Alegerea, cartea întâi din seria Alegerea – Kiera Cass sau cum să te relaxezi? Sau cum să fii surprins de o distopie scrisă aproape ca un basm atipic? Sau cum să îndrăgești o carte care, teoretic, nu are nicio șansă să te surprindă. 

Să fie povestea de vină? Să fie stilul? Să fie starea mea? Nu știu ce a fost, dar cartea asta mi s-a infiltrat pe sub piele. Nu e o carte scrisă în nu știu ce mod, nu este un subiect extraordinar, nu este vorba de nu știu câtă acțiune sau nu știu ce dedesubturi. Dar cu toate acestea, cartea asta mi-a plăcut. Mi-a plăcut neașteptat de mult. este simplă, relaxantă și te eliberează de stres instant. 

20180221_081248.jpg

Dacă ar trebuie să spun pe scurt despre ea, aș spune așa: cartea asta nu te solicită în vreun mod anume. Este exact genul acela de carte pe care să îl citești pentru a te relaxa. Genul cu care nu trebuie să te lupți pentru a anticipa mișcările personajelor. Genul acela în care te așezi cât mai bine în fotoliu și citești. Și atât. 

Distopiile și genul young adult nu se numără printre preferatele mele. Eu am ales cartea de pe site-ul Editurii Corint (aici găsiți cartea în ediția aceasta cu copertă superbă) și am făcut-o pentru a mai da o șansă distopiilor. Nu prea le alegeam acum ceva timp, însă încep să îmi intre în topurile preferințelor. Eram destul de sceptică, ba chiar mă gândeam că va trebui să scot o recenzie negativă. Nu mă judecați, ce, voi nu faceți la fel? Eu nici nu termin cartea de citit și mă gândesc deja la ce voi scrie. Să nu credeți că mă și țin de planul inițial. Foarte rar, foarte, foarte rar îmi reușește. 

Alegerea – Kiera Cass
O să încep prin a spune ce mi-a plăcut la această carte.

  • În primul rând, atitudinea degajată cu care a fost privit subiectul. Deși e o competiție, 35 de fete se luptă pentru o coroană și un prinț, totul este simplu și ușor amuzant pe alocuri. Prințul este exact genul de personaj pe care l-aș inventa eu, Romantic, empatic și prietenos. Spuneți voi că nu așa arată prințul care vine călare pe un cal alb? 
  • Mi-a plăcut organizarea oamenilor pe caste. Deși nu mi-e foarte clară fiecare castă și nu aș ști cu precizie să spun cine aparține cui, casta din care face parte și America Singer este cea a artiștilor. Sunt jos pe scara ierarhică și sunt vecini cu sărăcia. Ei sunt obligați să își dezvolte talentele și sunt chemați să dea reprezentații sau sunt obligați să își vândă lucrările pentru a nu muri de foame. Vă sună cunoscut?
  • Ileea, țara Americăi Singer, este recunoscută pentru regulile stricte și pentru Actualitățile din fiecare seară care începeau cu imnul național. Și asta vă sună cunoscut? 
  • Personajele sunt pline de viață. Greșesc și sunt temerari conform vârstei pe care o au. Nu există niciun unghi ascuțit în această carte. Doar mătase și catifea. De ce spun asta? pentru că m-am săturat de cărțile pline de depresie și drame, de adolescenți rebeli care s-au născut numai pentru a fi împotriva cuiva. Să fie ăsta motivul pentru care mi-a plăcut cartea? 

Maxon, prințul Ileei, ajunsese la vârsta căsătoriei. Cum avem de-a face cu un basm combinat cu o distopie lejeră, nu prințul curtează fetele, ci fetele se luptă pentru prinț. Toate fetele din țară erau invitate să se înscrie în cursa pentru coroană și pentru prinț. Erau selectate ulterior numai 35 de norocoase și ele erau invitate la palat. Se schimbau multe lucruri în viața lor. Echipele de stiliști le îmbunătățeau imaginea, aveau servitori la dispoziția lor și un număr de zile pentru a îl cuceri pe prinț. Fetele care plecau din cursă, erau înaintate la casta trei și erau foarte curtate după aceea de artiști, fii de primar etc. Oamenii le iubeau și toți urmăreau cu sufletul la gură evoluția lor. 

America Singer făcea parte dintr-o familie de artiști. Era o fire rebelă și directă și asta ar fi putut avea o mulțime de repercursiuni. Povestea ei ilicită de dragoste cu Aspen, un băiat dintr-o castă inferioară, i-ar fi putut aduce numeroase probleme. Încălcau prea multe reguli, dar cine putea rezista în fața dragostei. America știa ce voia de la viață și printre dorințele ei nu se afla participarea la Alegere, spre disperarea mamei ei. 

Fetele care participau la Alegere erau remunerate și părinții lor ar fi primit o mână de ajutor în plus. America era conștientă de asta, dar dragostea avea un alt chip și un alt nume pentru ea. 

Forțată de împrejurări și pentru a-i face pe plac lui Aspen, America acceptă să se înscrie, convinsă fiind că nu va avea nicio șansă. Era prea simplă și prea ștearsă pentru a putea concura cu fetele acelea îmbrăcate ca la carnaval. Măcar la castel nu îi va mai fi foame, va primi suficientă mâncare. Dar va învăța să își țină părerile pentru ea? Poate dragostea să se nască așa forțat? Putea prințul să își aleagă prințesa pe fondul atacurilor rebelilor? 

V-am spus deja că nu este o carte super alambicată, cu nu știu câte fire narative și cu alternări de planuri. Este ușurică și total previzibilă, dar îți dă așa o stare de bine. Eu abia aștept să citesc și celelalte volume din serie. Sper că îmi vor plăcea la fel de tare! Voi ați citit seria? Ce părere aveți despre ea? 

 

Despre carte: 

Autor: KIERA CASS
TIP COPERTĂ:FLEXICOVER
EDITURA:CORINT
AN APARIȚIE:2018
NUMĂR PAGINI:368
TRADUCERE:SHAUKI AL-GAREEB

6 COMENTARII

  1. Nu am citit încă acest roman, dar mă tot atrage seria asta. Încă nu sunt hotărâtă în ce limbă vreau să o citesc, erau niște oferte bune și în engleză 🙂 Sună foarte bine din ceea ce văd la tine și cred că este exact genul meu de carte.

Lasă un răspuns