Anatomie. O poveste de iubire – și câteva zile în care mi-am lăsat toate gândurile deoparte, m-am bucurat de poveste și m-am lăsat purtată de farmecul vremurilor de altă dată.

„Romanul magic al lui Schwartz este în același timp captivant și delicat, iar intriga complexă te prinde, pe măsură ce încerci să dezlegi misterul. Nu ezită nici la caracterizări, nici la acțiune, răspândind indicii cu o mână sigură și atentă. Până la urmă, aceasta este povestea anatomiei inimii omenești.” – Booklist

Nici nu știți cât de sceptică am fost în legătură cu această carte. Mi-o doream, desigur. Dar nu înțelegeam de ce. Simțeam că trebuie să ajungă la mine și simțeam că trebui să o citesc repede, înaintea celor din turnul ce amenință să se prăbușească. Și totuși…

Anatomie. O poveste de iubire
Anatomie. O poveste de iubire

Dacă mă știți deja, literar vorbind, atunci știți că eu am nevoie de o anumită stare pentru poveștile încadrate în categoria young adult. Nu știu, simt că nu mă mai regăsesc printre problemele lor, că mă învârt în cercul fata bună – băiat rău (și viceversa). Simt că vreau mai mult, că vreau să îmi fie zguduite emoțiile și întors pe dos sufletul.

A reușit cartea asta să mă convingă?

Da, categoric! Și a fost un soi de plăcere vinovată amestecată cu un sentiment de ușurare, de eliberare. Îmi doream să aflu povestea de iubire, dar mă temeam că voi înainta greu, că nu îmi va fi pe plac. Și, pe măsură ce întorceam paginile, m-am trezit atrasă tot mai mult în vâltoarea evenimentelor, cucerită iremediabil de personaje, de locație și de poveste.

„Diabolic de încântătoare. O poveste de dragoste, un mystery cu crime și un roman horror, legate la un loc cu fire macabre.” – Maureen Johnson, autoarea seriei Stevie Bell

Ce să mai, Hazel și Jack și-au făcut loc în sufletul meu și nu am iertat autoarea pentru dulcele-amar din final. Și, după cum v-am spus și în filmuleț (pentru cine l-a văzut), nu am putut să trec peste combinația aia de alchimie din final. Preferam să rămână autoarea pe aceeași tușă reală, să păstreze veridicul și frumosul din poveste.

Trebuie să spun că mi-a fost greu la început. Și asta pentru că, oricât de curajoasă și de mare anchetatoare mă dau eu, așa mă tem de unele chestii! Cum să te simți confortabil printre recuperatori de cadavre, profanare de morminte, disecții și descrieri fidele ale operațiilor și organelor?

O poveste despre curaj

Anatomie este o poveste de iubire, dar este și o poveste despre curaj, despre compromis, sacrificii și visuri puternice. Autoarea a făcut o mișcare inteligentă când a ales să își plaseze acțiunea atât de înapoi în timp, într-o lume în care femeilor le era cel mai greu. Singurele lor obligații erau ținutele somptuoase, căsătoriile profitabile și aducerea pe lume a moștenitorilor.

Dar au existat femei care au îndrăznit să viseze, femei care au vrut să reușească în lumea bărbaților, să facă exact ceea ce își doresc. Hazel este una dintre aceste femei. Și, ah! Cât de ușor mi-a fost până la un punct să cred că a existat o Hazel, o fată care își dorea cel mai tare să devină medic și să facă propriile alegeri.

Hazel are o căsătorie aranjată de familie și trăiește cu groază fiecare gând care se îndreaptă spre viitorul cu Bernard. Nimeni nu știe că ea se hrănește cu informațiile pe care le ia din cărțile tatălui său, că visează să fie chirurg și că își petrece timpul disecând și analizând.

O șansă, numai una…

Cartea ei de căpătâi era o carte scrisă de doctorul Beecham, cunoscut deja pentru acțiunile sale inovatoare. Hazel știa că nu are nicio șansă în fața regulilor și etichetelor societății, dar tot îi răsfoia scrierile doctorului și nu renunța deloc la speranță. Și șansa ei se ivește pe neașteptate… Numai că șansa își cere prețul. Și nu este deloc unul mic.

Hazel luptă, mânată de dorința de a reuși și de a-și îndeplini cel mai mare vis. În goana asta a ei către un nou statut, Hazel nu are mulți aliați și va fi obligată să îi mintă pe oamenii din jurul său. Dar acestea erau mici sacrificii pentru cel mai mare vis. Numai că, pe nesimțite și nevăzute, Hazel își pierde inima. Se îndrăgostește și vede altfel rolul acestui organ atât de important.

Anatomie. O poveste de iubire sau o poveste despre iubire?

Desigur, Hazel nu se lasă distrasă de la misiunea sa specială. Ba mai mult, tânăra speră să găsească leacul pentru febra romană, boala care colinda și golea străzile. Era posibil?

„Necuviincioasă, inteligentă și isteață, Dana Schwartz e unul dintre cei mai străluciți tineri scriitori din noua generație.” – Neil Gaiman

Pe Hazel o așteaptă o călătorie grea și m-am temut pentru ea. Habar nu avea cât de adânci erau dedesubturile lumii în care dorea să pășească.

Anatomie a apărut la Editura Trei și poate fi comandată de aici. O recomand cu tot dragul!

Autor: Dana Schwartz

Nr. de pagini: 352

Titlul original: Anatomy: A Love Story

Limba originală: engleză

Traducere de: Mihaela Apetrei

Anul apariţiei: 2022

Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă

 

 

Lasă un răspuns