Adresa prietenilor de la Libris o știți prea bine deja. Găsiți la ei întotdeauna cărți bune, reduceri faine și oameni prietenoși, gata să vă ajute și să vă asculte istoriile despre cărți. Povestea din Adresa, romanul făurit cu migală și împletit cu dragoste de minunata Fiona Davis, poate nu o cunoașteți încă. Iată-mă aici, pe mine, cea fermecată de greutatea și de dansul emoțiilor, gata să vă îndemn să îi pregătiți cărarea spre sufletul vostru. Dacă sunteți în căutarea unei cărți încărcate de substanță, de dor și dragoste, de greu și de intens, atunci ați găsit-o și e musai de citit.

Adresa
Adresa

Îmi ajung în mâini, din când în când, cărți pe care le-aș îmbrățișa multă vreme. Cărți în care m-aș ascunde și în cotloanele cărora mi-aș lepăda toate gândurile, toate iluziile și toate așteptările. Cărți despre care simt că nu pot să scriu, că nu pot să ajung la același etalon de emoții pe care ele mi l-au oferit. Cumva, când se întâmplă asta, simt că schimbul nu-i corect. Că eu îmi deschid sufletul și iau de la ele tot ce îmi pot oferi. Și că nu dau mai nimic la schimb. Câteva cuvinte grăbite, așezate de-a valma, câteva emoții pe care le simt închistate în straturi și straturi de neputința de a spune ceva care să capete sens sau care să împrumute un pic din profunzimea poveștii tocmai lăsată în urmă.

Adresa – bucăți de istorie, frânturi de suflet

Istoria reală, cea atent relatată de învățații vremii și ai vremurilor, nu este cea pe care o caut foarte des atunci când vreau să aflu ceva. Mi se pare totul prea în tipare, prea strict și prea calculat. Mi-ar plăcea însă să pot asculta poveștile depănate de ziduri, de pereți, de obiecte și fotografii. Mă știți deja, sunt o sentimentală și o căutătoare de emoții. Fiona Davis pare să fi prins un caier al timpului, un caier pe care îl tot împinge să-și țeasă firul fragil al amintirilor. Îl răsucește, îl prinde în țesături alese pe care-l așază, cu grijă și pricepere, pe umerii unor personaje pe care greu le mai poți uita.

De data asta, Fiona Davis pune în centrul lumii acestui roman o clădire emblematică: Dakota House. Fiind unul din primele blocuri rezidențiale de lux din New York, ansamblul construit cu viziune și pricepere, va rămâne în istorie și pentru faptul că, în 1980, John Lennon avea să fie împușcat sub una dintre arcadele sale. Însă, Fiona Davis nu își concentrează neapărat atenția asupra istoriei clădirii în sine. Până la urmă, zidurile ei poartă lacrimile și mărturiile celor care au asistat și contribuit la construcția sa. Și asta poate fi de zeci de ori mai interesant.

Adresa – când viața îți este doar un șir lung de încercări

Încărcat de amar și emoție, romanul măiestrit atât de frumos de Fiona Davis ne poartă pașii printr-un trecut tulbure, încărcat de durere, compromisuri, iubire și sacrificii. Printre ziduri, planuri și încercări ale unui om născut într-o lume mizeră, se strecoară lăcomia, ambiția și un orgoliu neostoit. Iar asta poate distruge orice încercare ulterioară de a pune bazele unei povești de iubire, a unei lumi fără intrigi, comploturi și etichete sociale.

Deși poveștile personajelor par desprinse dintr-un musical cu o coloană sonoră alcătuită numai din plâns, jale și oftaturi adânci, vă promit eu că Adresa este o carte pe care nu o puteți uita ușor și de care puteți agăța razele fragile ale speranței, ale iubirii și ale dăruirii de sine.

Pentru mine, Adresa fost o călătorie atât de emoționantă, atât de vie și de intensă! Am regretat doar că nu am citit-o dintr-o suflare, că nu i-am atins mai repede toate suprafețele, că nu i-am cercetat mai degrabă toate ungherele. Cu siguranță, Adresa a umplut toate colțurile sufletului meu și nu am mai simțit nevoia de nimic în plus. Am respirat-o, am primit-o, am păstrat-o în colțul meu special.

Adresa – dragoste, sacrificiu și supraviețuire

Vedeți că nu v-am spus nimic despre poveste și nu o voi face. Descrierea vă oferă destul (poate un pic prea mult, aș spune eu). Dacă în trecut m-am plâns de faptul că, atunci când vine vorba de îmbinarea a două planuri temporale, povestea din trecut este cea care strălucește mai tare, nu voi spune asta și acum.

Și tocmai din acest motiv nu o să vă spun nimic despre schița pe care autoarea a umplut-o cu atâtea emoții și culori. Bailey, tânăra consumată de propriile vicii și adicții, redescoperă atât de natural povestea Sarei Smythe! Cum să intervin eu acolo unde adevărul își caută calea spre suprafață și timpul își cântă melodiile de jale și dor? Cum să rup eu farmecul acesta parfumat și apăsător care și-a făcut simțită prezența de-a lungul rândurilor? Cum să descompun cuvintele și să sparg emoțiile în cioburi nedefinite și tăioase?

Adresa, dacă nu era deja mai mult decât evident, a fost o călătorie extrem de emoționantă și de interesantă. Așa cum v-am spus, i-am primit toate rândurile, i-am ascultat jalea și povestea, i-am plâns amarul și i-am mulțumit pentru ce mi-a adus. Atât am putut face. Soarta își încheiase jocurile de multă vreme și zarurile fuseseră deja aruncate. I-am înțeles alegerile, planurile și oamenii. Așa sunt unii, conduși de orgolii, resentimente și frustrări. Dar bine că mai sunt oameni lumină, cei care apar pentru a schimba vieți și a întoarce pe dos destine.

Alte detalii:

AdresaFiona Davis – poate fi achiziționat de pe Libris și-l recomand cu mare drag!

Nr. pagini: 384

Titlu Original: The Address

Traducator: Sinziana Dragos

Colectie: Raftul Denisei

An aparitie: 2023

Editura: HUMANITAS

Autor: Fiona Davis

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns