”Amintirea unui trandafir„ este volumul doi din Seria Secretul trandafirului. Despre primul volum, Al doisprezecelea ceas, v-am povestit aici. 

Mi-a fost teamă atunci când am început să citesc acest volum. Teamă pentru că am crezut că nu mă voi reconecta usor cu personajele. S-a dovedit a fi o teamă nefondată. Mi-a fost ușor să îmi aduc aminte de ei. De parcă timpul se oprise în seara balului și ei mă așteptaseră să revin.

Baronul Dortmann își pusese domeniul la dispoziția celor care aveau nevoie de ajutor. Ruta Trandafirului, după cum o botezase chiar baronul, era ruta de scăpare pentru evreii asupriți de doctrinele naziste. Din păcate, baronul este denunțat și fiica și soția acestuia sunt ajutate să ajungă în Elveția. Așa se termina volumul unu și eu eram tare curioasă să văd ce urma să se întâmple…

Amintirea unui trandafir
Amintirea unui trandafir

Amintirea unui trandafir – lupta pentru dragoste

Gustav Von Schmundt, același tânăr pentru care am simțit o antipatie puternică în timpul lecturării primului volum, nu se dezminte nici în romanul de față. Gustav este același om plin de cruzime, mânat de interesele proprii, orgolios și tăios. El este vinovatul pentru lunga carceră a baronului Dortmann. Se folosește de poziția și relațiile sale pentru a acoperi urmele baronului. Îl mută dintr-o închisoare în alta, îl supune unor torturi de neimaginat. Motivul? Vrea să afle unde este Sabina Dortmann, tânăra pe care o curtase mulți ani și care îi refuzase propunerea în căsătorie. Sabina ar fi venit la pachet cu domeniul Dortmann, domeniu pe care Gustav visa să îl conducă.

Din fericire, Sabina reușise să își șteargă urmele, și pentru o perioadă de șaptesprezece ani, cruzimea lui nu o mai atinsese. Cu toate astea, viața ei nu fusese una comodă. Își pierduse mama și nu știa nimic despre tatăl ei. Taote pistele se loveau de un zid de nepătruns. Singura consolare a Sabinei era faptul că reușise să continue Ruta Trandafirului. Nu mai conducea familii de evrei, dar căuta probe și dovezi despre ceea ce le făcuseră naziștii. Nu se dădea în lături de la nimic. Obosise să ducă viața aceasta dublă, dar simțea că asta este chemarea ei, că numai lucrul acesta o ajuta să se simtă împlinită.

Șaptesprezece ani. Am fost tentată să cred că patina timpului acoperise urmele oamenilor și înlăturase sentimente vechi. Dar m-am înșelat. Sabina se reîntâlnește după atâta amar de vreme cu Mathew, tânărul american care îi furase inima pe domeniul tatălui ei. Nu îl uitase niciodată, dar nu îndrzănise să spere că se vor revedea cândva. Cum viața ne rezervă întotdeauna surprize, Mathew apare întâmplător în viața ei și îi readuce Sabinei aminte despre ceea ce înseamnă o viață lipsită de griji.

Amintirea unui trandafir – când trecutul te ajunge din urmă

Pentru câteva zile, Sabina se lasă pierdută în micile gesturi pe care Mathew le face pentru ea. Nu îi era ușor să nu fie sinceră cu omul care ajunsese să însemne atât de mult pentru ea, dar nu era gata să dea toate cărțile pe față. Ceva îi spunea că el o putea ajuta, mai ales că avea o poziție bună în cabinetul președintelui Kennedy.

Din nefericire, trecutul nu este gata să își retragă tentaculele. Gustav era înnebunit să o găsească pe Sabina și simțurile sale îi spuneau că este mai aproape ca niciodată. El este cel care va amenința fericirea Sabinei și cel care aruncă umbrele peste viața ei. Finalul mi-a dat ceva emoții. Nici nu am știut când am întors paginile, eram prea concentrată pentru a afla deznodământul. Recunosc faptul că m-am temut, mă gândeam că voi avea surpriza, mai ales că mai urmează două volume. Știți deja cum stă treaba cu seriile, răbdarea nu este punctul forte al cititorului. Din fericire, autorul a optat pentru un final rotund, unul pe placul meu.

Vor putea Sabina și Mathew să țină piept cruzimii lui Gustav? Câte obstacole vor mai avea de trecut până la aflarea adevărului?

Spre deosebire de primul roman, acesta mi-a plăcut mai mult. Este mult mai emoționant, mai alert și cadrele sunt mult mai bine împletite. Sabina a ajuns exact așa cum mi-am imaginat: o tânără demnă, cerebrală și empatică. Mathew a fost o surpriză. S-a transformat din Toma Necredinciosul într-un om aplecat spre nevoile celor din jurul său. Mi-a plăcut mult ambiția și determinarea lui, dar și micile gesturi romantice care izvorau din dragostea pentru Sabina. Dacă vă iese această serie în cale, nu o ocoliți. Are o poveste frumoasă, chiar dacă se mai împiedică pe alocuri.

Romanul a apărut la Editura Casa Cărții și poate fi cumpărat de aici. 

Număr pagini – 578

Traducere – Mihaela Tocuț

Michael Phillips este autorul a peste o sută de cărţi de ficţiune și non-ficţiune. Operele sale s-au vândut în peste șase milioane de exemplare. Michael locuiește împreună cu soţia sa, Judy, în Eureka, California.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns