un secret de nedezvăluit… iar toate se leagă puțin de Ben. Fusese el bățul care agitase cuibul de viespi? Fusese îndepărtat pentru a nu atrage și mai mult atenția asupra celor din clădirea de pe Rue des Amants?

Apartamentul din Paris – adevărul iese întotdeauna la iveală

Apartamentul din Paris este o lectură plină de umbre, minciuni și secrete. Personajele sunt la fel de întunecate precum nopțile din Paris, murdare și atente la tot ce se întâmplă în jurul lor. Există aici un joc al manipulării, joc trecut prin mâinile mai multor persoane.

Deși credeam că sunt pregătită pentru orice, pentru final nu am fost deloc, să știți. A fost ca un duș cu apă rece, fix atunci când mă așteptam mai puțin. M-am bucurat de „cheia” primită și de faptul că mi s-a permis să trag cu ochiul în spatele aparențelor.

Dacă sunteți curioși, cartea o găsiți la Editura Trei, chiar aici.

Alte păreri despre carte puteți citi pe Literatura pe tocuri, Ciobanul de azi, Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Falled, Fata cu cartea, Citește-mi-l; Analogii, Antologii.

Autor: Lucy Foley

Nr. de pagini: 432

Titlu original: The Paris Apartment

Limba originală: engleză

Traducere de Ioana Văcărescu

Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă

Anul apariției: 2023

Lasă un răspuns