Agathele, primul volum al seriei cu același nume și semnat de talentatele Kathleen Glasgow & Liz Lawson, a sosit zilele trecute acasă la mine. Dintre toate cărțile primite în respectiva comandă, aceasta mi-a atras cel mai tare atenția. Aveam nevoie de o poveste ușor de parcurs, suficient de catchy și de plăcută. Știți și voi, pregătirile de Crăciun răpesc destul de mult timp și am zis că vreau să mă bucur liniștită de călătoria literară aleasă. Nu de alta, dar vreau să ii dedic fiecărei povești timpul și spațiul ei.

„Plin de mistere şi momente emoționante, romanul Agathele vă va ţine cu sufletul la gură până târziu în noapte. O lectură ideală pentru cititorii care adoră cărțile poliţiste, presărate cu o doză suplimentară de umor.” – Erin A. Craig, autoarea romanului Casa de sare și amărăciuni

Bine, motivul principal a fost că am vrut să o „văd” pe Kathleen Glasgow din alt unghi. Îmi plac mult poveștile sale, dar sunt încununate mereu de întâmplări triste, mari consumatoare de emoții și trăiri. A fost altfel de data asta. Am simțit un stil mult mai lejer, o atmosferă puțin mai „prietenoasă”, dacă pot spune așa. Nu vă impacientați, nici aici nu sunt lucrurile roz și pudrate cu sclipici. Avem de-a face cu niște planuri extrem de bine regizate și moartea unei adolescente, moarte care devine nucleul furtunos al unei comunități micuțe.

Agathele
Agathele

Agathele – detective pe nepusă masă

„Un roman alert, plin de aventuri şi replici spirituale. Cititorii vor savura modalităţile ingenioase ale eroinelor de a rezolva, cu ajutorul personajelor Agathei Christie, cel mai mare mister din Castle Cove.” – Booklist

Nu mai am vârsta celor două protagoniste, dar m-am identificat aproape în permanență cu ele. La fel de curioase și de pasionate de anchete și cazuri interesante, cele două au acționat parcă după un tipar creat de mine. Până să vă mai spun ceva despre acțiunea romanului, aș vrea să punctez două lucruri:

1. următorul caz pe care îl vor aborda este extrem de așteptat – chiar dacă știu că este posibil să pornim din nou pe urmele unui criminal.

2. tare aș vrea să mai primim astfel de romane. Mi-a adus un vibe de Pip – adolescenta din Crima perfectă, dar parcă perechea aceasta de detective mi-a plăcut un pic mai mult. Cred că „vinovată” este personalitatea lor. Au fost mai ușor de plăcut, m-au atras mai repede și mai ușor în poveste. Fluiditatea poveștii a fost, de asemenea, un factor extrem de important în stabilirea notei mele finale. Se vede experiența autoarelor și se simte plăcerea cu care au creionat întregul scenariu.

Iris și Alice – detectivi la ananghie

Iris și Alice aveau în comun doar celegiul la care mergeau. În timp ce Alice se bucura de toate privilegiile unei fete bogate, Iris încerca să își facă loc pe culoarele înțesate de elevi bogați și faimoși. Iris avea acasă o situație tensionată, situație pe care încă învăța să o asimileze și gestioneze, după puterile sale.

Pentru că Iris are nevoie de bani, dar și pentru că avea capacitatea necesară, este desemnată de directoarea colegiului (la rugămintea părinților lui Alice) să îi dea acesteia meditații. Alice trecuse, întocmai ca idolul său literar – Agatha Christie -, printr-o decepție în dragoste, apoi printr-o dispariție impusă de inima ei rănită. După cele cinci zile în care fusese căutată, Alice apare și refuză să dea prea multe informații. Acum, chiar dacă avea impresia că își putea relua viața de la pauza pe care o pusese, Alice avea să afle că eticheta se lipise deja de ea și acțiunile aveau să îi fie mereu catalogate în funcție de acest episod.

În noaptea de Halloween, la cea mai așteptată petrecere, o adolescentă dispare. Fata fusese cea mai bună prietenă a lui Alice și tot ea îi luase acesteia și iubitul. Cei de la petrecere le văzuseră certându-se și Alice urcă astfel pe lista suspecților atunci când Brooke Donovan este dată dispărută.

Agathele – prietenie sau dorința de a-și demonstra nevinovăția?

„Un mister captivant, în care două fete complet diferite formează o alianță neașteptată și o întrec până și pe faimoasa Nancy Drew. Cu un sfârşit surprinzător şi complet satisfăcător, Agathele este o lectură plină de acțiune și umor.” – Jessica Goodman, autoarea romanelor They’ll Never Catch Us şi They Wish They Were Us

De ce alege și Iris să se implice în ancheta lui Alice? Pentru că ea fusese ultima persoană care o văzuse în viață pe Brooke Donovan. Nu avea de ce să îl apere pe Steve, iubitul lui Brooke, dar nu îl credea capabil pe acesta de crimă. Mai ales după ce încep să apară noi indicii neexplorate suficient de polițiștii din micuța așezare.

Adolescentele știau mai bine locurile pe care tinerii le frecventau, dar și ce butoane trebuiau să apese pentru a deschide gurile și sufletele potrivite. Neînfricate și dornice de aflarea adevărului, Iris și Alice se vor lansa într-o anchetă curajoasă și plină de pericole. Vor fi ele pe urmele răufăcătorului sau vor împiedica mai tare ancheta polițiștilor?

Agathele este o lectură captivantă, interesantă și perfectă pentru orice anotimp! ❤️

Titlul original: The Agathas

Traducător: Iris Anghel

Suport: 416 pagini, paperback

Serie: AGATHELE

Traducere: Iris Anghel

A apărut la Storia Books și este disponibil aici.

 

Lasă un răspuns