Recenzii

Amor la Paris – Juliette Sobanet, Editura Leda ***Recenzie

” Acest roman de debut, amuzant și alert, este genul de carte în care te cufunzi la sfârșitul zilei, cu un pahar de vin în mână, uitând de toți și de toate.” Sophie Moss 

 

amor

 

În zilele călduroase de vară avem nevoie de cărți ușoare, de povești dulci-amărui de dragoste, de zâmbete și de bună dispoziție. Iar dacă dăm peste toate astea într-o carte…e perfect! Când am citit descrierea de pe spate nu mă așteptam la o carte plină de faze amuzante, de lecții de viață și de femei puternice în ciuda sufletelor lor rănite. Am crezut că va fi o lectură ușoară, o poveste numai bună de frunzărit în după amiezile somnoroase, dar la final am tras câteva concluzii care ar putea să mă ajute la un moment dat, concluzii care ar sublinia încă o dată ideea mea dintr-un articol postat acum câteva zile: pierdem multe lucruri în goana noastră, pierdem și mai multe în amăgirile în care ne lăsăm învăluiți de noi înșine sau de alții.

 

” Prietenii adevărați sunt cum e ciocolata – mereu la îndemână atunci când ai nevoie de ei și rareori capabili să te dezamăgească. ”

 
Charlotte Summers avea 25 de ani, era tânără și plină de viață și gata să își trăiască cel mai mare vis al său. Era îndrăgostită, urmă să se mute la Paris cu logodnicul său și avea să studieze la Sorbona, lucru pentru care se pregătise încă de când terminase colegiul.
Renunțase la slujba de profesoară de franceză și de traducătoare și era pregătită să înceapă o nouă viață. Doar că un mesaj și apariția unei roșcate dau peste cap toate planurile ei. Charlotte cumpără o șampanie și merge la biroul logodnicului său pentru a-i face o surpriză, dar surpriza o va primi chiar ea! Pentru că Jeff lipsea din birou, Charlotte se loghează pentru a-și verifica mailurile, însă vede pe ecran și un mesaj din partea unei femei pe nume Brooke, o roșcată voluptuoasă.
Alarmată de intimitatea care răzbătea din mesajul femeii, Charlotte se dă drept Jeff și intră în conversație. Află că logodnicul ei avea profiluri pe trei conturi de socializare, că ieșea de o lună de zile cu Brooke, că ședințele și orele prelungite de stat la birou erau de fapt paravanul perfect pentru întâlnirile clandestine.
Rănită și dezamăgită își strigă toate nemulțumirile lui Jeff, apoi pleacă fără nici un cuvânt. În casa prietenei sale cele mai bune, Katie, Charlotte își revizuiește un pic opțiunile și decide să își urmeze visul și să plece de una singură la Paris. Nu mai înainte de a transfera în contul ei cei 10.000 de dolari pe care îi adunaseră într-un cont comun pentru rochia perfectă de mireasă.
Avea să studieze la Sorbona, va lua note mari și dacă totul va merge bine, va primi o recomandare din partea unei Madame Rousseau, al cărui cuvânt valora tare mult și va obține o slujbă perfectă! Suna bine, nu? Dar mai întâi trebuia să învețe cum să treacă peste despărțirea de Jeff, cum să nu se mai agațe de amintirile legate de el și de ce ar fi fost dacă.
O dată ajunsă în Orașul Iubirii, Charlotte schimbă numele blogului pe care îl crease inițial pentru a împărtăși aventurile ei pariziene alături de Jeff. Amor la Paris, Ghidul fetelor deștepte care se comportă ca bărbații în Orașul iubirii, era un blog anonim pe care ea avea să posteze toate aventurile ei amoroase și sfaturi pentru femeile rănite de bărbați insensibili.
Pe holul căminului studențesc în care locuia îl cunoaște pe Luc, un francez arătos care studia pentru a fi profesor. Luc era prietenos și o invită în oraș pentru o seară între prieteni. Charlotte era hotărâtă să nu se mai implice în nicio relație sentimentală și să trăiască superficial. Se arunca în brațele oricărui bărbat, trăia nopți pline de pasiune fără să pună vreun strop de suflet.
Luc îi oferise și el momente pline de pasiune, însă exista un zid peste care Charlotte nu putea trece. Luc era tandru și afectuos, dar primea niște telefoane ciudate care îl făcea să se îndepărteze și care ridicau multe semne de întrebare. La un moment dat, Luc a vrut să lămurească acest aspect dar Charlotte a refuzat vehement. Mi-ar fi plăcut să insiste mai mult Luc, dar probabil acțiunea ulterioară nu ar mai fi fost aceeași.
Prinsă între viața reală și sfaturile de pe blog, Charlotte cade victima propriilor idei. Nu mai acorda importanță nici prietenilor, nici oamenilor și nici studiilor sale.

Era de-ajuns superficialitatea? Era suficient să fugă de dragoste și să își închida sufletul?

Mai putea avea încredere în Jeff? Putea să reînvie trecutul?

Cu ochii sufletului închiși, Charlotte trecea în viteză peste toate lucrurile care contau cu adevărat. Se agăța cu ardoare de banalități, se lăsa cucerită prea ușor, uitând să aprecieze oamenii care o accepatu și care erau capabili să îi refacă sufletul rănit, dar ea nu era pregătită să lase masca superficialității să cadă.
Mi-a plăcut cartea, este potrivită pentru relaxare și pentru zilele de vară. Este o poveste cu răsturnări de situații, cu dragoste și greșeli din dragoste, cu aventuri de-o vară și cu prieteni minunați!
 
Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Corint, cărora le mulțumesc tare mult pentru exemplarul oferit!
12191624_921948034565677_9005455948702566962_n

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *