Am înțeles abia acum de ce Mary Higgins Clark este supranumită ”regina suspansului”. Pe tot parcursul cărții am tot avut impresia că se joacă bine cu nervii mei. Cu cât știam mai mult cu atât știam mai puțin. Mi-am făcut scenarii, mi-am pus pardesiul și pălăriuța a la Sherlock Holmes si i-am trecut pe toți sub lupă. Toți aveau mobilul crimei, toți păreau suspecți, dar nu reușeam să îl găsesc pe făptaș. Halal detectiv mai sunt…
”Având o intrigă complexă, desfășurată în permanență la limita dintre realitate și vis, dintre tărâmul conștientului și cel al inconștientului, povestea ne prilejuiește întâlnirea cu personaje excepționale de a căror evoluție depinde dezlegarea misterului mai multor crime adăpostite de umbra trecutului.”
Peter Carrington era un personaj controversat. De douăzeci și doi de ani atrăsese atenția jurnaliștilor și a Poliției dar nu existau dovezi pentru a fi pus sub acuzare. Peter făcea parte dintr-o familie de afaceriști care învârtea niște sume enorme. Erau oricum sub lupa presei datorită conacului impunător în care locuiau (despre care se știa că fusese dărâmat în Tara Galilor și reconstruit bucată cu bucată în Englewood, păstrându-se chiar și capela secretă din interiorul său).
La un dineu organizat de mama lui vitregă, Elaine, pe domeniul Carrington, Peter fusese ultima persoana care o văzuse în viață pe Susan Althorp, o tânără de 19 ani. Susan era fiica ambasadorului Althorp. Fata rămăsese la petrecere până la miezul nopții, apoi se întorsese acasă și iși salutase părinții, dar este dată dispărută după ce mama ei constată că fata nu își petrecuse noaptea acasă.
Ancheta îl vizează pe Peter, dar nu sunt adunate suficiente dovezi pentru o condamnare. Câțiva ani mai târziu Peter se căsătorește cu Grace. Timp de 8 ani de zile asistase neputincios la sarcinile pierdute ale soției sale pe fondul alcoolismului. Grace era însărcinată din nou în șapte luni și jumătate când este găsită plutind în piscina casei cu fața în jos. Cu o seara înainte Peter îi smulsese paharul cu vodcă din mână în fața invitaților din casa lor. Bineînțeles că suspiciunile planează din nou asupra lui și viața lui începe să se dărâme treptat.
Kathryn Lansing, Kay, era bibliotecară și făcea orice pentru a-și promova pasiunea. Pentru că organiza o acțiune caritabilă și avea nevoie de o locație spectaculoasă, Kay apelează la Peter Carrington pentru a le pune la dispoziție faimosul conac. Kay avusese 6 ani când vizitase prima oară conacul și căzuse pradă curiozității sale. Intrigată de capela secretă, Kay se furișează în casă pentru a o vizita. Acolo este martorul unei discuții dintre o femeie și un bărbat care se amenințau și șantajau reciproc. Nu spune nimănui nimic pentru a nu fi certată, dar habar nu are că peste 22 de ani scena aceasta va face lumină în cazul anchetelor crimelor care zguduiseră linștea conacului.
Kay se îndrăgostește de Peter și se căsătorește ulterior cu acesta, ba chiar crede și îi susține nevinovăția acestuia chiar și atunci când cadavrul lui Susan este descoperit lângă gardul proprietății lor. Tatăl lui Kay era peisagistul care se ocupase o bună perioadă de grădinile Carrington dar fusese concediat. O lună mai târziu dispare și toată lumea crede că s-a sinucis, însă corpul nu îi fusese niciodată găsit. Kay rămăsese încă de atunci în grija bunicii materne și nu îl iertase în tot acesti timp pentru că o lăsase singură la o vârstă fragedă.
Acum cadavrul tatălui ei fusese descoperit în grădina conacului Carrington și toată ancheta explodează, soldându-se cu arestarea lui Peter. Armata de avocați nu putea lupta cu noianul de dovezi care se tot aduna, și mai ales nu puteau ține piept lui Greco, un detectiv hotărât care voia să pună toate piesele cap la cap pentru a descoperi adevărul.
Peter suferea de somnambulism și în timpul acestor peripeții nocturne se comporta ciudat prin grădina sau prin preajma piscinei. Putea fi el criminalul fără să fi știut?
Cine era ucigașul și cine îi fusese complice? Exista vreo legătură între cele trei morți?
Mi-a plăcut tare mult cartea și pot să vă spun că autoarea a știut să mă țină atentă și conectată la povestea pe care a țesut-o atât de interesant. Toate personajele mi-au trezit suspiciuni la un moment dat și le-aș fi supus pe toatem pe rând, unui detector de minciuni. Mai ales că pe măsură ce înaintam în poveste aflam mult mai multe umbre ale trecutului. În primele pagini am fost alertată de numărul mare de personaje. Mă gândeam că vot fi greu de reținut și eram curioasă să le descopăr rolul în poveste. Vă jur că toți au locul lor iar prezența acestora va face misterul mult mai greu de dezvăluit.
Pe Kay am admirat-o încă de la primele rânduri numai pentru că era bibliotecară, dar mai apoi m-a cucerit prin curajul și devotamentul de care a dat dovadă. Deși a avut la un moment dat unele îndoieli, a crezut mai mult în soțul ei și în dragostea ce i-o purta. Era o luptă grea pe care o purtau împotriva tuturor. Cine va câștiga?
Fusese folosită sau fusese iubită?
Le mulțumesc tare mult celor de la Târgul cărții pentru exemplarul oferit!! Dacă sunteți în căutare de titluri bune la prețuri mici, eu vă invit să aruncați o privire pe site pentru că zilele acestea sunt lichidări de stoc!!
Cartea o puteți găsi chiar aici la un preț super bun!
[…] 2. Amintiri periculoase – Mary Higgins Clark […]
Îmi place cum scrie autoarea, dar aceasta carte nu am citit-o încă. Felicitări Anca!
:)) pai nu ma puteam concentra deloc
Mary Higgins Clark este una dintre scriitoarele mele preferate, iar acest roman este încă necitit… Felicitări pentru recenzia minunată! <3
Iti multumesc mult! Parca mi s-a facut „pofta” de mainmulte cărți semnate de ea 🙂
Mai multe ‘